Kuusi tapaa lisätä testosteronia
Testosteroni on sukupuolihormoni, jota löytyy nisäkkäiltä, matelijoilta ja linnuilta. Ihmisillä sitä tuottavat kivekset miehillä ja munasarjat naisilla. Sitä erittyy ihmisillä pieniä määriä myös lisämunuaisten kuorikerroksesta. Testosteronia voi lisätä luontaisin keinoin.
Testosteroni on miesten pääasiallinen hormoni, jonka yksi tärkeimmistä tehtävistä on edistää kivesten ja eturauhasen kasvua. Se myös ylläpitää miehen sekundaarisia sukupuoliominaisuuksia, mukaan lukien kasvojen karvoitus, lihas- ja luumassa sekä matala ääni.
Testosteronin vaikutukset
Fysiologisesta näkökulmasta katsottuna testosteronilla on kaksi pääasiallista vaikutusta: anabolinen ja androgeeninen. Sen anaboliset vaikutukset ovat:
- Suurempi lihasmassa ja voima
- Suurempi luiden tiheys
- Luiden kypsyminen
- Pituuskasvu, toisin sanoen lisääntynyt pituus
Androgeeniset vaikutukset liittyvät sukupuolielinten kypsymiseen, mukaan lukien penis ja kivespussi, sikiövaiheessa. Tämä kehitys lisääntyy murrosiässä, mikä johtaa karvojen kasvuun kehossa, erityisesti partana ja kainaloissa. Jälkimmäiset tunnetaan sekundaarisina sukupuoliominaisuuksina.
Testosteroni vastaa luiden ja lihasten terveydestä sekä vaikuttaa hiusten kasvuun ja rasvan sijaintiin kehossa. Se vastaa siemennesteen tuotannosta, sukupuolivietin ylläpidosta ja erektioiden aikaansaamisesta. Sillä on oma tehtävänsä myös punasolujen tuotannossa, se antaa lisää energiaa ja vaikuttaa jopa mielialaan.
Kun testosteronitaso laskee, joko luontaisista syistä kuten iästä tai sitten lääkehoitojen sivuvaikutuksena, on tärkeää löytää oikeat tavat lisätä testosteronia hormonitasapainon palauttamiseksi.
Sinua saattaa kiinnostaa myös tämä artikkeli: Miesten ja naisten ihon eroavaisuudet
Kuusi tapaa lisätä testosteronia
Vaikka testosteronia voi lisätä usein eri tavoin, eniten suositellaan luonnollisia keinoja, koska ne edistävät muutoinkin terveitä elämäntapoja. Voit harrastaa liikuntaa, pudottaa painoa, syödä tiettyjä ruokia, vähentää päivittäistä stressin määrää ja etsiä tietynlaisia seksuaalisia ärsykkeitä. Alla kerromme tästä tarkemmin.
1. Hormonihoito
Konsultaation ja verikokeen jälkeen lääkäri saattaa suositella hormonihoitoa, jossa potilaalle määrätään synteettistä testosteronia. Sitä voidaan antaa pistoksina, laastareina, implantteina tai geeleinä.
Vaikka hormonihoidot parantavat luiden terveyttä ja muita testosteronivajeeseen liittyviä terveysvaivoja, ne saattavat myös aiheuttaa sivuvaikutuksia: ne voivat johtaa hedelmättömyyteen, veritulppiin, eturauhasen suurenemiseen, uniongelmiin, kolesterolin lisääntymiseen ja sydänvaivoihin.
2. Liikunta on yksi keino lisätä testosteronia
Testosteronia voi lisätä myös liikunnan kautta. Kovatehoiset harjoitukset ja painonnosto ovat kaikkein tehokkaimmat tavat lisätä tämän hormonin määrää luonnollisesti. Painonnostolla on monia suotuisia vaikutuksia, jopa vanhemmille miehille.
Kovatehoista intervalliharjoittelua suositellaan lämpimästi. Siinä lisätään nostettujen painojen määrää sen sijaan, että tehtäisiin enemmän toistoja ja useampia lihaksia työstäviä harjoituksia. Siinä vuorottelevat kovatehoiset, lyhyet ponnistukset ja lepotauot.
3. Peak fitness on yksi keino lisätä testosteronia
Myös peak fitness on suositeltavaa. Se on kovatehoinen liikuntaohjelma, joka koostuu lyhyistä harjoituksista ja tauoista sarjojen välillä. Siitä on tullut suosittua siksi, että sen avulla voi treenata kaikki lihakset muutamassa minuutissa.
Tässä tapauksessa harjoitukset tehdään käyttäen niin paljon painoa kuin jaksat kantaa mahdollisimman vauhdikkaasti, puolessa minuutissa. Tämän jälkeen pidetään 90 sekunnin lepotauko ja muistetaan hengittää syvään. Sitten harjoitukset aloitetaan uudelleen.
4. Proteiinit, rasvat ja hiilihydraatit
Ruoalla on merkittävä vaikutus hormonitasoihin ja se on yksi keino lisätä testosteronia. Periaatteessa on parasta olla syömättä liikaa mutta välttää myöskin liian pitkiä paastoja, sillä molemmat tekijät muuttavat hormonitasapainoa.
Asiantuntijat suosittelevat noudattamaan ruokavaliota, jossa on proteiineja, rasvoja ja hiilihydraatteja. Kahta viimeistä ruokaa tulisi syödä kohtuudella ja järkevässä suhteessa proteiiniin nähden.
