Logo image
Logo image

Lähestyykö synnytys? Pakkaa valmiiksi ennen h-hetkeä

3 minuuttia
Synnytyksen lähestyessä on hyvä pitää valmiiksi esillä kaikki sairaalassa tarvittavat tavarat jo hyvissä ajoin ennen mahdollista äkkilähtöä. Laukun pakkaaminen itseäsi, kumppaniasi ja tulevaa vauvaa varten kannattaa aloittaa raskausviikoilla 32-36. Oli synnytys sitten miten hyvin suunniteltu, h-hetki voi koittaa milloin tahansa ja aikaa ei tuolloin pakkaamiselle jää.
Lähestyykö synnytys? Pakkaa valmiiksi ennen h-hetkeä
Kirjoittanut Thady Carabaño
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Voit koota perinteisen listan kaikesta, mitä luulet tarvitsevasi sairaalaan sinulle itsellesi ja kumppanillesi, sekä tietysti pienelle vauvalle hänen ensimmäisinä elinpäivinään. Tarkista esimerkiksi, että vaihtovaatteet ovat puhtaita ja mukavia, sekä suunnittele tarkoin, kuinka monta laukkua tai kassia tarvitset sairaalareissulle. Seuraavat vinkit auttavat sinua valmistautumaan hyvissä ajoin yhteen elämäsi unohtumattomimmista hetkistä!

Mitä mukaan sairaalaan?

Jos synnytys sujuu normaalisti, et todennäköisesti joudu olemaan sairaalassa paria päivää pitempään. Voit siis pakata mukaan vaatteita ja henkilökohtaisia hygieniatuotteita muutamaksi päiväksi omien tarpeidesi mukaan.

Some figure

Äidille mukaan

1. Tärkeät paperit

Pakkaa mukaan kaikki sairaalassa todennäköisesti tarvittavat dokumentit kuten henkilöllisyystodistus, mahdolliset vakuutuspaperit sekä lääkärissä tehdyt viimeaikaiset tutkimukset ja niiden tulokset.

2. Vaatteet

Pakkaa mukaasi vain vaatteita, jotka on helppo pukea ja ottaa pois päältä. Helppoja päällepantavia ovat edestä suljettavat takit ja paidat, myös oma aamu- tai kylpytakki on oiva valinta sairaalaan. Pakkaa mukaan myös asukokonaisuus kotiutumista varten.

Ota mukaasi myös ennalta hankitut omaa kokoa suuremmat rintaliivit, jotka sopivat myös imetykseen. Samaa pätee myös tuttipullolla ruokintaan, sillä vaikka et itse imettäisikään, synnytyksen jälkeinen turpoaminen ja maidon tuottaminen turvottavat rintojasi sen verran, että omaa kokoa suuremmat rintaliivit ovat tässä tapauksessa hyvä ajatus.

Valitse mukaasi kaikkein mukavimmat alushousut ja huolehdi, ettei niiden kuminauha paina leikkausarpea, jos synnytys suoritetaan keisarinleikkauksella. Kertakäyttöiset alushousut ovat myös hyvä vaihtoehto, sillä ne voi huolettaa heittää pois mahdollisten synnytyksen jälkeisten vuotojen jälkeen. Jos käytit raskauden aikana tukivyötä, kannattaa sekin pakata mukaan helpottamaan synnytyksen jälkeistä velttoutta vatsan alueella.

Yksi kenkäpari riittää mukaan ja voit käyttää niitä myös sairaalasta poistuessa. Mukaan olisi hyvä ottaa myös aamutohvelit tai uimatossut, joita hygieenisistä syistä kannattaa käyttää sairaalaan yleisissä suihkutiloissa. Pakkaa mukaan myös muutama pari sukkia, ettei sinun tule sairaalassa kylmä.

3. Puhdistusliinat ja pyyhkeet

Synnytys rasittaa kehoa ja oli kyseessä sitten alatiesynnytys tai keisarileikkaus, synnytyksen jälkeinen runsaskin verenvuoto on normaalia. Pakkaa siis mukaan ylimääräisiä puhdistusliinoja ja oma pyyhe sairaalassa peseytymistä varten.

Lue myös: Ensimmäistä kertaa äidiksi: selviytymisopas

4. Henkilökohtaiset hygieniatuotteet

Osa sairaaloista tarjoaa pakolliseen hygieniaan tarvittavat tuotteet, mutta monet synnyttävät äidit suosivat mieluusti omia kestosuosikkejaan kauneuden ja hygienian hoitoon. Pakkaa siis mukaan halutessasi esimerkiksi hammasharja, hiusharja, hiusponnareita, shampoota, hoitoainetta, deodorantti, kosteusvoidetta sekä huulirasvaa. Voit ottaa mukaan myös omia meikkituotteita.

