Logo image
Logo image

Maniokki torjuu tehokkaasti niveltulehdusta

3 minuuttia
Maniokki eli kassava muistuttaa perunaa, ja nämä kaksi ruokaa ovatkin vaihdeltavissa monissa resepteissä. Maniokki voi lievittää kipua ja turvotusta, jotka ilmenevät niveltulehduksen seurauksena.
Maniokki torjuu tehokkaasti niveltulehdusta
Viimeisin päivitys: 13 marraskuuta, 2018

Maniokki eli kassava on juuri, joka kasvaa trooppisilla alueilla Etelä- ja Pohjois-Amerikassa, Aasiassa ja Afrikassa. Nykyisin sitä löytää kaupoista ympäri maailmaa.

Tällä kertaa kerromme tämän kasvin käytöstä ruoanlaitossa, ja se onkin muutakin kuin vain ravinteikas tuote – maniokkia suositellaan nimittäin luonnollisena lääkkeenä niveltulehduksen hoidossa.

Mikä maniokki on?

Tämä vihannes saattaa näyttää ulkoisesti halolta tai joltakin vastaavalta, mutta sitä saadaan pensaista. Se sisältää monihiilihydraatteja, joten maniokki on erittäin energiapitoinen tuote.

Sen koostumuksesta, mausta ja mahtavasta ravinnepitoisuudesta johtuen maniokkia verrataan usein perunoihin ja bataattiin, ja näitä tuotteita voikin vaihdella keskenään erilaisissa resepteissä.

maniokki
Miksi maniokki auttaa taistelemaan niveltulehdusta vastaan?

Joidenkin tutkimusten mukaan maniokki sisältää yhdistettä nimeltään saponiini, jolla on kyky lievittää niveltulehduksen aiheuttamaa kipua. Samalla se hidastaa tähän sairauteen liittyvää kunnon huononemisen prosessia kehossa.

Toinen tämän vihanneksen mahtava hyöty on se, että sillä ei ole sellaisia sivuvaikutuksia kuten ruoansulatuksen häiriöt, joita hyvin usein ilmenee perinteisten lääkkeiden käytön seurauksena.

Maniokin syönti joka päivä voi vähentää sitä kipua, turvotusta ja jäykkyyttä, jonka niveltulehdus tuo mukanaan.

Kenen kannattaa syödä maniokkia?

Maniokki on erittäin suosittu monissa sellaisissa maissa, joissa sitä saa kaupoista helposti. Sen hinta on myös hyvin alhainen moniin muihin tuotteisiin verrattuna. Siitä on tullut varsinainen suosikki tietyillä alueilla, esimerkiksi Afrikassa.

Maniokki tunnetaan sen tarjoamasta mahtavasta energiasta (tämä energiapitoinen alue sijaitsee juuressa). Siten se onkin ihanteellinen vaihtoehto lapsille, nuorille, urheilijoille ja kaikille sellaisille ihmisille, jotka joutuvat tekemään kovaa fyysistä työtä.

Ruoansulatuksen kannalta maniokki on hyvin helppo, ja se voi hyödyttää niitä ihmisiä, jotka kärsivät joistakin ruoansulatuksen häiriöstä, kuten esimerkiksi närästyksestä, vatsahaavasta tai mahakatarrista.

maniokki
Kuinka maniokkia tulisi käsitellä ruoanlaitossa?

Maniokkia voi hyvin syödä suoraan ruokana tai vaihtoehtoisesti lisäravinteena:

  • Jos valitset sen käytön lisäravinteena, nauti valmistetta kolmen kuukauden ajan, odota sitten kolme kuukautta, ja toista kuuri. Voit myös ottaa tätä lisäravinnetta silloin kun niveltulehdus ilmenee hyvin pahana.
  • Jos nautit maniokkia mieluummin aterioillasi, valmista sitä samaan tapaan kuin perunaa. Voit kokeilla maniokkia esimerkiksi munakkaissa, muhennoksissa, paistettuna, uunissa valmistettuna tai monella muulla tavalla valmistettuna.

Kannattaa muistaa tämä: maniokki ei ole pelkästään gluteeniton tuote, vaan sitä käytetään monissa sellaisissa resepteissä, jotka sopivat keliakiasta kärsiville. Maniokista valmistettua jauhoa eli tapiokaa voi käyttää esimerkiksi leivän ja kakkujen valmistamisessa vehnäjauhon sijasta, ja se antaa saman herkullisen maun ja koostumuksen kuin tavallinenkin jauho.

