Logo image
Logo image

Mikä on litotripsia?

4 minuuttia
Litotripsia on lääketieteellinen toimenpide, joka auttaa pilkkomaan munuaiskiviä, jotta ne pääsevät poistumaan virtsan mukana ilman suuria ponnisteluja. Tässä artikkelissa kerromme, miten ja miksi tämä toimenpide tehdään.
Mikä on litotripsia?
Viimeisin päivitys: 04 elokuuta, 2021

Litotripsia on yleinen toimenpide. Se on yksi munuaiskivien terapeuttisista hoitovaihtoehdoista. Munuaiskivet ovat kovia, mineraalien ja suolojen kerrostumia, jotka muodostuvat munuaisten sisään.

Ongelmana on, että kun nämä kivet liikkuvat virtsateiden läpi, ne aiheuttavat paljon kipua. Munuaiskivet liittyvät myös virtsateiden tukkeutumiseen. Litotripsia on tarkoitettu munuaiskivien pilkkomiseen pienempään muotoon.

Ajatuksena on, että toimenpiteen ansiosta munuaiskivet poistuvat helpommin elimistöstä. On olemassa erilaisia ​​tapoja suorittaa tämä toimenpide, mutta ennen siihen ryhtymistä on hyvä tietää muutamia asioita. Tässä artikkelissa kerromme sinulle kaiken olennaisen litotripsiasta.

Kuinka litotripsia toimii?

Kuten jo mainitsimme, litotripsia on lääketieteellinen menetelmä, jota käytetään munuaiskivien hoitoon. Kuten tämä Serrate & Ribalin urologiainstituutin artikkeli selittää, sana tulee kreikasta ja latinasta. Lithos tarkoittaa “kiveä” ja terere tarkoittaa “murskata”.

Munuaiskivet ovat varsin yleinen ongelma. Tästä syystä litotripsiasta on tullut erittäin hyödyllinen ja laajasti käytetty tekniikka. Se koostuu munuaiskivien pilkkomisesta joko munuaisissa tai virtsateiden varrella, jotta niiden poistuminen olisi helpompaa.

Tätä tarkoitusta varten iskuaaltoja tai laseria käytetään kehon ulkopuolella ja ei-invasiivisesti. Iskuaaltojen tapauksessa käytettyä laitetta kutsutaan litotripteriksi. Menettely on kivuton eikä vaadi potilaan valmistelua.

Toimenpide on yleensä niin helppo, että se tehdään avohoidossa ja ilman anestesiaa. Muita täydentäviä testejä, kuten ultraääni ja röntgen, käytetään kivien tarkan sijainnin löytämiseen.

Some figure
Munuaiskivien aiheuttama kipu on voimakasta ja se säteilee selästä alavatsaan.

Litotripsian eri tyypit

Litotripsiaa on erilaisia. Kaksi päätyyppiä ovat kehon ulkopuolinen iskusaaltolitotripsia (ESWL) ja laservalolitotripsia (FURSL).

Molemmat tekniikat auttavat pilkkomaan kiviä. On kuitenkin tärkeää tietää, mikä niistä on parempi kyseisen potilaan terveydelle. Myös kivien määrällä ja tyypillä on väliä, kun mietitään oikeaa hoitomuotoa.

Kehon ulkopuolinen litotripsia: iskuaallot

Kehon ulkopuolinen iskuaaltolitotripsia, kuten nimestä voi päätellä, käyttää iskuaaltoja kivien hajottamiseen. Kone on litotripteri. Se on vastuussa aaltojen ohjaamisesta pisteeseen, jossa munuaiskivet sijaitsevat.

Nämä aallot vaikuttavat vain kiviin. Toisin sanoen ne eivät vahingoita ihoa, lihaksia tai muuta kudosta. Toimenpide kestää noin tunnin.

Laservalolitotripsia

Laserlitotripsiassa viedään pieni joustava putki, nimeltään endoskooppi, virtsateiden läpi. Endoskoopin päässä on kamera, jonka avulla lääkärit näkevät virtsateiden sisäpuolen.

Kun munuaiskivi tai -kivet löydetään, käytetään laseria sen hajottamiseksi. Tämä tekniikka on nopeampi kuin iskuaaltolitotripsia, ja kestää vain puoli tuntia.

Käytetyt instrumentit saattavat kuitenkin aiheuttaa potilaalle enemmän epämukavuutta. Kuten edellisessäkin menettelyssä, potilas pääsee kyllä kotiin samana päivänä.

Kuinka tehokas litotripsia on?

Litotripsia on yleisesti käytetty hoitomenetelmä, koska sitä pidetään turvallisena ja tehokkaana. Oman Medical Journal -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan onnistumisaste on noin 88 % virtsaputkitapauksista. Munuaiskivissä prosenttiosuus on jonkin verran pienempi, mutta myös erittäin korkea (74 %).

Lisäksi hyvin harvoilla on komplikaatioita, kuten virtsatieinfektioita. Kansallisen munuaissäätiön artikkelissa todetaan, että 70-90 % henkilöistä joita hoidetaan litotripsialla on kivettömiä seuraavien kuukausien ajan.

Joissakin tapauksissa kiven palaset voivat silti olla liian suuria kulkemaan virtsateiden läpi. Näissä olosuhteissa lääkäri saattaa joutua toistamaan toimenpiteen.