5. Henkilökohtaiset tavarat

Jos sinulla on lasit tai piilolinssit, älä unohda niitä kotiin. Ota mukaasi myös puhelin ja laturi. Halutessasi voit pakata laukkuun myös kynän ja muistiinpanot, jotta voit kirjoittaa ylös vauvan terveyttä ja hoitoa koskevia ohjeistuksia.

6. Muut tuotteet

Jos olet valmistautumassa alatiesynnytykseen, voit ottaa mukaasi myös kirjoja, hierontaöljyä, musiikkia, mukavan tyynyn tai mitä tahansa sairaalassa sallittuja tuotteita, jotka mahdollisesti auttavat helpottamaan ja rentouttamaan oloasi ennen synnytystä sekä sen aikana. 

Some figure

Jos sinulla on jo lapsia, voit halutessasi ottaa mukaasi myös perhekuvan, jonka voit asettaa huoneeseesi sairaalakäynnin ajaksi. Lisäksi voit tuoda sairaalaan myös vauvalahjoja, jotka on hankittu tulevan vauvan ylpeille isosisaruksille.

Vauvalle mukaan

7. Vaatteet

Pakkaa vauvallesi mukaan kaksi vaatekokonaisuutta per päivä. Erinomaisia vaatekertoja ovat haalarit ja potkupuvut. Ota mukaan myös yksi tai kaksi lakkia, vaihtosukkia sekä peittoja tai vilttejä. Voit pakata vaipanvaihtoa varten kertakäyttöisiä liinoja tai pyyhkeen.

8. Vaipat

Sairaalareissulla vauva tarvitsee noin 6-8 vaippaa päivässä. Ota mukaasi myös ilmatiiviitä matkatyhjiöpusseja, jotka voit luovuttaa sairaalassa hoitajille vauvasi nimellä varustettuna, jos vauva joutuu viettämään aikaa erossa sinusta.

9. Henkilökohtaiset hygieniatuotteet

Jos olet ostanut vauvallesi jo henkilökohtaisia hygieniatuotteita kuten hiusharjan, kynsisakset, vauvasaippuan tai -shampoon sekä vauvaöljyn, pakkaa ne myös mukaan sairaalareissulle.

Some figure

10. Vauvan rattaat ja kantokoppa

Jos synnytys suoritetaan keisarileikkauksella, et todennäköisesti pysty kävelemään ja kantamaan vauvaa sylissäsi samaan aikaan. Pyydä siis kumppaniasi tuomaan sairaalaan esimerkiksi rattaat, jotta voit kuljettaa vauvaa mukanasi turvallisesti.

Myös vauvanistuin kannattaa suosiolla asentaa autoon jo ennen tulevaa sairaalareissua mikäli mahdollista. Tulet tarvitsemaan istuinta viimeistään sairaalasta poistuttaessa.

Kumppanille mukaan

Vaihtovaatteiden ja hygieniatuotteiden lisäksi kumppanisi voi ottaa mukaansa kameran uuden perheenjäsenen ikuistamiseksi.

Sinua voi myös kiinnostaa: 7 kuvaa, jotka vauvasta kannattaa ottaa

Jos synnytysosastolta löytyy allas ja aiot synnyttää vauvan vedessä, on tärkeää että kumppanisi ottaa myös mukaan uima-asun. Lisäksi mukaan kannattaa varata rahaa aina varmuuden vuoksi.

Tiedämme, että sairaalan ruoka ei usein ole erityisen herkullista, joten kumppanisi voi huolehtia mukaan myös täyttäviä ja terveellisiä välipaloja teille molemmille.

Kun kaikki on valmista, pidä valmiiksi pakatut laukut näkyvillä esimerkiksi eteisessä, josta ne on helppo ottaa mukaan kiireessä. Hätätapauksessa voit myös pyytää perhettäsi tai muita läheisiäsi tuomaan sinulle laukut sairaalaan helposti, kun tiedät tarkalleen, missä ne sijaitsevat.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Acosta-Varela, M. E. (2012). El embarazo. Aportaciones Originales.
  • Frittayón González, Martina. (2018). Propuesta de colección de lencería estética para madres en periodo de lactancia. Universidad de Palermo. https://fido.palermo.edu/servicios_dyc/proyectograduacion/detalle_proyecto.php?id_proyecto=4778
  • John D. Jacobson, MD. (2020). “Trabajo de parto”. A.D.A.M. Suite of Healthcare Products. Consultado en línea en: https://www.adam.com/schedule_appt
  • Bailón Muñoz, E., & Ortega del Moral, A. (2009). Embarazo. FMC – Formación Médica Continuada En Atención Primaria. https://doi.org/10.1016/s1134-2072(07)71605-5
  • Purizaca, M. (2010). Modificaciones fisiológicas en el embarazo. Revista Peruana de Ginecología y Obstetricia. https://doi.org/10.5944/educxx1.17.1.10708

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.