Logo image
Logo image

Miksi jotkut syylät vuotavat verta?

4 minuuttia
Syylillä on oma verenkiertonsa ja hermotuksensa. Ne ovat tarttuvia ihovaurioita, koska ne johtuvat joistakin ihmisen papilloomaviruksen alatyypeistä. Mutta oletko koskaan ihmetellyt, miksi jotkut syylät vuotavat verta?
Miksi jotkut syylät vuotavat verta?
Viimeisin päivitys: 19 helmikuuta, 2022

Syylät ovat ihon kohoamia, jotka johtuvat ihmisen papilloomaviruksesta. Ne ovat usein oireettomia eivätkä aiheuta kaikille esteettisiä ongelmia. Jotkut syylät kuitenkin vuotavat verta tai aiheuttavat jonkinlaista kipua.

On harvinaista että syylä vuotaa verta, ja jos niin tapahtuu, sitä tulee näyttää lääkärille. Koska syylät vaikuttavat useisiin eri ihokerroksiin, niiden poisto voi kylläkin olla monimutkaista. Lisäksi ne ovat tarttuvia ja voivat levitä yhdestä kehonosasta muihin osiin.

Tässä artikkelissa kerromme, miksi jotkut syylät vuotavat verta. Jatka lukemista!

Mistä syylän tunnistaa?

Karkea kohouma iholla on yleensä merkki syylästä. Se ei yleensä aiheuta epämukavuutta, mutta tietyissä tapauksissa syylän kliinisiin oireisiin voivat kuulua seuraavat merkit:

 • Kutina
 • Kireys tai paineen tunne
 • Kipu, erityisesti silloin, jos syylät sijaitsevat jalkapohjassa
 • Verenvuoto
Some figure
Syylät ovat pieniä, karkeita kohoumia, jotka näkyvät iholla paljaalla silmällä.

Miksi syyliä syntyy?

Syyliä aiheuttaa ihmisen papilloomavirus (HPV), jota on löydetty jo yli 100 erilaista tyyppiä. Jokainen viruksen serotyyppi määrittää vaurion sijainnin kehossa; oli se sitten kädet, kasvot, niska, kainalot, jalat taikka sukupuolielimet. Monissa tapauksissa ne katoavat ​​spontaanisti ilman erityistä hoitoa.

Virus pääsee ihoon haavojen kautta. Kun näin tapahtuu, se aiheuttaa elimistössä ylimääräistä ja nopeaa solukasvua. Ihon uloin kerros muuttuu kovaksi ja paksuksi, jolloin syylä saa sille ominaisen ulkomuotonsa.

American Academy of Dermatology onkin vahvistanut, että syylien tarttuvuus tapahtuu suorassa kosketuksessa vaurioituneen ihon kanssa tai jakamalla henkilökohtaiseen käyttöön tarkoitettuja esineitä, kuten pyyhkeitä tai partateriä sellaisen ihmisen kanssa, joka kantaa syyliä aiheuttavaa virusta.

Miksi jotkut syylät vuotavat verta?

Syylillä on oma verenkiertonsa, mikä aiheuttaa runsasta verenvuotoa silloin, jos niitä yritetään poistaa sopimattomilla toimenpiteillä. Erityisesti ne sisältävät papilleja, jotka ovat kietoutuneet verisuonten varsiin.

Dermatoskoopin avulla syylissä voidaan havaita mutkikkaita kapillaareja, jotka muodostavat makroskopiassa punaisen täplän, joka on tälle vauriolle tyypillinen ominaisuus. Syylään liittyy myös erikoistuneita hermopäätteitä, jotka aiheuttavat lievää kipua silloin, kun syyliä käsitellään.

Syylien eri tyypit

Kaikki syylät eivät ole samanlaisia. Ne luokitellaan usein sen kehonosan mukaan, jossa ne esiintyvät. Myös niiden ominaisuudet ja oireet voivat vaihdella. Yleisimpiä niistä ovat:

Plantaariset syylät

Nämä syylät sekoitetaan usein jalkapohjan kovettumiin. Tällä alueella syylien koko on suurempi, koska jalkapohjan on kannettava koko kehon paino. Ne eivät kasva eksofyyttisesti eli ihon pinnasta ulospäin, vaan tekevät niistä sisäänpäin kääntyneitä käveltäessä tai seisottaessa. Niiden hoito on kaikkein haastavinta syylien sijainnin vuoksi.

Tavalliset syylät

Nämä syylät sijaitsevat yleensä kasvoilla, kämmenien takana tai poskilla. Ne ovat kovia, karkeita ja hilseileviä. Kuten The Journal of The Egyptian Public Health Association -tutkimuksessa on todettu, nämä syylät ovat yksi yleisimmistä syylätyypeistä erityisesti lapsilla, sillä niiden esiintyvyys kattaa jopa 49 prosenttia lapsilla esiintyvistä syylätapauksista.

Litteät syylät

Litteät syylät ovat pieniä, kohoavat ihosta vain hieman ja myös halkaisijaltaan hyvin pieniä. Niissä ei ole pigmenttiä, joten ne noudattavat syylän ympärillä olevan ihon väriä. Ne sijaitsevat usein kasvoissa, eniten otsan, poskien, käsien ja käsivarsien alueella.

