Miksi auton turvaistuin ei ole hyvä nukkumispaikka vauvalle
Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri José Gerardo Rosciano Paganelli
Olet tehnyt kaikkesi saadaksesi vauvan nukahtamaan ja alat olla hieman epätoivoinen. Sitten kun olet kokeillut melkein kaikkea, laitat hänet auton takapenkille turvaistuimeen, istut autoon ja alat ajaa. Heti kun olet ajanut tien päähän, tapahtuu ihme: vauva nukahtaa. Et voi uskoa sitä. Olet tyytyväinen siihen että tehtävä on suoritettu, mutta et tiedä, että turvaistuin ei ole suositeltava nukkumispaikka vauvalle.
Palaat tietenkin myöhemmin kotiin. Kun vauva on lopulta nukahtanut, et ehkä edes harkitsekaan hänen häiritsemistään ottamalla hänet turvaistuimesta ja viemällä hänet sisään kotiin. Annat hänen ennemmin nukkua tuvaistuimessa, hyödyntäen samalla tilaisuuden rentoutua itse. Päähäsi juolahtaa kenties kuitenkin kysymys: kannattaako vauva jättää nukkumaan turvaistuimeen?
Jos tämä tilanne on tuttu, sinun kannattaa lukea tämä artikkeli.
Miksi vauva nukahtaa heti kun auto alkaa liikkua?
Pinnasänky ja sitä ympäröivä äärimmäinen hiljaisuus eivät ole verrattavissa siihen ympäristöön, jossa vauva vietti raskauden aikaiset 9 kuukautta. Vauvaa pidettiin äidin kohdun pienessä tilassa 24 tunnin ajan joka päivä.
Vauva on tottunut äidin sydämen sykkeeseen ja tämän ruoansulatuskanavan sekä hengityksen ääneen. Hän myös kuuntelee paljon äidin ääntä sekä muita ääniä, joille hän saattaa altistaa itsensä.
Kohdun näkökulmasta katsottuna äiti on jatkuvassa liikkeessä: hän liikkuu ja kävelee ympäriinsä, menee rappuja ylös ja alas, tekee muita askareita ja niin edelleen. Kun hän menee nukkumaan, vaikka hän saattaakin pysyä paikoillaan, ei hänen äänensä katoa täysin.
Vauva nukahtaa keskellä heikkojen, mutta jatkuvien äänien ja liikkeiden pyörteissä. Siitä syystä on helppo kuvitella miksi vauvan on vaikea nukahtaa valtavassa pinnasängyssä yksinäisessä ja hiljaisessa huoneessa.
Kaikki kuitenkin muuttuu, kun vauva laitetaan auton turvaistuimeen. Turvaistuin luo auton värinän aiheuttamia ärsykkeitä ja moottorin käynnistäminen johtaa siihen, mikä vaikuttaa vanhemmista mahdottomalta: vauva nukahtaa melkein välittömästi.
Ei myöskään ole vaikea kuvitella syytä siihen, miksi näin tapahtuu. Auton “humina” vie vauvan takaisin päiviin, jotka hän vietti äidin kohdussa.
Sinua saattaa kiinnostaa: Kuinka opettaa vauva nukkumaan läpi yön
Entä vauvan turvaistuin?
Turvaistuin ja vauvankantokoppa ovat tavallisia turvavälineitä vauvan kuljettamiseksi sisään autoon ja ulos autosta. Niiden käyttö on laissa määritelty monissa maissa.
Vauvan turvaistuin on tavallinen lisäturvallisuuden tuoja törmäystapauksissa. Älä siis koskaan laita vauvaa eteen ajajan viereiselle paikalle tai ota syliisi. On aina suositeltavampaa, että vauva istuu turvaistuimessa, eikä koskaan kenenkään sylissä.
Törmäystapauksissa, kun auto törmää toiseen autoon tai johonkin muuhun matkan varrella olevaan, on irrallaan olevien asioiden taipumus pudota tai lähteä lentoon suuren vaikutuksen takia. Jätämme mielikuvituksesi varaan sen, mitä voi tapahtua, jos pidät vauvaa sylissä.
Tällaisissa tilanteissa vauvan turvaistuimella on suuri vaikutus vauvan elämän ja kuoleman kannalta. Ongelmia kuitenkin syntyy silloin, kun vastasyntyneen vauvan turvaistuin on suurempi kuin mitä sen pitäisi olla.
