Logo image
Logo image

Kierrätä lasipullo kuumentamalla - saat mahtavan tarjoiluastian

3 minuuttia
Jotta voisit saada aikaiseksi täydellisen välipalatarjottimen, tarvitset vain rutkasti kärsivällisyyttä ja lasipullon. Vältä uunin avaamista liian aikaisin, sillä tämä pilaa koko prosessin.
Kierrätä lasipullo kuumentamalla - saat mahtavan tarjoiluastian
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Kierrätys on tapetilla enemmän kuin koskaan. Eteenkin lasi on materiaali, jota kannattaa kierrättää. Lasia käytetään usein esimerkiksi pullojen, silmälasien ja ikkunoiden valmistuksessa, mutta tällä materiaalilla on monia muitakin mahdollisia käyttötarkoituksia päivittäisessä elämässä.

Lasi on ollut käytössä ja vuosisatojen ajan, sillä se ei ole ainoastaan kätevä materiaali, vaan sillä on myös sellainen mahtava etu, että se on 100-prosenttisesti uudelleenkäytettävä materiaali. 

Kierrätys kannattaa ja lasista saa upeita uusia esineitä pienellä vaivalla.

Toisin kuin muut kierrätettävät materiaalit, lasi on täysin uusiokäytettävä, sillä se ei muutu missään vaiheessa prosessia. Tämä tarkoittaa sitä, että jokainen gramma lasia joka kierrätetään, luo saman verran materiaalia kierrätyksen tuloksena. Lasi on edelleen täydellisessä kunnossa prosessin jälkeen.

Koska elämme sellaisia aikoja, jolloin kierrätys on äärimmäisen tärkeää, jokainen idea, joka helpottaa uudelleen käyttämistä tai kierrätystä, on hyvin tervetullut. Siksi haluammekin tällä kertaa kertoa yksinkertaisista ohjeista, joiden avulla voit muuntaa vanhat lasipullot persoonallisiksi tarjoiluastioiksi vaikkapa välipaloille.

Ryhdytään sitten hommiin  – kokeile tätä itse kotona ja ylläty!

Lasin kierrätys- kuinka lasipullosta saa tarjoiluastian?

Tämä tekniikka lasipullon muuntamiseksi tarjoiluastian muotoon on hyvin helposti toteutettavissa, vaikka se vaatiikin hiukan kärsivällisyyttä ja melko paljon aikaa.

Tulokset ovat yllättävät, ja voit myös laittaa näihin astioihin mukaan koriste-elementtejä, jotka ovat käteviä juhlissa tai illanistujaisissa.

Tarvittavat materiaalit

  • Tyhjä lasipullo
  • Luonnollista saippuaa tai pesunestettä
  • Sähköuuni
  • Teräsvillasta valmistettu sieni
  • Rautalankaa ja pihdit
  • Vaha- tai kuitupaperia

Vaihe 1

Some figure

Ensin sinun tulee täysin puhdistaa lasipullosi ja poistaa siitä kaikki tarrat, jotta tarjoiluastia saisi tasaisen värin (jotkut tosin mieluummin jättävät etiketit pulloon).

Jos voit poistaa etiketit käsin, hyvä niin. On kuitenkin lähes aina sellaisia kohtia, jotka jäävät kiinni pintaan, ja tällöin sinun tulee käyttää hiukan lämmintä vettä ja luonnollista pesuainetta, jotka laitat kulhoon. Tämä pehmentää liiman sekä tekee etiketin poistamisesta helpompaa teräsvillasta valmistetun sienen avulla.

Ole kuitenkin varovainen tehdessäsi tätä! Yritä siis olla hellävarainen, jotta et raavi pullon pintaa ja siten aiheuta ei-toivottuja jälkiä.

Vaihe 2

Huuhtele lasipullo sisältä ja ulkoa runsaalla kylmällä vedellä ja varmista, että mitään huonoja hajuja ei jää lasiin jäljelle.

