Lattialla istumisen hyödyt ja haitat

Tiesitkö, että lattialla istuminen on erittäin hyväksi terveydelle, jos sen tekee oikeaoppisesti? Tässä joitakin ohjeistuksia ja suosituksia!
Lattialla istumisen hyödyt ja haitat

Kirjoittanut Ana Luzardo

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Lattialla istuminen tekee meille hyvää. Kuinka paljon aikaa vietätkään tuolilla istuen päivittäin? Luultavasti paljon. Ei itse asiassa olisi vaikea laskea, kauanko aikaa tuossa asennossa kuluu. Kumpaankin asentoon liittyy kuitenkin sekä riskejä että hyötyjä. Mitkä sitten ovat lattialla istumisen hyödyt ja haitat? Jatka lukemista!

Kyllä, jotkut ihmiset istuvat lattialla. Joissakin kulttuureissa ja maissa tämä asento on jopa tavallinen. Ryhti herättää kuitenkin kiistoja, ja on tärkeää perehtyä lattialla istumiseen tarkemmin, jotta ymmärrät mikä on paras istuma-asento juuri sinulle.

Tuolilla istumisen haitat

Istuminen vaikuttaa terveyteen valtaisalla tavalla. Pidä mielessä, että käytät tuolloin huomattavasti vähemmän energiaa kuin liikkeellä ollessasi. Juuri tästä nimenomaisesta syystä sairaudet kuten lihavuus, korkea verenpaine, diabetes ja korkea kolesteroli liittyvät runsaaseen istumiseen.

Lisää tutkimuksia tarvitaan vielä, mutta on näyttöä siitä, että liikkuminen on välttämätöntä, vaikka se olisikin matalatehoista. Syynä on se, että se vähentää suurten sydän- ja verisuonitapahtumien riskiä, kuten sydäninfarktia ja aivohalvausta.

Lattialla istumisen hyödyt terveydelle

Lattialla istumisesta kiistellään jatkuvasti. Se ei ensi alkuun saata tuntua mukavalta asennolta, mutta sillä on suotuisa vaikutus kehoon. Katsotaan seuraavaksi, mitkä ovat lattialla istumisen hyödyt terveydelle.

1. Olet aktiivisempi

Lattialla istuminen tai kyykkiminen aktivoi enemmän lihaksia ja ehkäisee selkäkipua. Se ei ole taianomainen ratkaisu alaselkäongelmiin, mutta se auttaa kyllä, kunhan kunnioitat kehon suoraa akselia.

Lattialla istumisen hyödyt ovat monet
Kyykkimisasento sopii erinomaisesti äidille ja sikiölle raskauden ja synnytyksen aikana.

2. Kehon anatomia osoittaa, että tämä on paras asento ulostaa

Hyvin moni on tämän kannalla. Siinä onkin järkeä, sillä kyykkiminen mahdollistaa paremman kulman paksusuolen, peräsuolen ja peräaukon välillä. Tässä kulmassa ulostaminen on helpompaa, sillä se tasapainottaa sulkijalihaksen ja lantionpohjan asentoa.

3. Suositeltavaa synnytyksen ponnistusvaiheessa

Kyykkiminen mahdollistaa paremman avautumisen vauvan läpikulkua varten. Tämä asento on yksi yleisimmistä eläinkunnassa synnytyksen aikana, sillä lantion halkaisija laajenee helpommin.

Tämän lisäksi painovoima on avuksi pystyasennossa ja vähentää naisen taakkaa ponnistuksessa. Se auttaa myös supistusten kanssa, sillä tämä asento edistää sikiön painetta kohdunkaulaan, mikä helpottaa synnytystä. Toinen hyöty on se, että pehmytkudoksen repeämät vähenevät huomattavasti.

4. Parantaa ryhtiä ja niskakipua

Kyykky vie painetta pois niskasta, koska lattialla istuminen pitää sidekudokset joustavina ja kimmoisina, toisin kuin tuolilla istuminen, joka jäykistää niitä.

Mitä tulee ottaa huomioon lattialla istuessa

Lattialla istumiseen tai kyykkimisasentoon liittyy myös joitakin haittapuolia, sillä se voi johtaa tietyntyyppisiin ongelmiin. Katsotaan niitä.

