Logo image
Logo image

Mikä on simply run -menetelmä ja miten se hyödyttää?

3 minuuttia
10 minuutin päivittäisestä juoksemisesta on tullut hyvin suosittu tapa. Löydät tällaisen menetelmän hyödyt ja huomioon otettavat asiat tästä artikkelista.
Mikä on simply run -menetelmä ja miten se hyödyttää?
Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Juoksuohjelman aloittaminen ei ole helppo tehtävä. Merkittävin juoksijoiden kohtaama este on aika. Ei ole epäilemättä aina helppoa sovittaa omaan aikatauluun tunnin tai parin treeniä päivässä. Ratkaisu tähän löytyy kenties simply run -treenimuodosta.

Kun ajattelet juoksua, mieleesi tulee luultavasti yli tunnin mittaiset kovatehoiset lenkit. Vaikka tämän voikin sanoa olevan lajin standardi, sen kannattajat väittävät, että jo 10 minuutin mittaisesta juoksulenkistä on hyötyä. Haluatko tietää, mihin tämä perustuu? Lue alta lisää siitä, mikä simply run -menetelmä on.

Mitä on simply run?

Simply run on treenimuoto, jossa juostaan 10 minuuttia päivässä. Tämä juoksutyyli on lähtöisin Yhdysvalloista, josta sen suosio levisi sittemmin kaikkialle maailmaan. Se ilmaantui vaihtoehdoksi kiireisille ihmisille.

Lajin harrastamiseksi tulee vain laittaa juoksukengät jalkaan ja treenata keskimäärin 10 minuuttia keski- tai kovatehoisesti. Monet juoksijat täydentävät sitä aerobisella liikuntaohjelmalla, mutta tämä on valinnaista.

Jos työsi, opintosi tai arjen velvollisuutesi estävät sinua treenaamasta haluamallasi tavalla, simply run -liikuntamuoto on yksi vaihtoehto ajatusten saamiseksi muualle, lihasten, sydämen ja keuhkojen vahvistamiseksi sekä yleisen terveydentilan parantamiseksi. Jos et usko, että 10 minuuttia on riittävästi, kehotamme sinua lukemaan tämän liikuntamuodon hyödyt alta.

Some figure
Nyky-yhteiskunnassa ei yleensä jää riittävästi aikaa treenaamiselle.

Kannattaa lukea myös: Hyviä vinkkejä juoksijoille

Simply run -juoksumenetelmän tärkeimmät hyödyt

Saatat epäillä simply run -menetelmän hyötyjä. Hyödyt eivät tietenkään ole samat kuin jos juoksisit 10, 20 tai 30 kilometriä päivässä, mutta ne ovat huomattavat verrattuna liikkumattomaan elämäntapaan.

Tämän harrastuksen suosio syttyi Journal of The American College of Cardiology -lehdessä vuonna 2014 julkaistun artikkelin myötä. Tiedemiehet ryhtyivät tutkimaan juoksemisen riskejä sydän- ja verisuoniterveydelle yli 55 000 aikuista käsittävässä ryhmässä.

Tulokset osoittivat, että juoksijoille kehittyi kardiovaskulaarisia komplikaatioita 45 % epätodennäköisemmin, vaikka he juoksivat ainoastaan 5–10 minuuttia päivässä hitaaseen tahtiin. Tämä kannusti useita valmentajia ja passiivisia ihmisiä treenaamaan jo pelkästään tämän verran, mistä syntyi simply run -metodi.

Ota selvää: Kävelyn ja juoksun yhdistäminen apuna painonpudotukseen

Parantaa ryhtiä

Journal of Physical Therapy Science -lehdessä vuonna 2017 julkaistu artikkeli osoittaa, että keskimäärin 10 minuutin mittainen juoksulenkki auttaa osaltaan parantamaan ryhtiä lihasten aktivoimisesta johtuen. Pitkä liikkumattomuus heikentää lihaksia alaselässä, pakaroissa ja jaloissa.

Iso osa alaselän vammoista johtuu juuri tästä. Jos olet altis alaselkäkivulle, tällainen juoksumenetelmä voi olla hyödyksi.

