Lukuma: ominaisuudet ja käyttötarkoitukset
Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Saúl Sánchez Arias
On hyvin mahdollista, ettet ole koskaan kuullut lukumasta, mutta jatka lukemista niin kerromme sinulle. Lukuma on puussa kasvava hedelmä, ja näitä puita löytyy Perusta. Siellä tämä hedelmä onkin erittäin suosittu, ja siitä tehdään paljon erilaisia jälkiruokia. Lukuma nimittäin maistuu erinomaiselta.
Lukuma muistuttaa hyvin paljon avokadoa; molemmilla on vihreä kuori ja iso kivi sisällä. Lukuman mehevä sisältö on tosin väriltään kelta-oranssinen. Sillä on paljon terveellisiä ominaisuuksia, ja niistä keskustelemmekin tänään.
Lukuman alkuperä ja käyttötarkoitus
Kuten jo aiemmin mainitsimmekin, lukuma kasvaa puussa, ja tämän puun latinankielinen nimi on Puteria lucumo.
Puita löytyy Andien laaksoista ja ne viihtyvät hyvin leudossa ilmastossa. Lukuma ei tarvitse paljoa vettä selviytyäkseen, siksi se sopeutuu hyvin kuiviinkin aikakausiin.
Hedelmä kerätään puusta kun se on hyvin kypsä. Säilyvyyden takaamiseksi se yleensä pakataan suojaaviin materiaaleihin heti puusta irrotettua. Lukuma on maultaan makea ja hieman vaahterasiirapin kaltainen, ja siksi sitä käytetäänkin usein leivonnaisissa.
Lukuman terveydelliset hyödyt
Tämän hedelmän ominaispiirteisiin kuuluu korkea rauta-, beetakaroteeni- sekä niasiinipitoisuus. Siksi sen säännöllinen nauttiminen tuo monia hyviä terveysvaikutuksia, jotka liittyvät aiemmin mainittuihin ravintoaineisiin.
Tämän hedelmän nauttimisen on osoitettu vähentävän riskiä sairastua joihinkin sairauksiin, kuten anemiaan, huolimatta siitä, että sen sisältämä rauta on kasviperäistä ja siksi sen assimilaatioaste (imeytyvyys) onkin pienempi. Yleisenä sääntönä pidetään, että C-vitamiinia täytyy nauttia samanaikaiseti raudan kanssa jotta se imeytyy paremmin.
Meidän täytyy myös korostaa lukuman beetakaroteenipitoisuutta. Tässä ravintoaineessa A-vitamiinia on aktiivisessa muodossa eli A-vitamiinin esiasteena. Tämä vitamiini vähentää tiettyjen monimutkaisten sairauksien riskiä, kuten niiden jotka esiintyvät maksassa. Näin väittää mm. Nutrition and Health -lehdessä julkaistu tutkimus.
Tämä hedelmä sisältää myös niasiinia. Viimeisimmät tiedetutkimukset sanovat, että tämä vitamiini on todettu hyväksi dyslipidemian (rasva-aineenvaihdunnan häiriö) ehkäisyssä säännöllisesti nautittuna. Niasiini on vesiliukoinen, joten sitä täytyy nauttia päivittäin.
Lyhyesti sanoen, jos nautit lukumaa säännöllisesti, voit:
- Ehkäistä raudanpuutteesta johtuvaa anemiaa
- Parantaa maksan toimintaa
- Ehkäistä dyslipidemian riskiä
Lue tämäkin: 6 parasta hedelmää elimistön puhdistamiseksi
Miten lukumaa nautitaan?
Lukumaa on vaikea löytää monista maista ja sitä myydäänkin yleisesti vain Etelä-Amerikassa. Jos kuitenkin onnistut kyseisen hedelmän löytämään, niin älä syö sitä sellaisenaan. Sitä kannattaa keittää vähän, jotta aistinautinto olisi täydellinen.
Lisäksi lukuman hedelmälihassa on korkea kuitupitoisuus, joten se soveltuu hyvin smoothieisiin ja makeisiin kastikkeisiin. Useimmat lukumaa sisältävät ruoat ovatkin makeita.
Jatka lukemista: 7 yleisintä laihdutusmokaa
Lukuma: harvinainen, makea hedelmä
Kuten jo mainitsimmekin, lukuma kasvaa vain Etelä-Amerikassa tietyssä ilmastossa. Hedelmä nautitaan kypsänä ja yleensä tavalla tai toisella kypsennettynä.
Sen säännöllinen nauttiminen tarjoaa lukuisia terveyshyötyjä, sillä se sisältää välttämättömiä hivenaineita kehon normaalille toiminnalle. Se voi jopa parantaa maksan toimintaa.
Muista aina nauttia sitä kohtuullisesti, sillä se sisältää paljon hedelmäsokeria. Se onkin hyvä sisällyttää muuten tasapainoiseen ruokavalioon.
Lukuman hedelmäliha on terveellinen valinta makeutukseen valkoisen käsitellyn sokerin sijaan. Se antaa rakennetta sekä uskomattoman makean maun joka muistuttaa vaahterasiirappia. Lisää sitä sosekeittoihin, jäätelöön, kakkuihin ja smoothieisiin. Se sopii loistavasti kaakaon ja muiden sellaisten raaka-aineiden kanssa, joita yleensä käytetään leivonnaisissa.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- DeLoughery TG., Iron deficiency anemia. Med Clin North Am, 2017. 101 (2): 319-332.
- Leelakanok N., D’Cunha RR., Sutamtewagul G., Schweizer ML., A systematic review and meta analysis of the association between vitamin A intake, serum vitamin A, and risk of liver cancer. Nutr Health, 2018. 24 (2): 121-131.
- Kahsyap ML., Ganji S:, Nakra NK., Kamanna VS., Niacin for treatment of nonalcoholic fatty liver disease (NAFLD): novel use for an old drug? J Clin Lipidol, 2019. 13 (6): 873-879.
- Rojo, Leonel E., et al. “Original Contribution: Wound‐healing properties of nut oil from Pouteria lucuma.” Journal of cosmetic dermatology 9.3 (2010): 185-195.
- García Ríos, Diego Héctor. “Caracterización de algunos metabolitos primarios y secundarios en dos variedades comerciales de lúcuma (Pouteria lucuma).” (2016).
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.