Mantelit, saksanpähkinät vai hasselpähkinät: mitkä ovat terveellisimpiä?
Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Anna Vilarrasa
Onko parempi viettää kesä merellä vai vuoristossa? Onko kaupungilla parempi liikkua polkupyörällä vai potkulaudalla? Kannattaako aamulla juoda teetä vai kahvia? Entäpä sitten mantelit, saksanpähkinät vai hasselpähkinät: mikä näistä vaihtoehdoista on kaikkein terveellisin?
Valitessaan pähkinöitä ja manteleita kaupassa monet saattavat pohtia, kummalla on enemmän positiivisia vaikutuksia terveyden kannalta. Onko manteleiden ja pähkinöiden välillä todellakin huomattavia ravintoeroja? Mitkä ovat terveyden kannalta paras valinta: mantelit, saksanpähkinät vai hasselpähkinät?
Vaikka yleensä voidaan sanoa, että manteleiden, saksanpähkinöiden ja hasselpähkinöiden koostumus ja ominaisuudet ovat hyvin samanlaisia, jokaisella niistä on oma erityinen komponenttinsa tai aktiivisuutensa. Tilanteesta riippuen joku niistä saattaakin olla terveyden kannalta hyödyllisempi kuin toinen. Tässä artikkelissa listaamme näiden ruokien vahvuudet.
Pähkinöiden ja manteleiden ominaisuudet
Kiinnostus näiden elintarvikkeiden vaikutuksesta ihmisten terveyteen ja kykyyn estää joitakin kroonisia sairauksia lisääntyy koko ajan. Yhä useampi asiantuntija neuvoo lisäämään manteleita ja pähkinöitä osaksi päivittäistä ruokavaliota. Tästä syystä ne on sisällytetty monien maiden ruokavaliosuosituksiin.
Pähkinät ja mantelit tarjoavat runsaasti mineraaleja, kuitua, terveellisiä rasvoja, proteiineja ja muita hyödyllisiä ravinteita. Niiden ansiosta pähkinöiden ja manteleiden hyötyjä on tutkittu sydän- ja verisuonijärjestelmän terveyteen, kroonisten sairauksien ehkäisyyn ja jopa yleisen kuolleisuuden vähentämiseen liittyen.
Lisäksi voidaan sanoa, että pähkinöiden ja manteleiden lisääminen ruokavalioon tuo terveyden kannalta enemmän etua kuin mahdollisia riskejä. Yleisesti ottaen näyttää siltä, että ihmiset jotka syövät pähkinöitä ja manteleita päivittäin, noudattavat myös yleisesti ottaen terveellisempää elämäntapaa.
Sinua saattaa myös kiinnostaa: Muskottipähkinän tieteellisesti todistetut hyödyt
Manteleiden positiiviset vaikutukset
Tällä mantelipuun hedelmällä tai siemenellä on todistetusti myönteinen vaikutus kehoomme riippumatta siitä, kulutetaanko sitä pieninä määrinä vai suurempina annoksina. Ja vaikka manteleiden kaloripitoisuus onkin merkittävä, tutkimukset eivät ole osoittaneet, että suurempia annoksia nauttivilla ihmisillä olisi havaittu painonnousua.
Yksi manteleiden eduista kohdistuu niihin ihmisiin, joilla on 2-tyypin diabetes tai joilla on normaalia suurempi riski sairastua siihen. Mantelit auttavat nimittäin vähentämään glukoosin imeytymistä aterian jälkeen ja niillä on nälkää hillitsevä vaikutus.
Tässä tapauksessa manteleiden vaikutus on voimakkaampaa, jos niitä syödään välipalana aamupäivällä tai iltapäivällä. Lisäksi muut tutkimukset ovat osoittaneet, että välipalana syöminen vähentää näläntunnetta ja halua syödä, eikä manteleiden tarjoamalla energiamäärällä ole vaikutusta suurempaan päivittäiseen kokonaisenergian saantiin.
Toisaalta on tärkeää, että manteleista tehdään säännöllinen osa ruokavaliota silloin, kun kyseessä on kasvava lapsi, vaihdevuodet saavuttanut nainen tai jos kyseisellä henkilöllä on ongelmia luuston kehittymisessä; esimerkiksi ne ihmiset, joilla on normaalia suurempi riski sairastua osteoporoosiin.
Vaikka mekanismeja ei tunneta hyvin, on havaittu, että manteleiden syönti lisää myös luuston mineraalitiheyttä. Monet terveiden luiden rakentamiseen ja ylläpitämiseen tarvittavat ravintoaineet löytyvätkin nimenomaan manteleista, mukaan lukien kalsium, magnesium, sinkki, kupari ja mangaani.
Saksanpähkinöiden erityispiirteet
Tämä pähkinä, jonka muoto muistuttaa aivoja, on kenties yksi eniten kulutetuista ja tunnetuimmista pähkinöistä ympäri maailmaa. Tämä johtuu osittain sen sisältämien Omega-3- ja -6 -rasvahappojen tasapainoisesta saannista ja siitä, että se on yksi tärkeistä alfa-linoleenihapon kasviperäisistä lähteistä vegaanisessa ruokavaliossa.
Yksi saksanpähkinöiden merkittävimmistä vaikutuksista on sydämen terveydestä huolehtiminen. The Journal of Nutrition -lehdessä julkaistun tieteellisen artikkelin tulosten mukaan saksanpähkinät alentavat veren kolesterolia ja verenpainetta. Nämä ovat kaksi tärkeää sydän- ja verisuonitautien riskitekijää.