Vammojen riski pienenee

Tutkimusnäytön mukaan keskiverto aloitteleva juoksija loukkaantuu 30–79 % todennäköisemmin treenin tai kisan aikana. Tästä syystä moni asiantuntija suosittelee totuttamaan kehon vähitellen oikean tekniikan omaksumiseksi.

Jos haluat aloittaa juoksun, simply run -menetelmä voi olla erittäin hyödyllinen siihen siirtymisessä. Se on hyödyllinen menetelmä myös silloin, jos olet toipumassa vammasta etkä mielestäsi ole vielä ihan sataprosenttisessa kunnossa.

Parantaa mielialaa

Liikunnan harrastaminen vapauttaa endorfiineja. Tämä hormoni parantaa itseluottamusta ja tuottaa onnentunteita. Jo 10 minuutin juoksulenkille lähteminen on ilmaista ja kätevää terapiaa.

Simply run auttaa välttämään passiivisen elämäntavan

Alaselkäkipu ei ole ainoa passiiviseen elämäntyyliin liittyvä riski; se altistaa myös muun muassa sydän- ja verisuonisairauksille, korkealle verenpaineelle, korkealle kolesterolille ja lihavuudelle. Koska ajan puute ei enää ole tekosyy, tämä juoksumenetelmä voi olla avain terveempään elämään.

Kaiken muun lisäksi – ja treeniesi tehosta riippuen – vahvistat myös lihaksiasi, ylläpidät tai pudotat painoasi ja vahvistat luidesi tiheyttä. Jos olet saanut jonkinlaisen vamman, voit käyttää simply run -menetelmää kuntoutukseen.

Some figure
10 minuutin mittaisen simply run -menetelmän voi hyvin yhdistää muihin aktiviteetteihin, kuten lemmikin ulkoiluttamiseen.

Mitä tulisi varoa harrastettaessa simply run -menetelmää?

Kaikista näistä 10 minuutin juoksulenkin hyödyistä huolimatta sinun tulee pitää mielessä, että muiden lajien tavoin sen harrastamisessa tulee soveltaa eräitä periaatteita. Tässä lista kaikkein tärkeimmistä:

  • Venyttele ja lämmittele ennen treeniä.
  • Käytä juoksemiseen suunniteltuja kenkiä. Ne auttavat pehmustamaan niveliin kohdistuvia iskuja.
  • Valitse sellainen maasto, jossa ei ole äkillisiä kaltevuuden muutoksia.
  • Jos menet juoksemaan ensimmäistä kertaa, juokse matalalla intensiteetillä. Lisää tehoa edistymisesi ja kestävyytesi mukaan.
  • Juo riittävästi nestettä treenin jälkeen.
  • Venyttele tai hiero lihaksiasi päästyäsi kotiin.

On myös tärkeää välttää ylitreenausta. Monet tätä juoksumenetelmää suosivat ihmiset menevät yleensä ulos kahdesti päivässä (aamulla ja iltapäivällä). Tällä tavoin he saavat täyteen 20 minuuttia, mikä sopii hyvin voimien tai ajan jakamiseen. On kuitenkin tarpeen jättää aikaa myös palautumiselle.

Jos pidät tämän ja muut suositukset mielessäsi, pienennät loukkaantumisen ja muiden juoksemiseen liittyvien ongelmien riskiä. Käytäthän myös liikuntavaatteita ja muistat nauttia treenin jokaisesta sekunnista.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Buist I, Bredeweg SW, Lemmink KA, Pepping GJ, Zwerver J, van Mechelen W, Diercks RL. The GRONORUN study: is a graded training program for novice runners effective in preventing running related injuries? Design of a Randomized Controlled Trial. BMC Musculoskelet Disord. 2007 Mar 2;8:24.
  • Lee DC, Pate RR, Lavie CJ, Sui X, Church TS, Blair SN. Leisure-time running reduces all-cause and cardiovascular mortality risk. J Am Coll Cardiol. 2014 Aug 5;64(5):472-81.
  • Matsunaga N, Imai A, Kaneoka K. Comparison of muscle synergies before and after 10 minutes of running. J Phys Ther Sci. 2017 Jul;29(7):1242-1246.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.