Miksi jotkut lääkkeet aiheuttavat päänsärkyä?
Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Leonardo Biolatto
Kaikki lääkkeet, joita otat kivun ja epämukavuuden lievittämiseksi, voivat aiheuttaa jonkinlaista päänsärkyä. Se voi kestää yli 2 viikkoa, jolloin se johtuu yleensä särkylääkkeiden yliannostuksesta.
Mitkä ovat oireet?
Lääkityksen aiheuttaman päänsäryn oireet voivat vaihdella hoidettavan sairauden tai kivun tyypin sekä käytetyn lääkityksen mukaan.
Kyseessä on päivittäin tai melkein päivittäin toistuva kipu, joka herättää usein aikaisin aamulla. Se paranee kipulääkkeiden kanssa, mutta ilmestyy uudelleen heti, kun lääkityksen vaikutukset loppuvat.
Muita mahdollisia oireita ovat:
- Pahoinvointi
- Levottomuus ja keskittymisvaikeudet
- Muistiongelmat
- Hermostuneisuus
Mitkä lääkkeet aiheuttavat päänsärkyä?
Emme tiedä tarkalleen, miksi joidenkin lääkkeiden ottaminen aiheuttaa päänsärkyä. Riski vaihtelee lääkityksen mukaan.
On myös hyvä tietää, että mikä tahansa lääkitys vakavaan päänsärkyyn voi aiheuttaa tällaista päänsärkyä. Tämänkaltaisia lääkkeitä ovat:
- Kipulääkkeet ja tulehduskipulääkkeet.
- Särkylääkkeet, kuten aspiriini ja asetaminofeeni, tai useiden särkylääkkeiden yhdistelmä, voi aiheuttaa päänsärkyä. Varsinkin jos otat niitä useita päiviä kerrallaan.
Tulehduskipulääkkeet (NSAID), kuten ibuprofeeni ja naprokseeni, ovat myös syyllisiä, ja niiden liiallinen tai jatkuva kulutus aiheuttaa päänsärkyä.
Migreenilääkkeet
Seuraava ryhmä sisältää vahvempia lääkkeitä, kuten triptaanit, opioidit tai kipulääkkeiden yhdistelmä. Niitä ei tule ottaa enempää kuin kymmenen päivää kuukaudessa, muuten ne todennäköisesti aiheuttavat jatkuvaa päänsärkyä niille, jotka jo kärsivät kivuista tai migreenistä.
Opioidit ovat oopiumista tai synteettisistä oopiumyhdisteistä johdettuja kipulääkkeitä, jotka sisältävät kodeiinin ja parasetamolin yhdistelmiä. Lisäksi päänsärky on paljon pahempi kipulääkkeiden väärinkäytön kuin triptaanin väärinkäytön yhteydessä.
Lääkkeet, jotka aiheuttavat päänsärkyä: riskitekijät
- Krooninen päänsärky, erityisesti migreenipäänsärky.
- Päänsärkylääkkeiden tiheä käyttö (riski kasvaa, jos otat kipulääkkeiden yhdistelmää vähintään kymmenen päivän ajan kuukaudessa, ja riski kasvaa myös, jos otat särkylääkkeitä yli 15 peräkkäisenä päivänä kuukaudessa).
Onko tällaiseen päänsärkyyn hoitoa
Ensimmäinen asia, joka sinun on tehtävä, jos koet usein lääkityksen aiheuttamia päänsärkyjä, on vähentää näiden lääkkeiden käyttöä rikkoaksesi kipusyklin. Kun diagnoosi on vahvistettu, ensimmäinen asia jonka lääkäri tekee on ilmoittaa potilaalle ja ohjata hänet neurologin luokse.
Myöhemmin lääkäri voi ohjeistaa sinua lopettamaan lääkityksen ottamisen välittömästi tai pienentämään annosta asteittain.
Päänsäryt ovat kuitenkin yleisiä, kun lopetat lääkityksen ottamisen. Tämä johtuu siitä, että tällainen päänsärky liittyy yleensä suoraan käyttämäsi kipulääkkeen tyyppiin, käyttöaikaan ja käytettyihin annoksiin.
Yleisin hoito-ohjelma on ei-steroidisella tulehduskipulääkkeellä. Naprokseeni esimerkiksi 12 tunnin välein 2-3 viikon ajan.
Voit käyttää myös prednisonia annoksella 60-100 mg / päivä ja seurata sitten laskevaa mallia jopa 14 päivän ajan.
Särkylääkeriippuvuus
Kuten näette, lääkeriippuvuus voi olla riskitekijä liikakulutuksesta johtuville päänsäryille. Siksi on mahdollista kokea vieroitusoireita, kuten:
- Hermostuneisuus ja levottomuus
- Pahoinvointi ja oksentelu
- Unettomuus
- Ummetus
Nämä oireet kestävät yleensä kahdesta kymmeneen päivään, mutta voivat kuitenkin jatkua useita viikkoja. Monissa tapauksissa potilas voi kokea jopa ahdistusta tai oksentelua ensimmäisten päivien aikana.
Lääkkeet, jotka aiheuttavat päänsärkyä
Särkylääkkeiden liiallisesta kulutuksesta aiheutuvat päänsäryt ja ensisijaisten päänsärkyjen lisääntyminen ovat estettävissä. Perusterveydenhuollon lääkärit voivat myös määrätä ennalta ehkäiseviä päänsärkyhoitoja, joilla estetään tällaisten lääkkeiden liikakäytöstä aiheutuvia kipusyklejä.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
-
Martínez-frías, M. L. (2012). Medidas preventivas. Alcohol.
-
Lozano, J. (2001). Fisiopatología, diagnóstico y tratamiento de las cefaleas. Offarm.
-
Ramírez, S. F., & Urrea, E. (2004). Tratamiento De La Cefalea. Acta Neurologica Colombiana.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.