Visvasyylä eli kondylooma

Jotkut ihmisen papilloomaviruksen (HPV) eri kannat aiheuttavat syyliä myös sukupuolielinten alueella, mukaan lukien emätin, penis ja peräaukko. Itse asiassa tämän viruksen kautta tapahtunut tartunta on yleisin sukupuoliteitse tarttuva tauti.

Kiinnostuitko aiheesta? Lue täältä lisää: Näin papilloomavirus vaikuttaa seksielämään

Riskitekijät

Jotkut ihmiset kehittävät muita todennäköisemmin syyliä. Koska sen laukaisevana tekijänä on virus, on hyödyllistä, että alan ammattilainen suorittaa potilaalle arvioinnin tämän immuunijärjestelmästä määrittääkseen, mikä kehon osa on joutunut viruksen hyökkäyksen alaiseksi. Riskitekijöitä ovat muun muassa seuraavat:

 • Ihmiset, jotka käsittelevät paljon raakaa lihaa tai työskentelevät sen kanssa esimerkiksi lihatiskeillä tai teurastamoissa.
 • Lapset tai nuoret, jotka viettävät paljon aikaa julkisissa uima-altaissa tai yleisissä suihkutiloissa esimerkiksi urheilun jälkeen.
 • Ihmiset, joiden perheenjäsenillä on syyliä.
 • Immuunipuutostilat: elinsiirtojen vastaanottajat tai ihmiset, jotka sairastavat elimistön immuunivastetta heikentäviä sairauksia, kuten AIDS.
 • Ihmiset, jotka kärsivät atooppisista sairauksista.
Some figure
Syylät vuotavat verta silloin, kun niitä käsitellään väärin tai niiden pinta vaurioituu. Siksi onkin tärkeää, että niiden hoitamiseksi käännytään aina dermatologin puoleen.

Miten syyliä voidaan hoitaa?

Jos syylät vuotavat verta, asiaan on puututtava mahdollisimman pian komplikaatioiden välttämiseksi. Itse asiassa monet syylät eivät edes aiheuta epämukavuutta, kipua saatikka vuoda verta, mutta monet ihmiset hakeutuvat ammattilaisen apuun sen takia, että syylistä on aiheutunut heille esteettisiä ongelmia.

Menettelyt, joista voi olla syylien hoidossa apua, ovat muun muassa seuraavat:

 • Kryokirurgia tai kylmäkirurgia: Tässä hoitomenetelmässä käytetään nestemäistä typpeä tai kiinteää hiilidioksidia (kutsutaan myös kuivajääksi) kudosten jäädyttämiseen. Se on menettely, joka aiheuttaa lievää kipua, mutta samalla se on yksi tehokkaimmista menetelmistä syylien poistamiseksi. Syylien poistoon tarvitaan useampi hoitokerta.
 • Paikallisesti lisättävät lääkkeet: Tässä hoitomenetelmässä käytetään erityisesti happopohjaisia yhdisteitä, jotka polttavat syylän hitaasti. Tuotetta levitetään syylän päälle joka päivä ja se voi aiheuttaa vähäistä ärsytystä syylää ympäröivällä iholla.
 • Sähkökoagulaatio: Jättää usein arpia.
 • Kirurginen poisto: Tätä hoitomenetelmää ei käytetä paljoa, sillä se ei ole kovin tehokas ja sen riskinä on viruksen leviäminen muualle kehoon. Kirurgisen poiston jälkeen syylän uudelleenilmaantumisen riski onkin suuri.
 • Laserhoito: Tämä hoitomenetelmä on tehokas, mutta se aiheuttaa pientä kipua ja voi jättää arpia.

Kuinka toimia, jos syylät vuotavat verta?

Kun syyläsi vuotavat verta, on parasta, että käännyt aina ensimmäisenä dermatologin puoleen, jotta tämä voi määritellä sinulle asianmukaisen hoidon. Syylien hoitaminen ja poistaminen kotona ei ole suositeltavaa, sillä se voi johtaa myöhemmässä vaiheissa muihin komplikaatioihin, koska iho on vaurioitunut. Lisäksi tästä usein vaarattomasta, mutta samalla erittäin tarttuvasta ongelmasta on hyvin vaikeaa päästä eroon ilman ammattilaisen apua.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Al Aboud AM, Nigam PK. Wart (Plantar, Verruca Vulgaris, Verrucae) [Updated 2020 Jun 29]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan
 • InformedHealth.org [Internet]. Cologne, Germany: Institute for Quality and Efficiency in Health Care (IQWiG); 2006-. Warts: Overview. [Updated 2019 Nov 7]
 • Liu J, Li H, Yang F, et al. Epidemiology and Clinical Profile of Cutaneous Warts in Chinese College Students: A Cross-Sectional and Follow-Up Study. Sci Rep. 2018;8(1):15450. Published 2018 Oct 18. doi:10.1038/s41598-018-33511-x
 • Essa N, Saleh MA, Mostafa RM, Taha EA, Ismail TA. Prevalence and factors associated with warts in primary school children in Tema District, Sohag Governorate, Egypt. J Egypt Public Health Assoc. 2019;94(1):6. doi:10.1186/s42506-018-0007-0

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.