Tutustu 7 luonnolliseen vatsan suojelijaan
Kirjoittanut ja tarkastanut lääkäri Nelton Abdon Ramos Rojas
Asiantuntijat huomauttavat, että ruoansulatuskanavan toiminnalliset häiriöt ovat yksi yleisimmistä lääkärikäyntien syistä. Jotkut näistä, kuten närästys ja refluksi, voivat olla uskomattoman ärsyttäviä ja vaikeasti hallittavia. Auttaaksemme sinua saamaan näihin vaivoihin helpotusta, esittelemme täällä parhaat luonnolliset vatsan suojelijat.
Monet kääntyvät keinotekoisten tuotteiden puoleen ja käyttävät niitä jopa säännöllisesti. On huomattava, että tällainen säännöllinen käyttö voi johtaa muihin komplikaatioihin, kuten osteoporoosi, munuaisvauriot, dementia, mikroravinteiden puutos, infektiot ja mahasyöpä.
On selvää, että meidän on ensinnäkin selvitettävä vatsan ongelmien syy. Tämän tehdäksemme on aina tarpeen kääntyä lääkärin puoleen. Hän löytää tarkan syyn, ehdottaa muutoksia elämäntapoihin ja saattaa myös mainita erilaiset luonnolliset vatsan suojelijat.
Lääkkeet ruoasulatuskanavan häiriöiden hoidossa
Espanjan ruoansulatuspatologiayhdistyksen (SEPD) mukaan niin kutsutut protonipumpun estäjät, joiden tunnetuimmat kauppanimet ovat omepratsoli, lansopratsoli, pantopratsoli, rabepratsoli ja esomepratsoli, muodostavat yhden eniten kulutetuista lääkeperheistä maailmanlaajuisesti.
Näitä lääkkeitä määrätään mm. vatsan suojaksi potilaille, jotka käyttävät ei-steroidisia tulehduskipulääkkeitä (esimerkiksi ibuprofeeni ja asetyylisalisyylihappo).
“Aspiriini tai ei-steroidiset tulehduskipulääkkeet voivat aiheuttaa pieniä haavaumia mahassa ja pohjukaissuolessa. Jotta ne paranevat nopeammin, määrätään potilaalle näitä lääkkeitä, jotka hidastavat suolahapon tuotantoa”, selittää SEPD:n asiantuntija.
Tohtori Martín de Argilan mukaan protonipumpun estäjät ovat erittäin hyödyllisiä lääkkeitä, koska niiden teho on todistettu yleisissä sairauksissa, mukaan lukien haavaumat ja gastroesofageaalinen refluksi.
On kuitenkin muistettava, että niiden käyttö mahalaukun suojana tulisi rajoittaa riskiryhmiin ja lääkärin on aina todettava niiden tarpeellisuus jokaisen potilaan kohdalla.
Jotkut ihmiset turvautuvat protonipumpun estäjiin ilman lääkärin määräystä, ja heillä on tarpeeton riski saada niistä sivuvaikutuksia. Siksi haluamme esitellä nämä luonnolliset vatsan suojelijat, jotka ovat riskittömiä vaihtoehtoja.
Ennaltaehkäisevä hoito
On pidettävä mielessä, ettei luonnollistenkaan vatsan suojelijoiden käyttö korvaa ennaltaehkäisevien tottumusten ja hoidon toteuttamista. Siksi on tärkeää välttää kaiken vastuun asettamista niille ja ottaa huomioon seuraavat asiat:
- Nykyään monet ihmiset noudattavat epäterveellistä ruokavaliota. Kun siihen lisätään päälle stressi, huomaamme olevamme vatsavaivojen kierteessä joka saa meidät etsimään apua lääkkeistä muuttamatta elintapojamme.
- Hyvän ruoansulatuskanavan terveyden kannalta meidän on huolehdittava siitä, että syömme terveellisesti.
- Mahalaukun refluksi on yksi yleisimmistä ongelmista. On tärkeää, että alamme lisätä tuoreiden ja jopa raakojen hedelmien ja vihannesten kulutusta. Ne sisältävät entsyymejä, jotka tarjoavat etuja mahakudokselle.
- Ruokavalioon liittyen meidän pitäisi rajoittaa sokerin ja jalostettuja leivonnaisten saantia. Ne ärsyttävät ruoansulatuskanavaa ja aiheuttavat tulehdusta, eivät sula hyvin eivätkä ole hyödyllisiä meille millään tavalla.
- Aktiivinen elämä, kun harjoitamme vähän tai kohtalaisesti intensiivistä liikuntaa, on myös välttämätön toimenpide mahalaukun refluksin torjumiseksi. Esimerkiksi kävely vahvistaa immuunijärjestelmää ja parantaa yleistä terveyttä.
