Lasarus-ilmiö: henkiin herääminen

Lasarus-ilmiö tarkoittaa sitä, kun henkilön elintoiminnot palautuvat sen jälkeen kun elvyttämisyrityksistä on luovuttu. Kaiken kaikkiaan tämä on hyvin harvinainen ilmiö ja vain 100–200 tapausta on dokumentoitu. Valitettavasti useimmat niistä ovat kuitenkin päättyneet henkilön kuolemaan.
Lasarus-ilmiö: henkiin herääminen

Viimeisin päivitys: 23 syyskuuta, 2021

Lasarus-ilmiö on harvinainen ja todella hämmästyttävä ilmiö. Sitä kuvataan usein TV-sarjoissa, elokuvissa ja jopa kirjoissa. Se tunnetaan myös nimellä Lasaruksen oireyhtymä tai itse-elvytys.

Tässä oireyhtymässä on kyse henkilön “elpymisestä” sen jälkeen, kun sydämen ja keuhkojen elvytysyritys on epäonnistunut. Toisin sanoen henkilö, joka on jo teknisesti kuollut ja jota ei ole voitu elvyttää, herääkin eloon.

Lasaruksen oireyhtymä on niin harvinainen, että sitä on aina pidetty myytinä tai fiktiona. Nykyään on kuitenkin olemassa lukuisia tätä ilmiötä käsitteleviä dokumentoituja sekä tieteellisesti tutkittuja tapauksia. Tässä artikkelissa kerromme kaiken Lasarus-ilmiöstä.

Mistä tulee nimi Lasarus-ilmiö?

Lasarus-ilmiön nimi tulee kristillisestä uskonnosta. Raamatun Uusi testamentti kertoo henkilöstä, jonka nimi oli Lasarus. Hän oli Jeesuksen Kristuksen hyvä ystävästä. Lasarus oli sairas ja kuoli, mutta Raamatun mukaan Jeesus onnistui herättämään hänet kuolleista.

Tämä tarina sisältää kuuluisan lauseen “Lasarus, tule esiin”. Lasarus -ilmiötä on käytetty koko historian ajan kirjallisuudessa. Todellinen tutkimus ja dokumentointi tästä ilmiöstä alkoi kuitenkin vasta 1900-luvulla.

Tätä ilmiötä kutsuttiin yksinomaan Lasarus-ilmiöksi, kunnes Walesissa asuva lääkäri kuvaili sitä vuonna 1982 itsestään elvyttämiseksi. Tämä kyseinen lääkäri alkoi tutkia tätä ilmiötä ja havaitsi, että siitä oli 38 dokumentoitua tapausta.

Useimmissa tapauksissa potilaat palasivat eloon noin 7-8 minuutin kuluttua elvytysyritysten lopettamisesta. Oli kuitenkin sellaisiakin tapauksia, joissa ihminen oli ollut “teknisesti kuollut” yli puoli tuntia.

Lasarus-ilmiö: henkilö herää uudelleen henkiin.

Mikä on Lasarus-ilmiö?

Lasarus-ilmiö on siis harvinainen lääketieteellinen ilmiö, jota kutsutaan myös itse-elvytykseksi. Lääketieteen mukaan se koostuu aivojen uudelleenaktivoinnista, kun jonkin aikaa on kulunut sydämen ja keuhkojen elvytysyrityksestä.

Kaikilla aiheeseen liittyvillä tapauksilla on tämä yhteinen piirre: potilaita oli yritetty elvyttää jonkin aikaa. Sydämen ja keuhkojen elvytys koostuu rintakehän puristuksista ja ilman puhaltamisesta sydämenpysähdyksestä kärsivän henkilön keuhkoihin.

Totuus on, että tutkijat eivät vieläkään tiedä tämän ilmiön syytä. Yksi hypoteesi on, että sydän lakkaa lyömästä, koska rintakehässä on liikaa painetta. Ajatuksena on, että elvytyksen lopettamisen jälkeen tämä paine vapautuu ja sydän aktivoituu uudelleen.

Toinen hypoteesi liittyy veren kaliummäärään, joka vähenee kuoleman jälkeen ja sallii sydämen toimia uudelleen. Todellisuus on, että useimmat ihmiset, jotka kokevat Lasarus-ilmiön, kuolevat lopullisesti lyhyen ajan kuluttua tai saavat aivovaurion.

Lasarus -ilmiö ja sen vaikutukset

Mitä Lasarus-merkillä tarkoitetaan?

Uusin tutkimus selittää, että Lasarus -merkki on lihasten moottorivaste aivokuoleman jälkeen. Potilas todetaan aivokuolleeksi, kun keskushermosto menettää peruuttamattomasti kykynsä suorittaa tehtäviään.

Aivokuoleman jälkeen henkilöllä ei ole refleksejä ja hän on apneassa. Joillakin ihmisillä esiintyy tässä tilassa spontaaneja lihassupistuksia.

Näitä lihassupistuksia kutsutaan Lasarus-ilmiön merkeiksi. Todellisuudessa Lasarus-ilmiö aiheuttaa suurta hämmennystä lääkäreille sekä kuolleen henkilön perheenjäsenille. Kuoleman kohtaaminen on monimutkainen tilanne, ja kun näin tapahtuu, ihmisillä on taipumus ajatella että henkilö voi vielä palata henkiin.

Meidän on muistettava, että Lasarus-ilmiö on hyvin harvinainen sekä monimutkainen tapaus. Lisäksi, kuten jo mainitsimme, useimmat ihmiset, jotka ovat kokeneet Lasarus-ilmiön, ovat kuolleet pian sen jälkeen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.