Kysymyksiä seksistä eristyksen aikana

Koronaviruspandemian aiheuttaman eristyksen aikana monet ovat miettineet, voiko seksiä edelleenkin harrastaa ja mitä riskejä siihen liittyy. Tässä artikkelissa annamme vastauksia yleisimpiin seksiä koskeviin kysymyksiin.
Kysymyksiä seksistä eristyksen aikana

Viimeisin päivitys: 21 toukokuuta, 2020

Nyt kun koronavirus eli COVID-19 on muuttanut kertaheitolla elämäämme ja yhteiskuntaamme, monen mieleen on juolahtanut kysymyksiä seksistä eristyksen aikana. Jotkut tuntevat seksuaalista halua, mutta pelkäävät tartuntaa. On myös pariskuntia joiden mielenkiinto seksiä kohtaan on vähentynyt tilanteen aiheuttaman stressin ja huolen vuoksi.

Näin ollen monet ihmiset miettivät muun muassa, voiko eristyksen aikana harrastaa seksiä, voiko koronavirus tarttua seksin aikana tai jos seksuaalinen halu on kadonnut, mitä he voivat tehdä löytääkseen sen uudelleen. Tässä artikkelissa esitämme yleisimpiä kysymyksiä seksistä karanteenin aikana, sellaisia joita sinäkin olet ehkä miettinyt, ja annamme niihin vastaukset.

Kysymyksiä seksistä eristyksen aikana

Ensinnäkin meidän on pidettävä mielessä, että vaikka internetissä ja sosiaalisissa medioissa löytyy tietoa koronaviruksesta tuutin täydeltä, kaikki informaatio ei ole todenperäistä. Toisaalta osa tiedoista voi olla totta, mutta se on jo vanhentunutta – koronaviruksesta saadaan uutta tutkimustietoa lähes päivittäin.

Jos olet epävarma, on parasta ottaa yhteyttä joko paikkakuntasi terveyskeskukseen tai noudattaa Maailman terveysjärjestön suosituksia ja tiedotteita. WHO on aina ajantasalla ja päivittää tietojaan hetki hetkeltä.

Katsotaan seuraavaksi yleisimpiä kysymyksiä ja vastauksia seksistä nyt koronaviruskaranteenin aikana.

1. Voinko harrastaa seksiä kumppanini kanssa?

Jos kummallakaan teistä ei ole koronaviruksen oireita ettekä ole olleet tekemisissä kehenkään tartunnan saaneeseen, voitte harrastaa seksiä. Mutta jos jommalla kummalla teistä on oireita tai toinen on saanut positiivisen tuloksen koronavirustestissä, on parempi olla harrastamatta seksiä ja muutenkin kannattaa pitää etäisyyttä toisiinne.

Jos te kumpikaan ette ole yhteydessä muihin, taloutenne ulkopuolisiin ihmisiin, voitte kotonanne jatkaa intiimiä kanssakäymistä entiseen tapaan. Jos taas toinen teistä tai kummatkin käyvät edelleen töissä tai muissa asioissa kodin ulkopuolella, varovaisuutta suositellaan. Käsienpesu on tärkein tartunnan ehkäisytapa, ja kasvojen koskettamista tulee ehdottomasti välttää.

Mies ja nainen sängyssä.
Jos pariskunnan kummallakaan osapuolella ei ole koronaviruksen oireita eikä kumpikaan ole ollut tekemisissä mahdollisesti tartunnan saaneiden ihmisten kanssa, intiimiä kanssakäymistä voidaan jatkaa entiseen tapaan.

2. Mitä voin tehdä pitääkseni itseni turvassa?

Seksuaalista kanssakäymistä sellaisten ihmisten kanssa, jotka eivät asu kanssasi samassa taloudessa, pitäisi tällä hetkellä välttää. Hyödynnä sen sijaan eroottista materiaalia, kuten elokuvia, lehtiä tai kirjoja, masturboi ja nauti omasta kehostasi.