Saksanpähkinöiden edut elimistön suojaamisessa eivät kuitenkaan lopu tähän, sillä niillä on myös antioksidanttisia ja tulehduksia ehkäiseviä vaikutuksia, jotka parantavat valtimon seinämien tilaa. Tämä toiminto on hyväksi myös aivoille ja kognitiiviselle kehitykselle.
Tutkimukset viittaavat myös siihen, että ruokavalion täydentäminen saksanpähkinöillä voi parantaa kognitiota ja hidastaa tai jopa ehkäistä joidenkin rappeuttavien sairauksien etenemistä. Näistä esimerkkeinä lievät kognitiiviset viat sekä Alzheimerin tauti.
Kiinnostuitko aiheesta? Lue täältä lisää: Pähkinöiden kymmenen ihmeellistä hyötyä
Hasselpähkinöiden ominaisuudet
Tämä pieni pähkinä on erittäin arvostettu ja kulutettu elintarvike erityisesti Välimeren alueen maissa.
Yksi hasselpähkinöiden vahvuuksista on niiden runsas antioksidanttipitoisuus. Nämä yhdisteet suojaavat soluja oksidatiivisilta vaurioilta, jotka voivat pitkällä aikavälillä aiheuttaa monia terveyteen liittyviä ongelmia, kuten ennenaikaista ikääntymistä sekä syöpää tai sydän- ja verisuonivaurioita.
Hasselpähkinän ravintoarvosta voidaan nostaa esille myös sen kapasiteetti taistella tulehduksia vastaan, joka on vahvistettu kliinisissä testeissä. Nämä testit todistivat senkin, että hasselpähkinöiden syönti osana terveellistä ruokavaliota ei vaikuttanut koehenkilöiden painonnousuun. Tämä on tärkeä fakta pähkinöiden ja manteleiden hyväksi: mantelit, saksanpähkinät ja hasselpähkinät ovat ruokia, joilla ei ole kielteisiä vaikutuksia painoon.
Mantelit, saksanpähkinät vai hasselpähkinät: mitkä ovat terveellisimpiä?
Manteleiden, saksanpähkinöiden ja manteleiden ominaisuudet muistuttavat pitkälti toisiaan, emmekä oikeastaan voi selvästi sanoa, mikä niistä on paras valinta terveytemme kannalta. Kuten jo mainitsimme, sekä pähkinöiden että manteleiden sisällyttäminen ruokavalioon on hyödyllistä ja niillä on yleisesti ottaen aina positiivinen vaikutus terveyteemme.
Ovat ne sitten manteleita, saksanpähkinöitä tai hasselpähkinöitä, tai vaikka maapähkinöitä, pistaasipähkinöitä, parapähkinöitä tai pinjansiemeniä: ne kaikki erottuvat joukosta omilla erityispiirteillään, ja ne kaikki auttavat hoitamaan ja ehkäisemään monia terveysongelmia, kuten liikalihavuutta, kohonnutta verenpainetta, diabetesta sekä sydän- ja verisuonitauteja.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Chauhan A, Chauhan V. Beneficial Effects of Walnuts on Cognition and Brain Health. Nutrients. Febrero 2020.12(2):550.
- Craig W.J, et al. Position of the American Dietetic Association: vegetarian diets. Journal of the American Dietetic Associaciation. Julio 2009. 109(7):1266-82.
- De Souza RGM, et al. Nuts and Human Health Outcomes: A Systematic Review. Nutrients. Diciembre 2017.9(12):1311.
- Di Renzo L, et al. A Hazelnut-Enriched Diet Modulates Oxidative Stress and Inflammation Gene Expression without Weight Gain. Oxidative Medicine and Cellular Longevity. Julio 2019.2019:4683723.
- Guasch-Ferré M, et al. Nut Consumption and Risk of Cardiovascular Disease. Journal of Amercian College of Cardiology. Noviembre 2017.70(20):2519-2532.
- Eneroth H, et al. Risks and Benefits of Increased Nut Consumption: Cardiovascular Health Benefits Outweigh the Burden of Carcinogenic Effects Attributed to Aflatoxin B₁ Exposure. Nutrients. Diciembre 2017.9(12):1355.
- Hollis J, Mattes R. Effect of chronic consumption of almonds on body weight in healthy humans. The British Journal of Nutrition. Setiembre 2007. 98(3):651-6.
- Hull S, et al. A mid-morning snack of almonds generates satiety and appropriate adjustment of subsequent food intake in healthy women. European Journal of Nutrition. Agosto 2015. 54(5):803-10.
- Penny M. Kris-Etherton. Walnuts Decrease Risk of Cardiovascular Disease: A Summary of Efficacy and Biologic Mechanisms, The Journal of Nutrition. Abril 2014. 144(4): 547S–554S.
- Pepa GD, Brandi ML. Microelements for bone boost: the last but not the least. Clinal Cases in Mineral and Bone Metabolism. Setiembre 2016.13(3):181-185.
- Platt I.D, et al. Postprandial effects of almond consumption on human osteoclast precursors–an ex vivo study.Metabolism. Julio 2011. 60(7):923-9.
- Shahidi F, et al. Antioxidant phytochemicals in hazelnut kernel (Corylus avellana L.) and hazelnut byproducts. Journal of Agriculture and Food Chemistry. Febrero 2007. 21;55(4):1212-20.
- Tan S.Y, Mattes R.D. Appetitive, dietary and health effects of almonds consumed with meals or as snacks: a randomized, controlled trial. European Journal of Clinical Nutrition. Noviembre 2013.67(11):1205-14.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.