Logo image
Logo image

Mikä on paras aika liikunnalle?

3 minuuttia
Liikunta on yksi terveellisimmistä asioista ihmiselle. Paras hetki päivästä urheilulle riippuu kuitenkin siitä, mitä tavoitellaan.
Mikä on paras aika liikunnalle?
Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Paras aika liikunnalle riippuu monesta asiasta. Liikuntarutiinin valinnassa tulisi ensinnäkin miettiä, mitä halutaan saavuttaa. Jos tavoitteenasi on pudottaa painoa, ihanteellinen hetki päivästä urheilun harrastamiselle on eri kuin henkilöllä, joka haluaa lisätä lihasmassaa.

Jos halutaan vaikkapa pudottaa painoa, ei kannata liikkua niinä aikoina jotka ovat suositeltuja lihasmassan lisäämiseksi tai anaerobisen kestävyyden parantamiseksi. Tulokset eivät ole tuolloin optimaaliset.

Vaikka moni muokkaakin liikuntarutiininsa sen perusteella milloin on eniten aikaa, tämä ei aina ole paras valinta.

On monia asioita, jotka tulisi ottaa huomioon kun mietitään, onko elimistölle hyväksi liikkua. Aivan kuten on uni- ja hormonaalisia syklejä, on myös liikuntaan liittyviä syklejä.

Kuten asiantuntijat ovat vahvistaneet, unen ja hereilläolon biologinen rytmi (ihmisen sisäinen kello) on auringon määrittämä, ja se hallitsee fyysisen aktiivisuuden kykyämme.

Siksi liikuntaa harrastavien tulee tarkastella omaa sisäistä kelloaan ja sitä, kuinka se vaikuttaa suorituskykyyn, nopeuteen ja voimaan.

Mikä on paras aika liikunnalle?

Some figure

Kevyttä tai keskitason rasituksen liikuntaa voidaan harrastaa mihin aikaan päivästä tahansa, kunhan ihminen on hyvässä terveydentilassa eikä hän rehki liikaa. On kuitenkin tärkeää pitää mielessä seuraavat asiat liikunnan ajankohdasta:

Aamuliikunnan hyödyt ja haitat

Aamulla ihmisen kehon lämpötila on alhaisimmillaan, joten energia ja verenkierto ovat vähissä. Kylmyys sekä lihasten kireys lisäävät murtumien tai muiden vammojen riskiä.

Viimeaikaisten tutkimusten mukaan aamuliikunta vaarantaa ihmisen vastustuskyvyn, lisäten bakteeri- tai virustartuntojen mahdollisuutta.

Toisaalta taas aamulla urheileminen antaa arkeen jämäkkyyttä sekä pakottaa nukkumaan kunnolla. Aamulla tulee kuitenkin lämmitellä paremmin, sillä unen aikana elimistö on epäaktiivisena useiden tuntien ajan.

Hyödyt iltapäivällä liikkumisesta

Kello 16-17 iltapäivällä keuhkot toimivat parhaiten. Lihakset ovat joustavammat, kehon intensiteetti on suurempi, suoritus on parempi ja stressistä on helpompi päästä eroon.

Kehon lämpötila ja hormonit ovat ylimmillään kello 18 iltapäivällä. Tällöin siis keho reagoi parhaiten vaativaan liikuntaan. Lisäksi on huomioitava, että kello 15-19 aikaan liikkuminen auttaa säätelemään ruoansulatusta.

Varovasti, kun liikut illalla!

Liikunta luo kehossa adrenaliinia, ja urheileminen illalla voi aiheuttaa unettomuutta ja vaikeuksia hallita sydämen rytmiä. Kannattaisikin liikkua vähintään kaksi tuntia ennen nukkumaanmenoa.

Lue aiheesta lisää: Nuku paremmin – 6 vinkkiä riittävään lepoon

Miksi kannattaisi urheilla aina samaan aikaan?

