Maitotuotteet eivät ehkäise luukatoa
Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Saúl Sánchez Arias
Jo vuosikymmeniä maitotuotteiden on ajateltu ehkäisevän osteoporoosia. Tämä on kuitenkin asetettu nyt kiistanalaiseksi. Tässä artikkelissa kerromme, miksi maitotuotteet eivät ehkäise luukatoa.
Vaikka maitotuotteet sisältävät paljon kalsiumia, muut tekijät kuten liikunta tai D-vitamiinitaso ovat paljon tärkeämpiä taistossa osteoporoosia vastaan. Tälle sairaudelle on tyypillistä se, että se on yleinen vaihdevuodet läpikäyneillä naisilla.
Osteoporoosi on peruuttamaton sairaus ja sitä on erittäin tärkeää pyrkiä ehkäisemään. Kun luista alkaa hävitä mineraaleja, menetetty kalsium ei enää palaudu. Tästä syystä on tärkeää pitää tämän mineraalin varastot riittävinä jo varhaisessa vaiheessa.
Maitotuotteet eivät ole paras kalsiumin lähde
Vastoin yleistä uskomusta joistakin ruoista saa enemmän kalsiumia kuin maitotuotteista, esimerkiksi vihreistä lehtivihanneksista. Tällaisten tuotteiden kanssa on kuitenkin oltava varovainen, sillä jos ne sisältävät suuria määriä fytaatteja tai kuitua, kalsiumin biosaatavuus saattaa heiketä.
Nutrition Research Reviews -lehdessä julkaistun artikkelin mukaan ei ole vielä saatu vahvaa näyttöä runsaan maitotuotteiden kulutuksen ja luukadon vähenemisen välisestä yhteydestä. On jotakin näyttöä siitä, että säännöllinen maidonjuonti saattaisi vähentää luiden murtumariskiä, mutta tämä yhteys ei ole tieteellisesti vahva ja kiistaton.
Lue lisää: Kalsiumlisä: kuinka huolehtia kalsiumin saannista?
D-vitamiini auttaa ehkäisemään luukatoa
Runsasta maitotuotteiden kulutusta tehokkaampi tapa ehkäistä osteoporoosia on ylläpitää D-vitamiinitaso optimaalisissa lukemissa. Tämä ravintoaine ja hormoni parantaa kalsiumin imeytymistä ja kiinnittymistä luihin, mikä vähentää murtumariskiä tämän Osteoporosis International -lehdessä julkaistun artikkelin mukaan.
D-vitamiinin riittävän tason turvaamiseksi on tärkeintä saada toistuvasti auringonvaloa. Tämä edistää sisäistä ravintoainetuotantoa vähentäen näin sairauksien riskiä keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä.
D-vitamiinia voi saada myös ruokavalion kautta, mutta sitä on vain muutamissa ruoissa. Hyväksyttäviä määriä on rasvaisessa kalassa, kananmunissa ja D-vitaminoiduissa maitotuotteissa. Jopa jotkut sienilajit sisältävät tätä vitamiinia.
Liikunta osteoporoosin ehkäisyssä
Ruokavalion lisäksi liikunta on tehokas keino lisätä lihasmassaa ja luiden tiheyttä. Säännöllinen urheilun harrastaminen pienentää murtumariskiä keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä, ollen näin suojaava tekijä osteoporoosia vastaan.
Tästä syystä ruokavalio ja liikunta yhdessä ovat hyvä tapa ehkäistä tätä sairautta vaihdevuosi-ikäisillä naisilla. Nämä tottumukset on kuitenkin hyvä omaksua ajoissa, ei vasta kun osteoporoosi on jo todettu.
Lue myös: Onko D-vitamiini avain parempaan lihasten toimintaan?
Maitotuotteet eivät ehkäise luukatoa yksinään
Maitotuotteista saa toki keholle hyödyllisiä ravintoaineita. Monet niistä sisältävät lisäksi probiootteja, jotka parantavat suoliston terveyttä. Mutta mitä luukatoon tulee, tällä ruokaryhmällä ei ole suurta etua muihin vaihtoehtoihin nähden.
D-vitamiinista voi olla apua. Tämä ravintoaine tehostaa kalsiumin imeytymistä ja kiinnittymistä luihin pienentäen näin osteoporoosin riskiä. D-vitamiinin puutos on kuitenkin yleinen väestössä johtuen vähäisestä auringonvalon saannista. Tästä syystä on suositeltavaa tehdä muutoksia ruokavalioon ja nauttia enemmän D-vitamiinipitoisia ruokia. Joissakin tapauksissa tarvitaan D-vitamiinilisää.
Yksi tärkeimmistä suosituksista on tehdä voimaharjoituksia ennaltaehkäisevänä keinona osteoporoosia vastaan. Säännöllinen liikunta pienentää luunmurtumien riskiä vaihdevuodet ohittaneilla naisilla. Ruokavalion ja liikunnan yhdistäminen on näin ollen ihanteellinen keino torjua luukatoa.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Weaver CM., Alexander DD., Boushey CJ., Dawson Hughes B., et al., Osteoporos Int, 2016. 27 (1): 367-76.
- Van Den Heuvel EGHM., Steijns JMJM., Dairy products and bone health: how strong is the scientific evidence? Nutr Res Rev, 2018. 31 (2): 164-178.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.