- Älä myöskään unohda tunteiden tervettä hallintaa. Olet ehkä kuullut sanonnan, että vatsa on kuin toiset aivot, ja emotionaalinen epätasapaino voi muuttaa sitä.
7 parasta luonnollista vatsan suojelijaa
1. Omenat
Omena on kevyt ja ruoansulatusta edistävä hedelmä. Kuten kaikki kuitupitoiset ruoat, se auttaa parantamaan suoliston läpikulkua. Vaikka se saattaa kuulostaa ristiriitaiselta, se toimii lievänä laksatiivina ummetuksen yhteydessä (raaka ja kuorittu) ja puolestaan edistää ulosteen kovettumista ripulitapauksissa (kuorittu, raastettu ja hapetettu).
On ehdotettu, että omenan syönti voi muuttaa mikrobiotaa. Sen tiedetään myös parantavan suolistoesteen yleistä toimintaa.
Tulehdusta ehkäisevien ja diureettisten ominaisuuksiensa lisäksi tämä hedelmä sisältää runsaasti pektiiniä ja glysiiniä, luonnollista antasidia, mikä tekee siitä yhden suositeltavimmista ruoista närästyksen varalta. Yritä hankkia luonnonmukaisesti viljeltyjä omenoita, joita ei ole käsitelty torjunta-aineilla.
2. Natriumbikarbonaatti
Emäksisten ominaisuuksiensa ansiosta natriumbikarbonaatti eli ruokasooda on yksi tehokkaimmista luonnollisista vatsan suojelijoista. Sen tiedetään olevan tehokas, mutta huomaa, että liiallinen käyttö voi aiheuttaa erilaisia häiriöitä, kuten hypokalemiaa, hyponatremiaa ja hypokloremiaa. Lisäksi sitä ei suositella henkilöille, joilla on verenpainetauti tai jotka noudattavat vähänatriumista ruokavaliota.
Lisää teelusikallinen ruokasoodaa lasilliseen vettä auttaaksesi taistelemaan ruoansulatusongelmia vastaan, mutta tee niin vain satunnaisesti. Ja ennen kuin käytät tätä keinoa säännöllisesti, on suositeltavaa kysyä lääkäriltä.
Saatat olla kiinnostunut myös tästä artikkelista: Jos kärsit vatsahaavasta, vältä näitä ruokia
3. Aloe vera
Yksi mielenkiintoisimmista ja taloudellisimmista luonnollisista vatsan suojelijoista on aloe vera. Se soveltuu tulehduksen ja ruoansulatuskanavan ongelmien vähentämiseen. Se auttaa myös lievittämään kivuliasta mahalaukun refluksia.
On ehdotettu, että se voi parantaa vatsan suojaustoimintoa, ja sillä on tulehdusta estäviä, antioksidanttisia ja paranemista edistäviä vaikutuksia ruoansulatuskanavan sairauksissa.
Liuota puoli teelusikallista (3 grammaa) aloe vera -kasvin sisältä saatavaa geeliä lasilliseen vettä. Lämmitä nestettä hieman, jos se ei sekoitu hyvin, ja juo huoneenlämpöisenä aterioiden jälkeen. Käytä sitä kohtuudella, koska suuret annokset voivat aiheuttaa ripulia ja oksentelua (se on luonnollinen laksatiivinen aine).
4. Luomu-omenaviinietikka
Tämä luonnollinen mahalaukun suoja auttaa estämään refluksitautia ja edistää ruoansulatusta. Se on erityisen hyödyllinen akuuttien refluksijaksojen aikana. On ehdotettu, että se voi moduloida ruoansulatusentsyymien toimintaa, ja tutkimukset raportoivat, että se voi parantaa mahalaukun tyhjenemistä.
Onko sinulla kotona omenaviinietikkaa? Varmista, että se on luomua. Lisää vain teelusikallinen (5 ml) omenaviinietikkaa lasilliseen vettä (200 ml) ja juo se ennen ruokailua.
Pidätkö tästä artikkelista? Saatat pitää tästäkin: Mitä tapahtuu, kun juo alkoholia tyhjään mahaan?
5. Kamomillatee
Herkullinen, rentouttava ja terveellinen kamomillatee auttaa ratkaisemaan erilaisia ruoansulatusongelmia. Sitä on pitkään käytetty monien vatsavaivojen, kuten refluksin, hoitoon.
Kamomilla on luonnollinen vaihtoehto närästyksen lievittämiseen. Se on myös yksi tunnetuimmista vatsan suojelijoista, joka pystyy korjaamaan ja suojaamaan mahalaukun limakalvoa tulehdusta ehkäisevien ominaisuuksiensa ansiosta.
Muista, että on tärkeää juoda tämä tee huoneenlämpöisenä, ei koskaan kylmänä tai erittäin kuumana. Nauti kupillinen ennen jokaista ateriaa huolehtiaksesi mahakalvon kunnosta.
