Mikä on munasarjan kiertymä ja miten sitä hoidetaan?
Kirjoittanut ja tarkastanut lääkäri Mariel Mendoza
Munasarjan kiertymä tapahtuu, kun toinen munasarja kiertyy sitä paikallaan pitävän nivelsiteen ympäri. Kiertymä häiritsee verenkiertoa elimeen ja jopa munanjohtimeen, eivätkä kudokset enää saa kunnolla happea.
Munasarjan kiertymän pääoireita ovat kova kipu alavatsassa ja lantiossa, oksentelu, jota edeltää pahoinvointi, epänormaali kohdun verenvuoto ja joskus jopa kuume. Se on yleisempää oikealla puolella, koska suoli pitää vasenta munasarjaa vakaassa asennossa.
Tämä on lääketieteellinen hätätilanne, joka vaatii välitöntä huomiota. Sille on olemassa vain kirurginen ratkaisu. Siksi on välttämätöntä osata tunnistaa se ajoissa.
Miten munasarjan kiertymä ilmenee?
Munasarjan kiertymän aiheuttama kipu on olla äkillistä ja voimakasta. Se voi kuitenkin olla myös ajoittaista ja johtua elimen kulloisestakin asennosta.
Siihen liittyy lähes aina kipua.
Kipu ilmenee yleensä alavatsan ja lantion alueella ja jopa kiertyneen munasarjan sivulla. Lisäksi se voi aiheuttaa oksentelua, jota edeltää pahoinvointi, kuume ja epänormaali kohdun verenvuoto.
Jos munasarjan kiertymä jatkuu ajan myötä, se voi aiheuttaa kudoskuoleman hapenpuutteen vuoksi (iskemia ja sitä seuraava nekroosi), mikä johtaa munasarjakudoksen ja siten munasarjan toiminnan menettämiseen. Alue voi myös tulehtua ja infektio voi levitä koko vatsan alueelle.
Oikea diagnoosi on tärkeä, koska oireet voidaan sekoittaa muihin tiloihin:
- Umpilisäkkeen tulehdus
- Munuaiskivet
- Virtsatieinfektio
- Gastroenteriitti
Saatat olla kiinnostunut tästäkin artikkelista: Munasarjan dermoidikysta: oireet ja milloin mennä lääkäriin
Epidemiologia
Munasarjan kiertymä on yleisin 20-40 -vuotiailla Se ei yleensä tapahdu ennen murrosikää eikä vaihdevuosien jälkeen.
Syyt
Vaikka erityistä syytä kiertymään ei ole, siihen liittyy riskitekijöitä. Kysta, kasvain tai paise munasarjassa tai munanjohtimessa tai muu massa voivat lisätä munasarjojen kiertymisriskiä.
Jopa 80 %:ssa tapauksista esiintyy munasarjakysta tai -massa, ja varsinkin jos se on suurempi kuin 5 cm, massan ylimääräinen paino aiheuttaa elimen kiertymistä itsensä ja sitä tukevien nivelsiteiden ympärillä. Joskus munasarjan lisäksi munanjohdin kokonaisuudessaan voi kiertyä.
Se voi johtua myös siitä, että munasarjan ja kohdun yhdistämä nivelside on normaalia löysempi, mikä helpottaa liikettä. Lisääntyneeseen nivelsiteiden löysyyteen liittyy indusoitunut ovulaatio avusteisissa lisääntymishoidoissa, munasarjojen monirakkulatauti, hormonikorvaushoito ja raskaus. Suuret hormonaaliset kuormitukset voivat rentouttaa kudosta, mikä tekee siitä alttiimman nivelsiteen kiertymälle.
Myös munanjohtimien ligaation historia on riskitekijä.
Koska verenkierto on estynyt, munasarjan kiertymä on lääketieteellinen hätätilanne.
Diagnoosi
Munasarjan kiertymän diagnoosi alkaa potilaan kertomuksella ja fyysisellä tarkastuksella. Emättimen ja vatsan ultraääntä käytetään kuvantamistutkimuksissa.
Jos tila ei ole ilmeinen, voidaan tehdä CT-skannaus tai magneettikuvaus. Lisäksi vaaditaan täydellinen hematologia mahdollisen infektion olemassaolon arvioimiseksi.
Lopullinen diagnoosi tehdään leikkauksella.
Pidätkö tästä artikkelista? Saatat haluta lukea tämänkin: Kivulias ovulaatio – mitä voit tehdä sen helpottamiseksi?
Ainoa hoito on leikkaus
Ainoa lopullinen diagnostinen menetelmä ja hoito on leikkaus. Ennen tätä voidaan kuitenkin harkita kivun ja pahoinvoinnin vähentämistä.
Kipulääkkeistä seuraavat sopivat:
- Asetaminofeeni
- Ibuprofeeni
- Naprokseeni
- Opioidit, jos kipu on vaikeampi
Leikkaus tulee suorittaa mahdollisimman pian iskemian ja kudosnekroosin välttämiseksi. Menettely voi olla laparoskopia (endoskooppinen leikkaus) tai laparotomia (avokirurgia).
Leikkauksen aikana munasarja visualisoidaan sen määrittämiseksi, onko siinä riittävä verenkierto. Jos siinä on iskemian merkkejä, koko munasarja on poistettava. Joskus munasarjan poiston lisäksi voi olla tarpeen poistaa samalla puolella oleva munanjohdin.
Tapauksissa, joissa kudos ei ole vahingoittunut, riittää yksinkertaisesti että munasarja kierretään takaisin oikeaan asentoon ja arvioidaan veren virtaus munasarjaan. Leikkauksen jälkeen suuria annoksia ehkäisyvalmisteita suositellaan vähentämään uusiutumisen riskiä.
Munasarjan kiertymä vaatii välittömiä toimia
Munasarjan kiertymä on hyvin harvinainen tila, mutta se on otettava huomioon naisten äkillisissä vatsakivuissa. Tämä koskee erityisesti hedelmällisessä iässä olevia naisia.
Se on lääketieteellinen hätätilanne, koska se voi johtaa iskemiaan ja munasarjakudoksen nekroosiin ja munasarjan myöhempään menetykseen. On kuitenkin tärkeää huomata, että munasarjan menettäminen ei vaikuta hedelmällisyyteen, koska toinen munasarja pystyy kattamaan kehon tarpeet.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- American College of Obstetricians and Gynecologists Committee. Adnexal torsion in adolescents: ACOG Committee Opinion No, 783. Obstet Gynecol. 2019;134(2):e56-e63.
- Huang C, Hong M, Ding D. A review of ovary torsion. Ci Ji Yi Xue Za Zhi. 20017;29(3). Disponible en https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28974907/.
- Lasso C, et al. Torsión ovárica. Evolución del ovario necrótico tras detorsión laparoscópica. Cir Pediatr 2014;27. Disponible en https://secipe.org/coldata/upload/revista/2014_27-1_26-30.pdf.
- Sasaki KJ, Miller CE. Adnexal torsion: review of the literature. J Minim Invasive Gynecol. 2014;21(2):196-202.
- Wang Z, Zhang D, Zhang H, et al. Characteristics of the patients with adnexal torsion and outcomes of different surgical procedures: a retrospective study. Medicine. 2019;98(5):e14321.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.