Logo image
Logo image

Mikä on nopean tekniikan intubaatio?

2 minuuttia
Muutokset hengitysteissä voivat johtaa kuolemaan. Nopean tekniikan intubaatio voi olla avain monen hengen pelastamisessa.
Mikä on nopean tekniikan intubaatio?
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Nopean tekniikan intubaatio (RSI) viittaa hengitysputken asettamiseen henkitorveen. Tämä toimenpide suoritetaan normaalisti ensiavussa. Jotta nopean tekniikan intubaatio onnistuisi, siinä on noudatettava tiettyjä vaiheita järjestelmällisesti, sillä niiden väliin jättäminen voi vaarantaa potilaan hengen.

Lääkäreiden on osattava suorittaa nopean tekniikan intubaatio. Tämä vähentää keuhkoaspiraation riskiä joillakin potilailla.

Milloin nopean tekniikan intubaatio tehdään?

Some figure

Potilaat, joilla on välitön hengityselimistön lamautumisen riski, tarvitsevat nopean tekniikan intubaatiota saapuessaan ensiapuun. Nopea arvio estää lääkäreitä suorittamasta toimenpidettä epätäsmällisesti.

Nopean tekniikan intubaation seuraukset vaihtelevat hypoksemiasta eli veren vähähappisuudesta vaurioon hengitysteissä, kun putkea työnnetään hengitysteihin. On tärkeää pysytellä rauhallisena ja noudattaa intubaation vaiheita tarkoin.

Joissakin tapauksissa ei ole selvää, pitäisikö tällainen intubaatio tehdä. Jos on olemassa mahdollisuus, että potilas tarvitsee sitä, lääkäri suorittaa sen.

Seuraavat oireet tulisi kuitenkin ottaa huomioon. Ne voivat viitata selkeästi nopean tekniikan intubaation tarpeeseen:

 • Turvonnut verenpurkauma kaulalla
 • Rintakehän vaurio, johon liittyy hypotensio
 • Laajamittaiset palovammat
 • Hengitysteiden tukkeutuminen
 • Sydänkohtaus

Jos potilas on lisäksi kiihtynyt hengitysvaikeuksien takia, hän tarvitsee välittömän sedaation. Tämän jälkeen lääkäri suorittaa nopean tekniikan intubaation mahdollisimman nopeasti.

Tutustu myös tähän artikkeliin: 6 ruokaa, jotka auttavat edistämään keuhkojen toimintaa

Kuinka se suoritetaan oikein

Some figure

Onnistunut nopean tekniikan intubaatio edellyttää tiettyjen vaiheiden noudattamista. Lääkärit suorittavat nämä vaiheet nopeasti ja täsmällisesti. Näin voidaan välttää aiemmin mainitut seuraukset.

Ennen intubaatiota

 • Kohota potilaan päätä asettamalla tyyny sen alle.
 • Nosta leukaa työntämällä sitä ylös- ja eteenpäin.
 • Poista mahdolliset vierasesineet suusta ja nielusta.
 • Aspiroi kaikki eritteet (veri, oksennus).

Nopean tekniikan intubaatio

 • Pitele laryngoskooppia toisella kädellä ja työnnä se suupielestä siirtäen kieltä ja vieden sitä eteenpäin ja ylös.
 • Aseta instrumentin kärki kurkunkanteen.
 • Aspiraation tai regurgitaation riskin välttämiseksi toisen ammattilaisen tulee suorittaa Sellickin ote. Tätä täytyy tehdä intubaation keston ajan.
 • Jos äänirako tai äänihuulet eivät näy kunnolla, toisen henkilön on suoritettava BURP-manööveri niiden paljastamiseksi. Näin lääkäri pystyy asettamaan laryngoskoopin kunnolla paikalleen hengitysteitä vaurioittamatta.
 • Kun putki on asetettu oikein, laryngoskooppi vedetään pois putkea liikuttamatta. Tämän jälkeen se kiinnitetään ja yhdistetään happilähteeseen.

Vaikka suosittelimme Sellickin otetta ja BURP-manööveriä, näitä ei tulisi koskaan tehdä siinä tapauksessa, että potilaalla on vaurio tai vierasesine henkitorvessa. Tämä on erittäin tärkeä pitää mielessä.

Käy lukemassa myös tämä artikkeli: Tiopentaali: hyödyt ja haitat lääkintäkäytössä

Lääkitseminen

Lääkintää ei yleensä tarvita nopean tekniikan intubaatiossa. Joissakin tapauksissa intubaatiota on kuitenkin mahdotonta tehdä potilaalle ilman lääkitystä.

Kun potilas on levoton, hänelle täytyy antaa rauhoittavia lääkkeitä. Jos potilaalla sen sijaan on kovaa kipua, hän tarvitsee rauhoittavien lisäksi kipua lievittävän lääkityksen.

Joissakin harvoissa tapauksissa potilaalle on annettava mikrorelaksantti. Tämä on välttämätöntä silloin, kun putkea ei saada henkitorven läpi paineesta johtuen.

Kuten näet, nopean tekniikan intubaatio on toimenpide, joka kaikkien ensiavussa työskentelevien henkilöiden tulisi osata suorittaa oikeaoppisesti. Näin potilaan hengitystiet kärsivät mahdollisimman vähän vaurioita.

Tämän lisäksi on tärkeää tietää, mitä lääkkeitä tulisi käyttää tietyissä tilanteissa. Nopean tekniikan intubaatio on oleellisen tärkeä ensiaputoimenpide.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Almarales, J. R., Saavedra, M. Á., Salcedo, Ó., Romano, D. W., Morales, J. F., Quijano, C. A., & Sánchez, D. F. (2016). Inducción de secuencia rápida para intubación orotraqueal en Urgencias. Repertorio de Medicina y Cirugía25(4), 210-218.
 • Calvache, J. A., Sandoval, M. X., & Vargas, W. A. (2013). Fuerza aplicada por el personal de salud sobre un simulador del cartílago cricoides durante la realización de la maniobra de Sellick en la intubación de secuencia rápida. Revista Colombiana de Anestesiología41(4), 261-266.
 • Carrillo-Esper, R., Vinay-Ramírez, B., & Bahena, A. (2008). Maniobra BURP. Revista mexicana de Anestesiología31(1), 63-65.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.