3. Leviääkö virus seksuaalisessa kanssakäymisessä?

Toistaiseksi tutkimukset eivät todista, että virus leviäisi sukupuolielinten kautta. Koronavirusta koskevat uutiset ja ohjeet kuitenkin päivittyvät jatkuvasti ja uutta tutkimustietoa saadaan alituiseen, joten niitä kannattaa seurata. Se kuitenkin nyt tiedetään varmuudella, että tartunnan voi saada syljen kautta.

Näin ollen seksin harrastaminen koronaviruspandemian aikana voi kyllä aiheuttaa koronaviruksen tarttumisen jos jommalla kummalla kumppaneista on virustartunta. Vaikka tarttuminen ei tapahtuisikaan nimenomaan sukupuoliyhteyden kautta, niin se voi tapahtua suudelmien ja kasvokosketuksen kautta, jotka ovat yleensä osa seksuaalista kanssakäymistä.

4. Pitäisikö minun ryhtyä ennaltaehkäiseviin toimenpiteisiin?

Vaikka kyseessä olisi yhdessä asuva pariskunta, jotkut seksologit suosittelevat harrastamaan seksiä hengityssuojain tai -maski kasvoilla, sillä monissa tapauksissa koronavirus ei aiheuta mitään oireita kantajallaan. Ja kuten sanottu, irtosuhteita ja seksuaalista kanssakäymistä yleensäkin muiden kuin samassa taloudessa asuvan kumppanin kanssa kannattaa välttää, sillä tartuntariski on tuolloin melko suuri.

Nainen niistää nenäliinaan.
Jos toisella pariskunnan osapuolista on oireita, kuten yskää tai aivastelua, kummankin kannattaa käyttää maskia. Jos tartuntaa todella epäillään, läheistä kontaktia suositellaan välttämään.

Seksi eristyksen aikana

Kun jotkut pariskunnat ja sinkut miettivät, voivatko he harrastaa seksiä eristyksen aikana ja mitä varotoimenpiteitä heidän tulisi tehdä, toiset taas kokevat seksuaalisen halunsa vähentyneen tähän ajanjaksoon liittyvän huolen ja ahdistuksen takia. Onkin ihan normaalia, että toinen tai kummatkin pariskunnan osapuolista tuntee näin, sillä karanteeni aiheuttaa meissä kaikissa vahvoja psyykkisiä tunnetiloja.

Mutta jos pariskunnan kummatkin osapuolet ovat terveitä, seksuaalista kanssakäymistä suositellaan jatkettavan entiseen tapaan, sillä monien muiden etujen lisäksi se auttaa vähentämään ahdistusta. Jos kumpikin haluaa minimoida mahdollisen tartuntariskin ja välttää kontaktia kasvojen alueelle, voidaan koittaa erilaisia asentoja joissa toisen selkä on käännettynä kumppaniin päin.

Olipa kyse sitten pariskunnasta tai sinkusta, masturbointi on aina apunamme kun tunnemme seksuaalista halua. Kuten mainittu, tarjolla on monenlaista materiaalia jota tässä tilanteessa voi hyödyntää. Masturbointia voi harrastaa kumpikin osapuoli vaikka kumppaninsa edessä joko fyysisesti tai videopuhelun kautta, mikä tuo myös kenties ihan uuden säväyksen seksisuhteeseen.

Mitä muuta pitää ottaa huomioon?

Yksi tärkeimmistä asioista jotka tulee ottaa huomioon kun mietimme seksin harrastamista karanteenin aikana on riskiryhmään kuuluvat ihmiset. Niinpä henkilöiden, joilla on aiempia sairauksia, kuten sydän-, keuhko- tai hengitystiesairauksia tai immuunijärjestelmää heikentäviä tiloja, tulee olla erityisen varovaisia. Heidän tulee olla varmoja, että heidän seksikumppanillaan ei ole koronavirustartuntaa, jotta he eivät asettaisi itseään liian suureen riskitilanteeseen.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.