5. Aurinko ja D-vitamiini
Saatavilla olevien tietojen mukaan D-vitamiini on luontainen stimulantti, joka auttaa lisäämään testosteronia. Lisäksi on näyttöä siitä, että myös D-vitamiinilisäravinteet voivat lisätä tätä hormonia.
Kehon on saatava auringonvaloa 15-30 minuuttia päivässä, jotta D-vitamiini assimiloituu kunnolla. Ota aurinkoa aamupäivän varhaisina tunteina tai myöhään iltapäivällä.
Lue lisää täältä: Onko D-vitamiini avain parempaan lihasten toimintaan?
6. Vähennä stressiä
Stressin aikana keho tuottaa enemmän kortisolia, joka on yhdistetty testosteronin alhaisempaan tasoon. Stressin välttäminen on siis myös yksi tapa lisätä testosteronia.
Kun henkilö on rauhallisempi, testosteronitasot yleensä nousevat. Tämän saavuttamiseksi on tehtävä muutoksia elintapoihin.
Nostamalla testosteronitasoa parannat elämänlaatuasi
Näitä suosituksia ei ole tarkoitettu lisäämään sekundaarisia sukupuoliominaisuuksia, vaan tehostamaan kaikkia testosteronin positiivisia terveysvaikutuksia. Muista, että tämä hormoni ei ainoastaan vaikuta miehisiin piirteisiin, vaan myös kardiovaskulaariseen riskiin.
Voit ottaa meidän jakamamme suositukset käyttöön helposti. Jos sinulla on mitään kysyttävää, käänny terveysalan ammattilaisen puoleen.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Adoamnei, E., Mendiola, J., Moñino-García, M., López-Espín, J. J., Navarrete-Muñoz, E. M., & Torres-Cantero, A. M. (2019). Oligoelementos en la dieta y calidad seminal y niveles de hormonas reproductivas en varones jóvenes: relación con la fertilidad. Revista Internacional de Andrología, 17(2), 46-54. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1698031X1830044X
- Álvarez-Álvarez, A. M., González-Suárez, R. M., & Marrero-Falcón, M. A. (2010). Papel de la testosterona y el cortisol en el síndrome metabólico y la diabetes mellitus tipo 2. Revista Cubana de Endocrinología, 21(1), 80-90.
http://scielo.sld.cu/scielo.php?pid=S1561-29532010000100007&script=sci_arttext - Buhner, S. H. (2017). Remedios naturales para aumentar la testosterona: cómo mejorar la salud sexual y la energía masculina. Simon and Schuster.
- Cardoso, N. P., Pandolfi, M., Ponzo, O., Carbone, S. E., Penalba, R., Mariana, D., … & Reynoso, R. (2010). Efectos de la administración de bisfenol A en etapas clave de la maduración sexual. Revista SAEGRE.
https://ri.conicet.gov.ar/handle/11336/14471 - Fernández-Díaz, P., & Domínguez, R. (2016). Efectos de la suplementación con testosterona sobre el rendimiento en resistencia. Revista Andaluza de Medicina del Deporte, 9(3), 131-137. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1888754616300090
- Hooper, D. R., Kraemer, W. J., Focht, B. C., Volek, J. S., DuPont, W. H., Caldwell, L. K., & Maresh, C. M. (2017). Endocrinological roles for testosterone in resistance exercise responses and adaptations. Sports Medicine, 47, 1709-1720.
https://link.springer.com/article/10.1007/s40279-017-0698-y - Kataoka, T., Hotta, Y., & Kimura, K. (2021). A Review of foods and food supplements increasing testosterone levels. Journal of Men’s Health.
https://www.jomh.org/articles/10.31083/jomh.2021.008 - Kelly, D. M., & Jones, T. H. (2015). Testosterone and obesity. Obesity Reviews, 16(7), 581-606. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/obr.12282
- Lopresti, A. L., Smith, S. J., Malvi, H., & Kodgule, R. (2019). An investigation into the stress-relieving and pharmacological actions of an ashwagandha (Withania somnifera) extract: A randomized, double-blind, placebo-controlled study. Medicine, 98(37). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6750292/
- Nassar, G. N., & Leslie, S. W. (2023). Physiology, Testosterone. In StatPearls [Internet]. StatPearls Publishing.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK526128/ - Özkaya, F., & Demirel, A. (2018). Vitamin D deficiency in infertile patients. Archivos Españoles de Urologia, 71(10), 850-855.
https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=6709930 - Riachy, R., McKinney, K., & Tuvdendorj, D. R. (2020). Various factors may modulate the effect of exercise on testosterone levels in men. Journal of Functional Morphology and Kinesiology, 5(4), 81. https://www.mdpi.com/2411-5142/5/4/81
- Rodríguez, D. S. (2016). Testosterona y hormona del crecimiento: sistemas de entrenamiento de la fuerza. RED: Revista de entrenamiento deportivo= Journal of Sports Training, 30(1), 9-19. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=6286144
- Santos, H. O., Howell, S., & Teixeira, F. J. (2019). Beyond Tribulus (Tribulus terrestris L.): The effects of phytotherapics on testosterone, sperm and prostate parameters. Journal of ethnopharmacology, 235, 392-405.
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0378874118333646 - Zárate, A., Basurto, L., Saucedo, R., Galván, R., Vargas, C., Córdova, N., … & Avelar, F. (2010). Relación entre esteroides sexuales y densidad ósea en el hombre senescente. Revista Médica del Instituto Mexicano del Seguro Social, 48(1), 13-16.
https://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumen.cgi?IDARTICULO=36857
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.