6. Lakritsi
Emme puhu makeisista, vaan lakritsijuuresta, joka on erittäin terveellinen ja hyödyllinen. Sen uutetta on käytetty mahalaukun suojaajien valmistuksessa, ja asiantuntijat pitävät sen antibakteerisia ominaisuuksia erittäin hyödyllisenä erilaisissa maha-suolikanavan sairauksissa.
Luonnollisten ominaisuuksiensa ansiosta se luo suojaavan peitteen mahalaukun seinämään, joka toimii ruuansulatuksessa esiintyviä happoja vastaan. Lakritsijuurta löytyy luontaistuotekaupoista, ja siitä tulee valmistaa teetä.
7. Kaalimehu
Asiantuntijat suosittelevat tuoreen kaalin nauttimista luonnollisena ja turvallisena menetelmänä peptisten haavaumien hoitoon. Tämä johtuu siitä, että se on luonnollinen anti-inflammatorinen aine ja sillä on antibakteerisia ominaisuuksia, jotka nopeuttavat mahalaukun seinämän paranemisprosessia. Voit nauttia sitä tyhjään vatsaan päivittäin.
Lopuksi haluamme toistaa, että nämä luonnolliset vatsan suojelijat eivät korvaa ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä eivätkä lääkärin suosittelemaa hoitoa. Noudata aina lääkärisi ohjeita ja käytä näitä luonnollisia vaihtoehtoja hänen valvonnassaan.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Ahmad, M., Ahmad, M., Munir, T. (2018) Prevention of Functional Dyspepsia with Carica Papaya Extract. Annals of King Edward Medical University, 24(1), 60-68. https://researcherslinks.com/current-issues/Prevention-of-Functional-Dyspepsia-with-Carica/25/1/1648/html
- Al-Abri, S., Olson, K. (2013) Baking Soda Can Settle the Stomach but Upset the Heart: Case Files of the Medical Toxicology Fellowship at the University of California, San Francisco. Journal of medical Toxicology, 9(3), 255-258. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3770998/
- Canadian Society of Intestinal Research (s.f) Baking Soda for Heartburn. Consultado el 02 de abril de 2024. https://badgut.org/information-centre/a-z-digestive-topics/baking-soda-for-heartburn/
- Dai, Y., Et al. (2023) Chamomile: A Review of Its Traditional Uses, Chemical Constituents, Pharmacological Activities and Quality Control Studies. Molecules, 28(1), 133. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9822300/
- De la coba, C., Et al. (2016) Efectos adversos de los inhibidores de la bomba de protones: revisión de evidencias y posicionamiento de la Sociedad Española de Patología Digestiva. Revista española de Enfermedades Digestivas, 108(4). https://scielo.isciii.es/scielo.php?pid=S1130-01082016000400007&script=sci_arttext&tlng=es
- Foster, M., Hunter, D., Samman, S. (2011) Evaluation of the Nutritional and Metabolic Effects of Aloe vera. Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2nd edition. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92765/
- Keshavarzi, Z., Et al. (2014) The effects of aqueous extract of Aloe vera leaves on the gastric acid secretion and brain and intestinal water content following acetic acid- induced gastric ulcer in male rats. Avicenna Journal of Phytomedicine; 4(2): 137–143. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4103709/
- Kim, H., Jin, B., Lee, C., Kim,D., Lee, Y., Lee, S., An, H. (2024) Anti-Inflammatory Effect of Chestnut Honey and Cabbage Mixtures Alleviates Gastric Mucosal Damage. Nutrients, 16(3), 389. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10857084/
- Koutsos, A., et al. (2017). Effects of Commercial Apple Varieties on Human Gut Microbiota Composition and Metabolic Output Using an In Vitro Colonic Model. Nutrients, 9(6), 533. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5490512/
- Murray, M. (2020). Glycyrrhiza glabra (Licorice). Textbook of Natural Medicine, 2020, 641-647. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7348626/
- Schulz, R., Ahuja, N., Slavin, J. (2022) Effectiveness of Nutritional Ingredients on Upper Gastrointestinal Conditions and Symptoms: A Narrative Review. Nutrients, 14(3), 672. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8839470/
- Yang, R., Yuan, B., Ma, Y., Zhou, S., Liu, Y. (2017) The anti-inflammatory activity of licorice, a widely used Chinese herb. Pharmaceutical Biology, 55(1), 5-18. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7012004/
- Xia, T., Kang, C., Qiang, X., Zhang, X., Li, S., Liang, K., Wang, Y., Wang, J., Cao, H., Wang, M. (2024) Beneficial effect of vinegar consumption associated with regulating gut microbiome and metabolome. Current Research in Food Science, 8, 100566. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10792460/#
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.