Logo image
Logo image

Mikä on välilevyn kuivuminen ja miten sitä hoidetaan?

3 minuuttia
Kipu, jäykkyys ja pistely ovat välilevyn kuivumisen yleisimpiä oireita. Onneksi saatavilla on useita hoitomuotoja, ja olemme täällä kertomassa sinulle niistä kaiken.
Mikä on välilevyn kuivuminen ja miten sitä hoidetaan?
Viimeisin päivitys: 31 maaliskuuta, 2022

Välilevyt muodostavat pehmeän ja joustavan kudoksen, joka sijaitsee nikamien välissä, jotka ovat selkärangan muodostavia luisia rakenteita. Jotkut asiat voivat aiheuttaa näiden levyjen koostumuksen ja kimmoisuuden katoamisen, mikä aiheuttaa erilaisia oireita. Hoitamattomana joillekin potilaille voi kehittyä komplikaatioita, kuten välilevytyrä tai välilevyn kuivuminen.

Mitkä ovat välilevyn kuivumisen oireet?

Välilevyn kuivumisen kliiniset oireet ovat erilaisia ​​ja epäspesifisiä. Tämä tarkoittaa sitä, että niitä voi esiintyä monissa sairauksissa, joten diagnoosin saaminen voi kestää jonkin aikaa.

Koska se vaikuttaa nikamienvälisiin levyihin, yleisimmät oireet ovat nivelten jäykkyys, lievä tai kohtalainen alaselän kipu ja epänormaalit tuntemukset (pistely). Nämä voivat ilmaantua satunnaisesti pitkän ajan kuluessa.

Jos tämä rappeuttava tila etenee, voi esiintyä välilevytyrä. Tälle terveysongelmalle on ominaista voimakas selkärangan kipu, joka yleensä ulottuu alaraajoihin ja vaikeuttaa kävelyä.

Some figure
Voimakas alaselän kipu voi johtua välilevytyrästä, varsinkin jos kipu ulottuu alaraajoihin.

Pääasialliset aiheuttajat

Välilevyjen kuivuminen tapahtuu, kun nesteet, jotka muodostavat osan nikamavälilevyjen kudoksesta, valuvat pois. Nämä nesteet auttavat saamaan tarvittavan joustavuuden tukemaan selkärangan liikkeitä.

Ikääntyminen on merkittävin tekijä, kun tämänkaltainen rappeuttava sairaus on kyseessä. Se liittyy myös nivelrikkoon, joka on yksi yleisimmistä ongelmista.

Toisaalta on olemassa riskitekijöitä, jotka lisäävät välilevyn kuivumisen todennäköisyyttä:

 • Henkilö on kärsinyt useita selkärangan traumoja, mikä on yleistä urheilijoilla.
 • Nostaa jatkuvasti raskaita esineitä. Tyypillistä tietyissä ammateissa ja työtehtävissä.

Miten välilevyn kuivuminen voidaan diagnosoida?

Lääkäri voi käyttää potilaan sairaushistoriaa ja kuvantamistutkimuksia diagnoosin tekemiseen. Ensimmäiseen näkökohtaan kuuluu henkilökohtainen tai suvussa esiintynyt selkäydinongelmia kokeneiden oireiden ominaisuuksien lisäksi.

Kuvantamistutkimukset vahvistavat lopullisen diagnoosin. Jotkut yleisimmin käytetyistä ovat seuraavat:

 • Yksinkertainen selkärangan röntgenkuvaus: Tämä on halpa menetelmä, joka lähettää vähän säteilyä, mutta tekniikka voi rajoittaa laatua.
 • Tietokonetomografia: Tämän avulla voidaan saada useita kuvia selkärangasta, vaikka pehmytkudosten (kuten nikamavälilevyjen) näkyvyys ei ole yhtä hyvä.
 • Ydinmagneettinen resonanssi: Tämä on paras tapa osoittaa kuivumisen ja välilevytyrän merkkejä. Sen etuna on parempi kuvanlaatu ja se ei lähetä säteilyä, mutta se on tämän luettelon kallein. Monitieteinen tiimi, johon voi kuulua radiologeja, traumatologeja ja neurokirurgeja, suorittaa diagnoosin tapauksesta riippuen.

