Mikä on Rebekka-syndrooma?

Rebekka-syndrooma viittaa mustasukkaisuuteen, jota henkilö tuntee nykyisen kumppaninsa eksiä kohtaan. Miten se tunnistetaan ja miksi siihen on tärkeää puuttua? Kutsumme sinut tutustumaan siihen tarkemmin.
Mikä on Rebekka-syndrooma?
Isbelia Esther Farías López

Kirjoittanut ja tarkastanut filosofi Isbelia Esther Farías López.

Viimeisin päivitys: 25 huhtikuuta, 2024

Rebekka-syndrooma on tilanne, jossa henkilö kokee mustasukkaisuutta nykyisen kumppaninsa eksiä kohtaan. Useiden psykologien mukaan tällaisten tunteiden kehittyminen on yhä yleisempää.

Tähän on useita syitä, jotka voivat johtua heikosta itsetunnosta aina pakottavaan tarpeeseen verrata itseä muihin. Joskus se voi johtua jopa kumppanista. Tutkitaanpa tarkemmin.

Miksi sitä kutsutaan Rebekka-syndroomaksi?

Tämä syndrooma tai oireyhtymä on nimetty Alfred Hitchcockin vuonna 1940 ilmestyneen elokuvan Rebekka mukaan. Elokuva perustui Daphne du Maurierin samannimiseen romaaniin.

Tämä kulttielokuva kertoo tarinan nuoresta naisesta, jolla on suhde leskeksi jääneen miljonäärin kanssa ja joka lopulta menee naimisiin tämän kanssa. Uuden morsiamen epäonneksi taloudenhoitaja ja talon (mahtava kartano nimeltä Manderley) muu palvelusväki suhtautuvat häneen alusta alkaen vihamielisesti.

Nuorta naista verrataan koko ajan miljonäärin entiseen vaimoon. Kaikki ylistävät ja ihailevat tätä, ja pikkuhiljaa uusi vaimo alkaa tuntea itsetuntonsa laskevan kun hän vertaa itseään edesmenneeseen, lähes täydelliseen naiseen.

Tämän seurauksena hän alkaa tuntea mustasukkaisuutta, jolle ei ole mitään syytä, varsinkin kun hän saa tietää, että hänen miehensä suhde entiseen vaimoonsa oli onneton ja levoton.

Millainen on Rebekka-syndrooma?

Kirjoittaja Peter Van Sommers ilmaisee mielenkiintoisessa teoksessaan nimeltä Jealousy: What Is It and Who feels It oman mielipiteensä tämäntyyppisestä mustasukkaisuudesta, jonka hän on luokitellut “retrospektiiviseksi”. Toisin sanoen sellaiseksi, jonka motiivina on nykyisen kumppanin aiemmat suhteet.

Tämän vuoksi asianomainen henkilö voi tuntea mustasukkaisuutta jopa kumppaninsa edesmenneen entisen kumppanin vuoksi. Bulgarialainen kirjailija Elias Canetti lausui myös aforismin, joka sopii hyvin tähän kuvaukseen.

Mustasukkaisuus pitäisi luokitella sen mukaan, mitä vihaa eniten: kilpailijat, jotka olivat, jotka ovat tai jotka tulevat olemaan.”

-Elias Canetti

On tavallista, että henkilö, jolla on Rebekka-syndrooma, kuvittelee onnellisia tilanteita, joita hänen kumppaninsa koki entisen rakastajansa kanssa.

On myös tavallista, että oireyhtymästä kärsivät olettavat kumppaninsa eksän tai eksien olleen muun muassa älykkäämpiä, kauniimpia tai viehättävämpiä kuin hän itse. Toisin sanoen he ajattelevat, että nuo eksät olivat lähes täydellisiä.

Tämä saattaa johtaa mustasukkaisen ihmisen omahyväiseen käytökseen kumppaniaan kohtaan, tai toisaalta hän saattaa tuntea itsensä ylemmäksi. Oli miten tahansa, tämä tilanne vaikuttaa vakavasti parisuhteeseen, aiheuttaa riitoja ja voi jopa tuhota suhteen.

Jos eksä, jonka vuoksi henkilö on mustasukkainen, on vielä elossa, mustasukkaisuudesta kärsivä voi omaksua vainoamiskäyttäytymistä. Tällaisia käyttäytymismalleja ovat esimerkiksi: sosiaalisten verkostojen tutkiminen, vaikuttaminen kumppanin vuorovaikutustilanteisiin tämän kontrolloimiseksi jne. Tilanne pahenee entisestään, jos eksä on osa nykyisen kumppanin elämää.

Rebekka-syndrooman syyt

Tutkijat Scheinkman ja Werneck toteavat tutkimuksessaan: “Mustasukkaisuus on monimutkainen ihmissuhdekokemus. Se on syvää menettämisen pelkoa.”

Tämä tila sisältää ajatuksia ja tunteita, jotka synnyttävät tekoja ja reaktioita, jotka tuntuvat joskus käsittämättömiltä. Tilanteita, jotka lisäävät tämän tilan todennäköisyyttä, ovat seuraavat:

  • Kärsijän heikko itsetunto ja minäkäsitys.
  • Kumppani tai ympäristö muistuttaa henkilöä jatkuvasti edellisestä kumppanista.
  • Kumppani tekee suoria vertailuja nykyisen ja eksän välillä.
  • Syndroomasta kärsivä henkilö huomaa muistuttavansa kumppaninsa eksää joko fyysisesti tai persoonallisuudeltaan.
  • Kumppani on hiljattain jäänyt leskeksi, ei ole vielä päässyt suruvaiheesta yli, ja tunteet ja muistot ovat pinnalla.

Onko siihen olemassa hoitoa?

UNED:n tohtori Cuestan mukaan irrationaalisten pelkojen vallitsevan tilanteen parantaminen edellyttää usein jonkinlaista interventiota. Joissakin tapauksissa voi olla tarpeen, että myös kärsivän kumppani saa psykologista tukea. Joitakin ehdotuksia, jotka voivat auttaa, ovat seuraavat:

  • Parantakaa parisuhteen sisäistä viestintää.
  • Ilmaiskaa tyytymättömyydet ja muistakaa, miksi olette yhdessä.
  • Välttäkää liioiteltuja mainintoja entisten kumppanien ominaisuuksista tai liian monien yksityiskohtien sanallistamista.
  • Tarkastelkaa mustasukkaisuudesta kärsivän henkilön uskomuksia.
  • Parantakaa tästä syndroomasta kärsivän henkilön itsetuntoa.
  • Muuttakaa kontrolloivia asenteita.

Psykologin tuella on mahdollista jättää mustasukkaisuuden oireet taakse ja alkaa nauttia suhteesta tässä ja nyt.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.