Anna sitten pullon kuivua täydellisesti.

Vaihe 3

Some figure

Yksi vaihtoehto on käyttää rautalankaa ja pihtejä, jotta voisit valmistaa henkarin tulevalle tarjoiluastiallesi. Tätä suositellaan kuitenkin vain silloin, jos haluat koristella keittiösi seinää valmistamallasi lasiastialla.

Tehdäksesi tämän, muotoile teräslanka kaarevaksi ja laita se pullon kaulaan niin, että lanka on tulevasti asetettu ja alas painettu.

Vaihe 4

Some figure

Nyt sinun täytyy kiinnittää ohjeisiin tarkkaa huomiota, sillä tässä vaiheessa litistämme lasipullon.

Laita kuitu- tai vahapaperi leivonta-arkille, ja aseta pullo arkille vaakasuoraan.

Laita sitten uuni päälle niin alhaiseen lämpötilaan kuin vain mahdollista, ja anna pullon olla tunnin ajan uunissa. Tämän ajan kuluttua voit lisätä lämpötilaa noin puoleen uunin maksimilämmöstä, ja antaa pullon olla sisällä 20 minuuttia.

Korota sitten lämpötilaa niin korkealle kuin mahdollista, ja anna pullon olla uunissa vielä puolen tunnin ajan. Laita sitten uuni pois päältä, mutta älä avaa tässä vaiheessa uunia, sillä pullon tulee olla sisällä vielä 24 tunnin ajan.

Vaihe 5

Kun koko aikaisemmin kuvattu aika on kulunut, pullo on kylmennyt, ja sen voi ottaa pois uunista. Nyt se voidaan sitten käyttää uudelleen.

Vaihe 6

Some figure

Tee vielä yksi asia – anna mielikuvituksesi laukata valloillaan, ja anna tarjoiluastiallesi koristeellinen ja persoonallinen ripaus.

Voit käyttää koristenauhoja, rusetteja tai maalia astian muokkaamiseksi oman makusi mukaiseksi.

Jos haluat tehdä astiasta hiukan tyylikkäämmän, voit laittaa yläosaan korkin ja sitoa sitten kaulan ympärille nauhan.

Itse asiassa minimalistinen tyyli on hyvä, sillä se tekee tästä tarjoiluastiasta täydellisen häitä, syntymäpäiviä tai muita juhlia varten.

Sitten sinun tarvitsee vielä tietysti lisätä itse valikoimasi välipalat: keksit, leivät tai mitkä tahansa muut pienet syötävät, joita haluat vieraillesi tarjoilla!

Kokeile itse!

Kuten voit huomata, tämä on todella yllättävä mutta toimiva idea. Lasipullojen kierrätys on helposti toteutettavissa tällä tavalla, ja kuumentamalla voidaan saada aikaiseksi mahtavia sisustusesineitä kodin moniin erilaisiin tarpeisiin.

Nämä ja monet muut käsityöt ovat viihdyttävää puuhaa, ja niiden kautta saat myös mahdollisuuden olla luova ja kätevä käsistäsi.

Kaikkein tärkein asia on tietysti se, että lasipulloista valmistettavat tarjoiluastiat ovat loistava vaihtoehto ympäristön hyvinvoinnin kannalta. Jos tämä ei kuitenkaan vielä ole tarpeeksi houkutteleva syy, mieti asiaa näin: tulet tähän vinkkiin tarttumalla vähentämään sitä negatiivista vaikutusta, jonka vuosien ajan jatkunut lasin valmistus on jo ympärillemme luonut.

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


Dodd, G. (2010). Glass. In Construction Materials: Their Nature and Behaviour, Fourth Edition. https://doi.org/10.4324/9780203927571

Marsac, P., Van den Bergh, W., Piérard, N., Grenfell, J., Gabet, T., Mouillet, V., … Farcas, F. (2018). Recycling. In RILEM State-of-the-Art Reports. https://doi.org/10.1007/978-3-319-71023-5_5

 


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.