Mikä on Houdinin oireyhtymä?
Houdinin oireyhtymä viittaa 1800-luvun unkarilaiseen taikuriin ja eskapologiin. Nykyään viittaamme sillä kuitenkin eräänlaiseen psykologiseen ja emotionaaliseen eskapismiin eli pakenemiseen. Sillä on paljon tekemistä välttämistä säätelevän mekanismin kanssa.
Siksi Houdinin oireyhtymää sairastaville ihmisille on ominaista paeta työpaikoilta, velvoitteista ja parisuhteista tietyn ajan kuluttua. Yleensä heillä on taipumus sitoutua nopeasti toimintaan tai suhteeseen. Mutta mitä suurempi sitoutuminen, sitä suurempi on tarve paeta sitä. Siksi tulee päivä, jolloin he yksinkertaisesti vain katoavat.
Houdinin oireyhtymästä kärsivät ihmiset heijastavat syvempiä oireita, joka ilmenee jopa sosiaalisella tasolla. Näin ollen he eivät kykene luomaan terveitä ja kestäviä siteitä yksilöiden välille. Miksi tämä ilmiö sitten tapahtuu?
Nestemäinen yhteiskunta ja modernit ihmissuhteet
Aikakaudesta riippumatta on aina ollut ihmisiä, joiden on ollut vaikea luoda kestäviä siteitä ja sitoutua. Nykyinen yhteiskuntamme on kuitenkin liian individualistinen verrattuna historian muihin aikoihin.
Valitettavasti ihmiset nähdään yhä enemmän pelkkänä keinona tai esineenä. Tämä tilanne tarkoittaa, että ajattelemme usein, että ystävyys tai ihmissuhteet eivät koskaan kestä ikuisesti.
Nykyään siteet muiden kanssa ovat heikompia ja hajaantuneempia. Näyttää siltä, että ihmiset ovat korvattavissa milloin tahansa ja missä tahansa. Mikään ei kestä ikuisesti, ja monet saattavat nauraa tälle käsitteelle.
Asioita tai suhteita ei näytä olevan tehty kestäviksi. Heikot siteet ovat kuin matalat juuret. Pienimmässäkin vaikeuksissa kaikki hajoaa.
Houdinin oireyhtymän vaiheet
Houdinin oireyhtymä esiintyy yleensä asteittain, vaiheittain. Se siirtyy kaiken antamisesta katoamiseen, usein jälkiä jättämättä. Klassisesti voimme erottaa seuraavat kolme vaihetta:
- Sentimentaalisen nousukauden ensimmäinen vaihe: Tässä vaiheessa rakastumme ja näyttää siltä, että kaikki menee hyvin, että olemme onnekkaita, kun olemme tavanneet kyseisen henkilön ja saaneet hänet rinnallemme. Kaikki on täydellistä ja unelmamme heijastetaan todellisuudeksi tämän henkilön kanssa. Tämä vaihe on yleensä katoaa yhtä nopeasti kuin se tulikin.
- Epäilysten toinen vaihe: Koska suhteella on horjuva perusta tai matalat juuret, luottamuksen kanssa voi tulla ongelmia. Mikään ei ole niin kaunista kuin alussa, ja emme ole varmoja siitä, mitä tapahtuu. Epävarmuus iskee.
- Tunnepaon kolmas vaihe: Kyseinen henkilö pakenee suhteesta. Hän jättää meidät, kenties antamatta mitään selityksiä. Hän voi katkaista yhteydenpidon radikaalisti, eikä ole harvinaista, ettei hän koskaan enää anna kuulla itsestään.
Mistä tämä emotionaalinen pakeneminen johtuu?
On 3 tekijää, joiden samanaikainen ilmaantuminen voi saada aikaan räjähtävän coctailin:
- Epäkypsyys: Tämä johtuu joidenkin ihmisten tunnetaitojen puutteesta. Monilla on stereotyyppisiä ajatuksia siitä, millaisia ihmissuhteiden tulisi olla, emme kuitenkaan aina tiedä, miten niitä pitäisi hallita. Myös sitoutumisen pelko tai kyvyttömyys suunnitella omaa elämäänsä voivat aiheuttaa ongelmia.
- Individualistinen yhteiskunta: Nyky-yhteiskunta, kuten aiemmin mainitsimme, ei enää kiinnitä huomiota vakaisiin ihmissuhteisiin, perheiden perustamiseen ja seksiin rakkauden sekä transsendenssin ilmaisuna. Sen sijaan vallitsee eräänlainen väärinymmärretty vapaus, joka ilmenee individualismina, joka on korvannut nämä arvot.
- Internet, sosiaalinen media ja uudet teknologiat: Sosiaaliset verkostot antavat meille vaikutelman, että meillä on kymmeniä mahdollisia kumppaneita käden ulottuvilla – ihmisiä, jotka ovat valmiustilassa, jotka kirjoittavat meille ja lähettävät meille valokuvia. Näissä olosuhteissa on vaikea keskittyä ja pysyä vain yhden ihmisen kanssa sekä luopua kaikesta muusta yhteiskunnan asettaman stereotypian mukaan.
Houdinin oireyhtymä ei ole ainoa vaihtoehto
Yhteenvetona voidaan todeta, että tilanne ei ehkä ole monelle suotuisin, mutta meidän on vältettävä joutumasta eskapismin uhreiksi. Houdinin oireyhtymä on yhä yleisempi tässä nestemäisessä yhteiskunnassa, mutta se ei ole ainoa selitys tämänkaltaiselle emotionaaliselle pakenemiselle.
Siksi meidän tulee pitää huolta ihmisestä, jonka kanssa olemme. Meidän ei pidä leikkiä muiden tunteilla. Meidän pitäisi huolehtia omasta itsetunnostamme ja kohdata pelkomme siitä, että parisuhde saattaa loppua yllättäen, mutta se ei ole maailmanloppu.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Estévez, J. V., & Martin, A. (2016). La concepción del individualismo de Hayek y Friedman. Revista de filosofía, 84(3), 99-114.
- González Fernández, S., Zayas García, A., & Guil, R. (2015). Relaciones personales en la sociedad de las redes sociales virtuales.
- Singer, I. (2000). La naturaleza del amor: El mundo moderno (Vol. 3). Siglo XXI.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.