Some figure

Jotta voisit saavuttaa itsellesi asettamasi tavoitteet, sinun tulee osata valita oikea aika päivästä urheilulle. Tässä tulevat parhaat ajankohdat tavoitteiden perusteella:

Kalorien polttaminen

Jos haluat karistaa kaloreita ja pudottaa painoasi, liiku iltapäivällä. Tällöin aineenvaihduntasi alkaa hidastua. Mitä kylmempi ympäristösi on urheillessasi, sitä enemmän kaloreita pystyt polttamaan.

Aerobisen kestävyyden lisääminen

Haluatko parantaa aerobista kestävyyttäsi? Tämä on biologinen kyky nähdä fyysistä vaivaa keskitason tai alhaisella intensiteetillä. Suorituksesi tulee olemaan sama, olipa liikkumisen hetki päivästä mikä tahansa.

Anaerobisen kestävyyden lisääminen

Tämä on voiman ja nopeuden lisäämistä, ja se vaatii lyhytkestoista ja rankkaa liikuntaa.

On parasta urheilla kello 18 jälkeen, ja jopa myöhään illalla, jos tämä on valitsemasi liikuntamuoto.

Ammattiurheilijat treenaavat usein samaan aikaan kuin kilpailijansa, jotta he voisivat tarkkailla näiden suoritusta.

Lihasmassan lisääminen

Jos tämä on tavoitteenasi, hormonisi ovat hyödyllisimmillään urheillessasi heti aamulla tai sitten illalla.

Jokaisen keho on erilainen

Vaikka voidaankin yleistää ja ehdottaa, on tärkeää muistaa että kehosi on ainutlaatuinen, ja reaktiosi stimulointiin voivat olla erilaisia kuin jollakulla toisella.

Kehon lämpötilan mittaaminen ja vuorokausirytmin huomioiminen on yksi tapa selvittää, mikä olisi paras aika päivästä urheilla.

Lue aiheesta lisää: Kuinka usein joogaa tulee harrastaa, jos haluaa pudottaa painoa?

Tämän eteen sinun tulee tarkkailla itseäsi 5-6 peräkkäisen päivän ajan (tehden mittauksia joka tunti), jotta saat selville keskiarvon. Voit harrastaa liikuntaa kolme tuntia ennen tai jälkeen sen hetken, jolloin kehosi lämpötila on korkeimmillaan.

Jos tämä on kuitenkin liian monimutkaista, ja jos haluat vain pitää kehosi mahdollisimman terveenä, on muitakin vaihtoehtoja. Sen sijaan että ryhdyt tiukkojen aikataulujen noudattajaksi ja teet suuria uhrauksia, voit yksinkertaisesti liikkua puolen tunnin verran päivässä mihin aikaan tahansa – tämäkin riittää.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Andaluza de, R., & Andaluza de Medicina del Deporte ENTRO ANDALUZ DE MEDICINA DEL DEPORTE Volumen, R. C. (2014). Medicina del Deporte. Rev Andal Med Deporte. Rev Andal Med Deporte. https://doi.org/10.1128/IAI.00204-06
  • García, L., Moreno, M. P., Iglesias, D., Moreno, A., & Villar, F. Del. (2006). Cuadernos De Psicología Del Deporte. In Tactical knowledge in tennis.A study with expert and novice players. https://doi.org/10.1093/alcalc/agh258
  • Wilmore, J., & Costil, D. (2007). Fisiologia del esfuerzo y del deporte. In Fisiologia del esfuerzo y del deporte. https://doi.org/10.1007/s13398-014-0173-7.2
  • Universidad Católica San Antonio, C. M., Feu Molina, S., Vizuete Carrizosa, M., & Cruz Sánchez, E. de la. (2013). Cultura, ciencia y deporte. Cultura, ciencia y deporte: revista de ciencias de la actividad física y del deporte de la Universidad Católica de San Antonio, ISSN 1696-5043, No. 23, 2013, págs. 103-112. https://doi.org/10.20882/adicciones.707

 


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.