1. Polvistuminen

Tässä paino kohdistuu polviin ja nilkan niveliin. Käy siis yhden polven varaan toinen jalkaterä maassa, jos tunnet kipua tai puutuneisuutta raajoissasi.

2. Tasapainottelu lattialla istuessa

Polvillaan ollessa tasapaino on heikompi, sillä pakarat ovat irti maasta. Pidä kiinni seinästä tai sohvasta ja vaihda asentoa, jos ongelmana on kipu tai tasapaino.

3. Kuinka istua jalat ristissä

Jalat ristissä istuminen voi pahentaa ongelmia kuten alaselkäkipu ja kehno ryhti. Älä retkota, vaan pidä selkä neutraalissa asennossa, jos päätät istua tässä asennossa. Aseta paino lantiolle jalkaterien sijaan.

Asentoja lattialla istumiseen

Voit kokeilla istua lattialla useissa eri asennoissa nähdäksesi, haluaisitko tehdä sitä useamminkin. Tässä muutamia asentoja.

1. Polvillasi

Seiso pystyasennossa ja laita toinen jalkasi kehon taakse siirtäen painoasi etummaiselle jalalle. Laske hitaasti takana olevaa polvea kohti lattiaa ja pidä varpaasi kiinni lattiassa nilkka koukussa.

Tuo hartiat lantiosi yli ja laske etummainen polvi lattiaan. Levitä polvesi sitten hartianlevyiseen asentoon ja lepuuta pakaroitasi kantapäiden päällä.

2. Lattialla istuminen jalat ristissä

Istu lattialla. Koukista molempia polvia ja aseta ne ulospäin. Aseta jalkaterä vastakkaisen polven alle ja siirrä sitten painosi lantiolle jalkaterien sijaan. Mahan tulee olla lantion yllä.

Yksi keino vähentää painetta lantiolla voi olla se, että istuu taitetun viltin reunalla tai tyynyjen päällä.

3. Kumartuen

Tämä asento voi auttaa polvi- tai nilkkavaivojen kanssa. Kokeile istua lattialla molemmat polvet koukussa ja jalkaterät lattiassa kiinni. Aseta jalkasi lantiota leveämpään asentoon ja pidä vatsa lantion yllä.

4. Kyykky

Seiso jalat lantionlevyisessä asennossa, jalkapohjat maata vasten ja laske hitaasti pakaroitasi, kunnes ne melkein koskettavat lattiaa. Pidä hartiat ja rintakehä pystysuorassa.

Maassa istuminen ulkona edistää yhteyttä luontoon.

Onko lattialla istumisesta mitään haittaa?

Ota huomioon eräät varotoimet ja ole tietoinen mahdollisista ongelmista, joita lattialla istuminen saattaa aiheuttaa. Kehon paino keskittyy siinä alaraajoihin, jolloin polviin ja nilkkoihin kohdistuu enemmän painetta. Tämä paino voi vähentää alaraajojen verenkiertoa.

Onko sinulla mitään terveysvaivoja, kuten ongelmia lantiossa, polvissa tai nilkoissa? Siinä tapauksessa on parasta olla istumatta lattialla, sillä se saattaisi heikentää niveliä entisestään. Lisäksi sinulla voi olla vaikeuksia nousta lattialta ylös.

Kuten näet, lattialla istuminen voi olla hyväksi terveydelle, jos osaat tehdä sen oikeaoppisesti ja otat sen osaksi terveellisiä tottumuksia pitääksesi huolta kehostasi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Laskowski E. ¿Cuáles son los riesgos de estar sentado mucho tiempo? [Internet]. Mayo Clinic. 21/08/2020 [Consultado 24/01/2021]. Disponible en https://www.mayoclinic.org/es-es/healthy-lifestyle/adult-health/expert-answers/sitting/faq-20058005
  • Lugones M. El parto en diferentes posiciones a través de la ciencia, la historia y la cultura. Revista Cubana de Ginecología y Obstetricia 2012;38(1):134-145.
  • Romero Añanca, Katia, and Milagros Yenifer Vargas Baca. “Relación entre los partos verticales y desgarros perineales en pacientes atendidas en el Centro de Salud de Belenpampa, enero a junio–2018.” (2018).

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.