On väistämätöntä, että vauva nukahtaa autossa jossakin vaiheessa, etkä voi estää häntä nukahtamasta silloin, kun hän tarvitsee unta. Suojellaksesi vauvaa, tulee sinun siis tarkkailla vauvan turvallisuutta hänen nukkuessaan ja varmistaa, että hän on turvaistuimessa oikeassa asennossa.
Pitäisikö minun estää vauvaa nukahtamasta turvaistuimeen?
Tiedät jo kuinka hentoja vauvat ovat. Koska he eivät myöskään pysty vielä hallitsemaan kehoaan, liikkuvat he ympäriinsä autossa istuessaan.
Jos sinun ja vauvan lisäksi autossa matkaa muita ihmisiä, tulisi heidän ihanteellisesti istua takapenkillä vauvan vieressä ja tarkkailla vauvan kehonasentoa.
Yritä olla jättämättä vauvaa yksin takapenkille pitkäksi ajaksi. Jos matkaat yksin vauvan kanssa, välttele pitkiä matkoja niin paljon kuin vain pystyt.
Riskitilanteet
Pohdi seuraavia asioita, kun vauva nukahtaa auton turvaistuimeen:
- Koska vauva ei pysty hallitsemaan päätään – varsinkaan ensimmäisten kuukausien aikana – saattaa auton liike taivuttaa hänen päätään eteenpäin. Sen seurauksena tämä voi estää vauvan ilmateitä toimimasta ja johtaa tukehtumiseen.
- Kun laitat vauvan turvaistuimeen, tulee sinun tarkkailla hänen asentoaan ja laittaa turvavyö kiinni oikealla tavalla. Jos vyö menee väärin, saattaa vauvan keho taipua liikaa itsestään ja puristaa vauvan rintaa ja vatsaa.
- Auton turvaistuimessa lepäävän vauvan happitaso on alhainen, varsinkin jos hän ei vielä hallitse kehoaan täysin. Älä siis pidä vauvaa istumassa siinä liian pitkään, sillä hänellä ei ole vielä voimia istua tai seistä omillaan.
- Talviaikana on tärkeää vältellä erittäin paksuja takkeja vauvoilla sen aikaa, kun he istuvat autossa. Turvavyö ei pitele heitä silloin oikealla tavalla vaatteen paksuuden vuoksi, mistä voi olla haittaa mahdollisissa törmäystilanteissa.
Saavuimme kotiin ja vauva nukkuu yhä: mitä minun pitäisi tehdä?
Jos kotiin saapuessanne vauva nukkuu yhä, tulisi sinun ottaa vauva mukaasi. Ei ole suositeltavaa antaa vauvan nukkua auton turvaistuimessa. Pidä mielessä, että turvaistuinta ei ole suunniteltu nukkumista varten, vaan vauvan turvallista autossa matkustamista varten ja onnettomuuksilta suojaamiseksi.
Kyllä, tiedämme, että et halua häiritä vauvaa tai herättää häntä, joten ajattelet vain kantavasi auton turvaistuimen sisään ja jättävän vauvan siihen nukkumaan, kunnes hän herää. On kuitenkin tärkeää nostaa hänet pois turvaistuimesta. Muista, että vauvat vaihtelevat asentoa ja vääränlainen asento turvaistuimessa voi johtaa tukehtumiseen.
Jos herätät vauvan, laula hänelle tuutulaulu ja makaa hänen vieressään hetki. Äidin ja isän rakkaus ja lämpö auttaa vauvaa nukahtamaan uudestaan.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Erich K. Batra, Jonathan D. Midgett, Rachel Y. Moon. Hazards Associated with Sitting and Carrying Devices for Children Two Years and Younger.
https://www.jpeds.com/article/S0022-3476(15)00345-5/fulltext
- Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development. National Infant Sleep Position (NISP) Study.
- On Safety. Safe Sleep: Bedding, Pillows, Safety and More. (2012).
https://onsafety.cpsc.gov/blog/2012/09/18/safe-sleep-bedding-pillows-safety-and-more/
- American Academy of Pediatrics. AAP Expands Guidelines for Infant Sleep Safety and SIDS. (2011).
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.