Saatavilla olevat hoitomuodot

Hoitomuoto riippuu hyvin paljon potilaan kliinisestä vakavuudesta ja hänen erityisistä tiloistaan. Aluksi lääkärit suosittelevat perustoimenpiteitä, joilla pyritään estämään oireiden ilmaantumista, kuten ryhdin parantamista ja terveellisten elämäntapojen ylläpitämistä.

Lääkäri voi määrätä kipulääkkeitä, erityisesti ei-steroidisia tulehduskipulääkkeitä (NSAID), kuten diklofenaakkia tai ibuprofeenia. Jos nämä eivät auta, on olemassa muita lääkkeitä, kuten opioideja, vaikka niiden käyttö on suurelta osin varattu vaikeisiin tapauksiin.

Fysioterapia on pätevä ja yleinen vaihtoehto, joka edellyttää fysioterapeutin osallistumista, varsinkin kun siihen liittyy muita vammoja. Lopuksi on olemassa kirurgisia toimenpiteitä, joiden käyttöaihe voi olla rajoitettu, kun otetaan huomioon monien levyn kuivumisesta kärsivien potilaiden pitkä ikä.

Voidaanko välilevyn kuivuminen estää?

Suoran trauman välttäminen ja terveiden elämäntapojen säilyttäminen nuoruudessa ja aikuisuudessa ovat parhaita keinoja estää välilevyn kuivumista. Jälkimmäisiin kuuluvat seuraavat:

 • Älä tupakoi tai ainakin vähennä tupakan kulutusta. Katsaustutkimusten mukaan tämä tapa liittyy yleisempään selkäydinongelmiin.
 • Liiku säännöllisesti ja muista venytellä.
 • Noudata terveellistä ruokavaliota ja pidä keho hyvin nesteytettynä. Älä unohda, että ylipaino ja liikalihavuus lisäävät välilevyn kuivumisen riskiä.
 • Huolimatta yllä olevien suositusten pitkäaikaisesta noudattamisesta, joillekin potilaille kehittyy tämä sairaus. Lääkäriin tulee hakeutua ajoissa, heti kun ensimmäiset oireet ilmaantuvat.
Some figure
Fysioterapia on yksi tapa hoitaa selkärangan ongelmia. Lääkäri määrää sitä, mikäli näkee fysioterapian edistävän potilaan terveyttä.

Milloin mennä lääkäriin?

Jos oireita esiintyy säännöllisesti, sinun on suunniteltava lääkärinkäynti mahdollisimman pian. Paras asiantuntija on neurokirurgi, vaikka perusterveydenhuollon arvio voi olla tarpeen.

Asioita, joita ei pidä unohtaa, jotta lääkärikäynnistä saadaan paras hyöty, ovat seuraavat:

 • Muista mahdollisimman tarkasti, miten oireet alun perin ilmenivät.
 • Ilmoita, jos sinulla on lääkeallergia.
 • Tutki, onko joku lähisukulaisista kärsinyt selkärangan sairauksista.
 • Ja lopuksi tuo laboratoriotutkimukset tai lääketieteelliset raportit.

Välilevyn kuivuminen on ehkäistävissä ja hoidettavissa oleva ongelma

Vaikka useat tekijät vaikuttavat sen kehittymiseen, voit hallita välilevyn kuivumista, jos se havaitaan varhaisessa vaiheessa. Tämä vähentää komplikaatioiden, kuten välilevytyrän, kehittymisen todennäköisyyttä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Boleaga-Durán B. Conceptos básicos de la enfermedad lumbar degenerativa. Anales de Radiología de México 2007;1:51-56.
 • Morales V, et al. Lesión degenerativa en operados de patología discal. Estudio histológico. Rev Latinoamer Patol Clin 2012;59(1):8-15.
 • Hanley E. Lumbar arthrodesis for the treatment of back pain. JBJS 1999;81(5).
 • Vicente Vega, Carlos. “Revisión sistemática de la evidencia actual respecto al tratamiento fisioterápico en la discopatía cervical degenerativa.” (2020).

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.