Maniokkileipäset

Tarvittavat ainekset:

  • 3,6 dl vettä
  • 2,4 dl neitsytoliiviöljyä
  • 3 kananmunaa
  • 2 teelusikallista merisuolaa
  • 200 grammaa juustoa
  • 500 grammaa tapiokaa
  • Vaihtoehtoiset mausteet: valkosipuli, paprika, jauhettu pippuri jne.

Näin se valmistetaan

  • Kuumenna uuni 175 asteeseen.
  • Sekoita kaikki ainekset keskenään niin, että saat tasaisen seoksen.
  • Kaada seos muffinimuotteihin ja täytä kupit niin, että ne ovat vähän vähemmän kuin puolittain täysiä. Varmista, että sumutat tai kostutat kupit ensin kuitenkin öljyllä, jotta taikina ei jäisi niihin kiinni. Silikonimuotteja voidaan myös käyttää, ja niihin tarvitaan vähemmän öljyä.
  • Paista uunissa 25 minuuttia 175 asteessa alhaisella tasolla, jotta saisit aikaiseksi tasaisen taikinan nousemisen.
  • Syö vielä lämpiminä, ja nauti!

Muita hyödyllisiä ruokia niveltulehduksen hoidossa

Some figure

Seuraavat ruoat ovat myös hyviä vaihtoehtoja, mikäli haluat helpottaa niveltulehduksen aiheuttamia oireita:

  • Kurkuma: tämä mauste on mahtava apu tulehtuneisuuden hoidossa ja kivunlievityksessä.
  • Suolavesi: sen runsaat mineraalit vahvistavat luita ja niveliä.
  • Parsakaali: se taistelee tulehtuneisuutta ja syöpää vastaan, ja lisäksi parsakaali on antioksidantti, joka edistää parantumista. Keitä sitä vain sen verran, että saat pehmeän koostumuksen, äläkä koskaan anna parsakaalin olla vedessä niin kauaa, että vihreä väri alkaa lähteä, sillä tällöin sen hyödylliset ominaisuudet katoavat. Kaikkein paras tapa valmistaa parsakaali on kuitenkin höyryttää se.
  • Lakritsa: tämä yrtti toimii luonnollisena kortisonina, mutta vältät kuitenkin perinteisen lääketieteen mukanaan tuomat sivuvaikutukset.
  • Sipuli: vähentää tulehtuneisuutta samalla kun se poistaa munuaisista myrkyllisiä aineita.
  • Valkosipuli: toimii lääkkeenä monia sairauksia koskien, ja näihin kuuluu myös niveltulehdus. Yksi erinomainen hoito on niin kutsuttu “tiibetiläinen valkosipulihoito”.
  • Vihreä tee: tämä juoma sisältää hyvin runsaasti antioksidantteja ja siinä on myös paljon flavonoideja, joten se auttaa vähentämään kehon tulehtuneisuutta.

Kokeile siis maniokkia ja muita esittelemiämme tuotteita niveltulehduksen hoidossa, jotta voisit lievittää oireitasi luonnollisesti!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Alhambra-Expósito MR, Arjonilla-Sampedro ME, Molina-Puerta MJ, Tenorio-Jiménez C, Manzano-García G, Moreno-Moreno P, et al. Recomendaciones dietéticas en la artritis reumatoide. Revista Española de Nutrición Humana y Dietética 2013; 17 (4): 165-171. Available at: http://maxconn.renhyd.org/index.php/renhyd/article/view/28. Accessed 01/15, 2019.
  • Bernal LGB, González LVA, Lagunas LLM, Ramírez JR, Sandoval-Torres S. Caracterización física y nutricional de frutos de yuca (” Yucca mixtecana”). Agrociencia 2018; 52 (3): 347-359. Available at: https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=6423183. Accessed 01/15, 2019.
  • Yadira Maribel Yumisaca Hidalgo. Determinación de la actividad antiinflamatoria de los flavonoides del extracto de la hoja de yuca (Manihot esculenta). Quito: Universidad Central de Ecuador; 2018. Available at: http://www.dspace.uce.edu.ec/handle/25000/16719. Accessed 01/15, 2019.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.