Logo image
Logo image

Paahdettu manteli ja rosmariini parantavat muistia

3 minuuttia
Muisti on aivojen toiminta, joka antaa meidän rekisteröidä, varastoida ja palauttaa mieleen kokemuksia. Tämä tapahtuu aivojen neuronien synapsisten yhteyksien avulla, jotka muodostavat hermosolujen välille uusia polkuja.
Paahdettu manteli ja rosmariini parantavat muistia
Viimeisin päivitys: 26 helmikuuta, 2019

Suurin osa ihmisistä pystyy muistamaan miljoonia asioita elämänsä aikana. Kun muistat jonkin asian tietyn aikaa, mutta unohdat sen myöhemmin, tämä liittyy lyhytaikaisen muistin toimintaan. Lyhytaikaiseen muistiin varastoituu erilaisia asioita kuin pitkäaikaiseen muistiin.

Muistin harjoittaminen vahvistaa muistin toimintaa ja pitää sen vireänä vanhuuteen saakka. Hyvin toimiva muisti on yksi tärkeimmistä inhimillisistä ominaisuuksista ja muistin avulla ihminen muodostaa oman persoonansa ja kokemuksensa elämästä. Lukeminen, kirjoittaminen, musiikin kuuntelu, opiskelu ja muistipelien pelaaminen parantavat muistia ja pitävät sen virkeänä. Muistin haastaminen ja harjoittaminen ehkäisee aivoja rappeuttavien sairauksien kehittymistä.

Muistin harjoittamisen lisäksi terveellinen ruokavalio on tärkeä osa aivojen ja muistin tehokasta toimintaa. Elimistö nappaa ravinnosta talteen tärkeät ravintoaineet ja hyödyntää niitä monissa eri toiminnoissa sekä fyysisesti että psyykkisesti. Tässä artikkelissa tutkimme, miten paahdetut mantelit ja rosmariini parantavat muistia ja pitävät siitä huolta.

Paahdetut mantelit ja rosmariini parantavat muistia

Yhdistämällä mantelia, rosmariinia ja muita luonnollisia aineksia valmistat herkullisen ravintolisän, joka kohentaa aivojen ja muistin toimintaa.

Mantelin hyödyt ja ominaisuudet

 

Some figure

Manteli on todellista aivoruokaa ja manteleita tulisi nauttia joka päivä.

Manteli sisältää fenyylialaniinia, joka auttaa aivoja tuottamaan dopamiinia, adrenaliinia ja noradrenaliinia. Manteleiden säännöllinen nauttiminen kehittää muistin toimintaa ja ehkäisee jopa masennusta. Manteli sisältää runsaasti terveellisiä rasvahappoja ja muita ravintoaineita, jotka stimuloivat aivojen ja keskushermoston toimintaa. Aivot muodostuvat pitkälti rasvasta, joten niiden toiminnalle on tärkeää nauttia terveellisiä rasvoja.

Mantelit sisältävät lisäksi vettä, proteiinia, rasvaa, hiilihydraatteja, selluloosaa, sekä B1-, B2-, PP-, C-, A-, D-, E-vitamiinia, kalsiumia, fosforia, rautaa, kaliumia, natriumia, magnesiumia, rikkiä, mangaania, kuparia ja sinkkiä. Tämän lisäksi niistä löytyy kahdeksaa eri aminohappoa, jotka ovat keholle erityisen hyödyllisiä.

Mantelit sopivat osaksi terveellistä ruokavaliota ja niiden nauttiminen täyttää mahaa. Mantelit ovat loistava välipala, ja niitä voi nauttia kourallisen esimerkiksi iltapäivällä yhdessä tuoreiden hedelmien kanssa.

Rosmariinin ominaisuudet ja hyödyt

Therapeutic Advances in Psychopharmacology –lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan rosmariinin tuoksu voi parantaa aivojen kehitystä. Lisäksi rosmariini voi tehostaa aivojen tehokkuutta, mitä tulee tiedonkäsittelyyn. Iso-Britannian Northumbrian yliopistossa toteutetun tutkimuksen mukaan rosmariinin tuoksu parantaa muistin tehokkuutta jopa 60-75 %. Rosmariini palauttaa mieleen nopeasti vanhatkin muistot, kohentaa muistin toimintaa uusia asioita mieleen painettaessa ja helpottaa mm. päivämäärien ja faktojen muistamista, askareiden suorittamista ja esimerkiksi puhelimen ja autonavainten löytämisessä.

Tutkijat huomasivat myös, että rosmariinin tuoksu stimuloi aivojen kapasiteettia matemaattisten harjoitusten suorittamisessa. Lisäksi rosmariini auttaa muistamaan tulevaisuudessa suoritettavia tehtäviä, jotka on painettu mieleen.

Näin valmistat muistia parantavan välipalan manteleista ja rosmariinista

 

Some figure

Saadaksesi kaiken irti mantelista ja rosmariinista ja niiden hyödyllisestä vaikutuksesta muistiin, kokeile tätä herkullista reseptiä, joka sopii välipalaksi tai aamiaisella nautittavaksi.

Ainekset

 • 340 g kokonaisia manteleita kuorineen
 • 1 ruokalusikallinen kookosöljyä
 • 1 ruokalusikallinen hienonnettua tuoretta rosmariinia (noin 10 g)
 • 1/2 teelusikallista chilijauhetta (vaihtoehtoinen)
 • 3/4 teelusikallista merisuolaa
 • Hyppysellinen paprikamaustetta

Valmistus

 • Lämmitä uuni 165-asteiseksi.
 • Levitä arkki leivinpaperia uunipellille.
 • Yhdistä kaikki ainekset kulhossa ja sekoita hyvin, niin että jokainen manteli peittyy seokseen.
 • Levitä kerros manteleita pellille ja aseta uuniin.
 • Paahda noin 20 minuuttia, tarkkaile manteleiden väriä niin etteivät ne pala.
 • Anna manteleiden jäähtyä huoneenlämpöisiksi ja nauti.

Napsi manteleita joka päivä kourallisen verran. Mantelit voi nauttia sinällään ja ne sopivat myös jogurtin tai puuron seassa nautittuna. Tämän herkullisen välipalan hyödyt näkyvät pitkällä aikavälillä, kun tärkeiden ravintoaineiden määrä pysyy tasaisena.

Muistin parantamisen lisäksi mantelit auttavat alentamaan ahdistusta ja stressiä. Rosmariinin tuoksu manteleiden hyötyihin yhdistettynä on takuuvarma resepti, joka kohentaa mielialaa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


Batool, Z., Sadir, S., Liaquat, L., Tabassum, S., Madiha, S., Rafiq, S., … Haider, S. (2016). Repeated administration of almonds increases brain acetylcholine levels and enhances memory function in healthy rats while attenuates memory deficits in animal model of amnesia. Brain Research Bulletin. https://doi.org/10.1016/j.brainresbull.2015.11.001

Moss, M., Cook, J., Wesnes, K., & Duckett, P. (2003). Aromas of rosemary and lavender essential oils differentially affect cognition and mood in healthy adults. International Journal of Neuroscience. https://doi.org/10.1080/00207450390161903

Nematolahi, P., Mehrabani, M., Karami-Mohajeri, S., & Dabaghzadeh, F. (2018). Effects of Rosmarinus officinalis L. on memory performance, anxiety, depression, and sleep quality in university students: A randomized clinical trial. Complementary Therapies in Clinical Practice. https://doi.org/10.1016/j.ctcp.2017.11.004


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.