Toimenpiteeseen valmistautuminen

Ennen kuin lääkärit suorittavat litotripsian, heidän on tiedettävä potilaan sairaushistoria, hoidot ja tausta. Lisäksi he suorittavat yleensä sarjan täydentäviä testejä. Tarkoituksena on yrittää löytää kivet ja tietää niiden mitat ennen niiden pilkkomista.

Tätä tarkoitusta varten lääkärit voivat suorittaa laskimonsisäisen pyelogrammin. Tämä on samanlainen testi kuin röntgenkuva, joka käyttää väriainetta kivien paikantamiseen. He voivat myös määrätä ultraäänitutkimuksia.

Litotripsiota edeltävinä päivinä potilaan on lopetettava tiettyjen lääkkeiden käyttö. Erityisesti antikoagulantit, koska ne lisäävät verenvuotoriskiä.

Yleisanestesiaa ei aina tarvita. Itse asiassa on monia tilanteita, joissa lääkärit suorittavat tämän toimenpiteen paikallisessa tai alueellisessa anestesiassa avohoidossa. Joidenkin potilaiden vointia seurataan sairaalassa komplikaatioriskin vuoksi.

Millainen on litotripsia?

Molemmat litotripsiatyypit sisältävät samanlaisuuksia, mutta niissä on myös merkittäviä eroja. Molemmissa tapauksissa potilas on yleensä makuullaan, anestesialla tai ilman. Menettely itsessään ei ole tuskallinen, mutta fragmenttien kulkeutuminen virtsaputken voi aiheuttaa epämukavuutta.

Jotkut fragmentit voivat aiheuttaa tukoksen virtsateissä. Näissä tapauksissa on tarpeen tehdä virtsanjohtimen endoskopia tukoksen poistamiseksi. Lisäksi on syytä mainita, että vaikka verenvuotoa, kuumetta tai infektiota saattaa esiintyä, ne ovat harvinaisia.

Suurin ero on, että laserlitotriapsiassa laitetaan endoskooppi potilaan virtsateiden läpi. Tämä voi tuntua potilaasta epämiellyttävältä.

Some figure
Endoskooppi voi aiheuttaa potilaalle pientä epämukavuuden tunnetta. Iskuaaltotekniikka on potilaalle mukavampi, koska siihen ei liity esineen viemistä kehoon.

Palautuminen toimenpiteestä

Menettelyn jälkeen potilaan on yleensä levättävä sairaalassa vähintään tunnin ajan. Tätä aikaa voidaan pidentää, jos anestesiaa on käytetty. On tarkistettava, että henkilön elintoiminnot ovat vakaat ja ettei komplikaatioiden vaaraa ole.

Seuraavina päivinä, jos lääkärit ovat käyttäneet kehonulkoista iskuaaltolitotripsiaa, potilas voi palata töihin. Laserilla tehdystä toimenpiteestä toipuminen on hitaampaa. Tämä johtuu siitä, että menettely endoskoopin kanssa on invasiivinen.

Kuten edellä mainittiin, toimenpiteen jälkeen potilas voi tuntea kipua ja virtsassa voi olla verta. Hematoomat ovat yleisiä myös ihoalueilla, joihin iskuaaltoja on käytetty. Siksi on suositeltavaa levätä, ottaa särkylääkkeitä ja neuvotella lääkärin kanssa ongelmien ilmetessä.

Elämäntapa ja ennaltaehkäisy

Munuaiskivien muodostuminen voi johtua monista tekijöistä. Tietyt tekijät vaikuttavat niiden esiintymiseen. Munuaiskivet ovat yleinen ongelma.

Yksi tapa joka voi auttaa vähentämään niiden esiintymistä, on juoda enemmän nesteitä, etenkin vettä. Samoin ihmisten, jotka usein kärsivät niistä, tulisi yrittää muuttaa ruokavalionsa ominaisuuksia.

Esimerkiksi lääkärit suosittivat syömään vähemmän eläinproteiineja ja rajoittamaan natriumin saantia. Joka tapauksessa, lääkäri osaa antaa yksilöllisiä suosituksia potilaan tilanteen ja kivien syiden perusteella.

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Al-Marhoon, M. S., Shareef, O., Al-Habsi, I. S., Al Balushi, A. S., Mathew, J., & Venkiteswaran, K. P. (2013). Extracorporeal shock-wave lithotripsy success rate and complications: Initial experience at Sultan Qaboos University Hospital. Oman Medical Journal, 28(4), 255–259. https://doi.org/10.5001/omj.2013.72
  • Litotricia: preparación, procedimiento, recuperación y efectos secundarios | Fundación Nacional del Riñón. (n.d.). Retrieved March 20, 2021, from https://www.kidney.org/atoz/content/lithotripsy
  • La litotricia, una solución indolora para eliminar cálculos renales – Instituto de urología Serrate & Ribal. (n.d.). Retrieved March 20, 2021, from https://www.urologiaserrateribal.com/publicacion/la-litotricia-una-solucion-indolora-eliminar-calculos-renales/
  • Marcellán, FJ Ruiz, L. Ibarz Servio, and D. Salinas Duffo. “Litotricia extracorpórea por ondas de choque.” FMC-Formación Médica Continuada en Atención Primaria 8.1 (2001): 53-60.
  • Pereira-Arias, Jose Gregorio, et al. “Estado actual de la litotricia extracorpórea por ondas de choque en la litiásis urinaria.” Arch. Esp. Urol 70.2 (2017): 1-24.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.