Mikä on hidrokystooma?

Hidrokystoomat ovat hyvänlaatuisia, yleensä oireettomia vaurioita, jotka aiheuttavat esteettistä epämukavuutta.
Mikä on hidrokystooma?
Mariel Mendoza

Kirjoittanut ja tarkastanut lääkäri Mariel Mendoza.

Viimeisin päivitys: 17 joulukuuta, 2022

Hidrokystooma on hyvänlaatuinen kysta hikirauhasissa. Se voi olla ekkriiniä tai apokriinista, yksinäistä tai monimuotoista.

Hidrokystoomat sisältävät nestettä, joka on peräisin hikirauhasista. Neste on loukussa kystan sisällä. Niillä ei ole yhteyttä ihon pintaan, joten ne eivät tyhjene ja voivat kasvaa, kun nesteen määrä kystan sisällä kasvaa. Ne näkyvät iholla, pääasiassa silmäluomien (erityisesti alaluomien) reunoilla, poskilla ja niskassa.

Niitä esiintyy enemmän ihmisillä, jotka asuvat kuumassa ja kosteassa ilmastossa.

Mikä ne aiheuttaa?

Hidrokystooma on seurausta ekkriinisten hikirauhasten tukkeutumisesta tai apokriinisten hikirauhasten uudelleenkasvusta. Sen tarkkaa syytä ei tunneta.

Ne liittyvät kuumaan ja kosteaan ilmastoon, jossa tarvitaan enemmän hien tuotantoa, mikä voi tukkia kanavat. Sitä ilmenee myös potilailla, joilla on liikahikoilua.

Mitä tulee hormonaalisiin syihin, sillä on yhteys Gravesin tautiin. Gravesin taudissa hikirauhasten hyperstimulaatio johtuu kilpirauhashormonien lisääntymisestä.

Hidrokystooma aiheuttaa hikoilua.
Liiallinen ja jatkuva hikoilu aiheuttaa hikirauhaskanavien tukkeutumista.

Hidrokystooma on yleensä oireeton

Syy lääkärikäyntiin on usein esteettisesti epämukavien kyhmyjen esiintyminen. Kliinisesti hydrokystoomat näkyvät kupolin muotoisina ulkonemina, yleensä läpikuultavina, mutta myös vaaleanpunaisina, sinertävinä tai ruskeina väreinä.

Niiden pinta on sileä ja nestesisältö läpinäkyvää. Niitä voi esiintyä yksittäin tai pieninä ryhminä.

Ne ovat kooltaan 1–16 millimetriä ja kasvavat tai lisääntyvät lämmön sekä kosteuden mukana. Silmäluomen reunoja pitkin jaettuna ne näyttävät vaaleammilta.

Ne ovat yleisempiä yli 50-vuotiailla naisilla. Niitä esiintyy harvoin lapsuudessa ja nuoruudessa.

Diagnoosin tekeminen

Lopullinen diagnoosi tehdään biopsialla tai tarkalla mikroskoopilla tehdyllä tutkimuksella. Ensi silmäyksellä hidrokystooma voidaan sekoittaa muihin hyvänlaatuisiin leesioihin, kuten hemangioomiin, lymfangioomiin, dakryokystiittiin tai yksinkertaiseen ihokystaan.

Myös pahanlaatuiset leesiot, kuten tyvisolusyöpä tai melanooma, kuuluvat erotusdiagnostiikkaan. Ne ovat melko samanlaisia, minkä vuoksi koepalan ottaminen on tärkeää.

Apokriininen vs. ekkriininen hidrokystooma

Ekkriiniset hidrokystoomat ovat pienempiä ja niissä on tiukemmat seinämät. Ne ovat yleisempiä naisilla, jolloin niitä ilmenee erityisesti poskilla ja silmien ympärillä.

Apokriiniset hydrokystoomat ovat yleensä yksinäisiä ja suurempia kuin ekkriiniset hydrokystoomat. Niitä ilmenee pään sekä kaulan alueella sekä silmäluomien ja silmäluomien välissä.

Hoito

Yksittäisen hidrokystooman ollessa kyseessä se poistetaan yksinkertaisella leikkauksella tai blefaroplastialla. Asiantuntija voi kuitenkin turvautua kystan puhkaisuun ja tyhjentämiseen ennen tämän menetelmän yrittämistä, koska siinä on arpeutumisen vaara.

Lisäksi kirurginen poisto voi aiheuttaa kystan uusiutumista.

Jos kystia on paljon, suositellaan paikallista atropiinia 1 % skopolamiinivoiteiden kanssa. Muita mahdollisia hoitomuotoja ovat myös kauterointi tai sähkökuivaus, laserkäsittely tai laserhöyrystys hiilidioksidilla.

Hydrokystooman kapseli on ohut, joten se voi repeytyä ja vuotaa verta tutkimisen tai poistamisen aikana. Jos näin tapahtuu, on varmistettava, ettei kapslin solukkoa jää jäljelle, koska ne edistävät tilan uusiutumista.

Hidrokystooma
Tarkka diagnoosi voidaan tehdä mikroskoopin avulla. Joskus on tarpeen turvautua biopsiaan.

Harvinaiset leesiot, jotka vaativat lääketieteellistä arviointia

Hidrokystoomat ovat harvinaisia ​​kystisiä vaurioita, jotka ovat osa hikirauhasten hyvänlaatuisia kasvaimia. Ne ovat pieniä ja läpikuultavia; kystat, joiden sisällä on nestettä, voivat myös liikkua hieman.

Niiden tieteellinen tutkiminen on tärkeää, koska ne ovat samankaltaisia ​​kuin muut vakavammat leesiot, kuten tyvisolusyöpä. Näiden erottamiseen tarvitaan tehokkaampia diagnostisiatyökaluja.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.