Kuumeen hoitaminen kotihoitokeinoin
Ihmisen normaali ruumiinlämpö vaihtelee 36-37 celsiusasteen välillä. Kun keho havaitsee infektion, kohottaa se ruuminlämpöä vähentääkseen mikrobien liikehdintää. Kun näin tapahtuu, voi kuumeen hoitaminen muuttua haastavaksi tehtäväksi.
Kun ruumiinlämpösi nousee automaattisesti, tarkoittaa se sitä, että kehosi valmistautuu poistamaan haitalliset bakteerit ja virukset. Kuume ei ole ongelma, se on osa kehon paranemisprosessia. Siitä tulee ongelma, jos lämpö nousee yli 38,5 asteeseen.
Tällaisissa tapauksissa täytyy toimia oikealla tavalla, jotta keho toipuu takaisin normaaliin tilaansa.
Kuumeen hoitaminen kotikeinoin
Hippokrates, kuuluisa antiikin Kreikan ajan lääkäri sanoi näin: “Anna minulle kuume, niin parannan minkä vain taudin.”. Siinä hän viittasi kehon kykyyn tuhota sisäiset viholliset lämmön avulla. Hippokrateen lääketiede perustui kehon kykyyn parantaa itsensä.
Bakteerit ja virukset voivat elää helposti kehon sisällä, koska sen normaali lämpö on täydellinen niiden kasvulle. Kun kärsit kuumeesta, on niiden lisääntymiskyky rajoittunut, mikä saa kehon puolustusjärjestelmän taistelemaan niitä vastaan tehokkaammin.
Kuume on siis liittolaisesi. Voit kuitenkin liittyä kehosi taisteluun sen terveyden palauttamiseksi hyödyntämällä kehon luonnollista älykkyyttä. Kuumeen hoitaminen kotihoitokeinoin on siis hyvä vaihtoehto.
Lue myös tämä artikkeli: Kotihoitoja kuumeeseen
Perunankuoriliemi
Perunaliemi voi olla hyödyllinen, kun on kyse kuumeen hoitamisesta, sillä se on erittäin ravitseva ja se kosteuttaa kehon. Perunankuoriliemessä on vitamiineja ja mineraaleja, jotka ovat ihanteellisia terveyden palauttamiseksi.
Sinun pitäisi huolehtia nesteytyksestä, jotta voit korvata hikoilun aikana menettämäsi nesteet. Valmista siis keittoja, jotka ovat täynnä ravinteikkaita ainesosia, joiden avulla voit vahvistaa immuunijärjestelmääsi.
Ainesosat
- 3 keskikokoista perunaa
- 1 porkkana
- 4 valkosipulinkynttä
- 1 sellerinvarsi
- 1 sipuli
- 1 l vettä
- Pilkottua persiljaa (halutessasi)
- Suolaa ja pippuria (maun mukaan)
Valmistus
- Huuhdo ja kuori ensin vihannekset. Laita perunankuoret sivuun.
- Leikkaa vihannekset sitten viipaleiksi.
- Kaada vesi kattilaan. Lisää kuoret ja muut ainesosat.
- Kiehauta vesi ja anna sen jatkaa kiehumista 30-45 minuutin ajan, kunnes vihannekset pehmenevät.
- Siivilöi vihannekset ja anna niiden jäähtyä.
- Lisää suolaa ja pippuria maun mukaan.
- Lopuksi voit lisätä hieman persiljaa makua antamaan ja vahvistamaan mineraalipitoisuutta.
Peruna-etikkakääre
Voit käyttää perunaa myös toiseen kotihoitokeinoon, jolla voit hoitaa kuumetta.
Tässä tapauksessa niiden syömisen sijaan laitat ne suoraan kehollesi, jotta niiden parantavat voimat voivat kulkeutua ihon läpi. Tulet huomaamaan kuinka kuume laskee 20 minuuttia näiden kääreiden käyttämisen jälkeen.
Ainesosat
- 2 perunaa
- 500 ml etikkaa (mitä vain etikkaa)
Valmistus
- Aloita kuorimalla perunat ja leikkaamalla ne viipaleiksi.
- Liota niitä sitten etikassa tunnin ajan.
- Valuta perunoita lopuksi 10 minuutin ajan, kääri ne liinaan ja laita otsalle.
Inkivääritee
Kun taistelet kuumetta vastaan, tee ei ainoastaan auta sinua toipumaan, vaan se myös ilahduttaa sinua sen mahtavalla tuoksulla.
Yksi inkiväärin monista ominaisuuksista on se, että se voi auttaa immuunijärjestelmää palautumaan.
Juo tätä teetä silloin, kun tunnet kuumeen kohoavan. Jos sinulla on yhä kuumetta kuuden tunnin jälkeen, juo taas teetä.
Ainesosat
- 1 rkl tuoretta raastettua inkivääriä
- 500 ml vettä
- Hunajaa (maun mukaan)
Valmistus
- Laita vesi kattilaan ja anna kiehua.
- Lisää tuore, raastettu inkivääri veteen ja odota nesteen vähenevän 1/4 sen alkuperäisestä määrästä.
- Anna jäähtyä ja siivilöi.
- Lisää lopuksi hunajaa kuppiin ja juo.
Lue myös tämä artikkeli: 8 keuhkokuumeen oiretta
Basilikatee
Ruokakomerostasi ei tulisi koskaan puuttua parhaita luontaishoitokeinoja, kuten kamomillaa, timjamia, kehäkukkaa, basilikaa ja inkivääriä.
Basilikalla on antiseptisiä sekä tulehduksen ja kouristuksen vastaisia ominaisuuksia. Se on fantastinen kotihoitokeino kuumeen hoitamiseen ja ruumiinlämmön alentamiseen.
Ainesosat
- 2 rkl basilikanlehtiä
- 250 ml vettä
Valmistus
- Lämmitä ensin vesi, kunnes se kiehuu ja lisää sitten basilika.
- Peitä sitten kattila ja anna sen hautua muutaman minuutin ajan ennen kuin siivilöit sen.
- Vältä sokerin käyttöä tässä seoksessa. Sen makeuttamiseen on parempi käyttää hunajaa.
Muita vinkkejä kuumeen hoitamiseen luonnollisesti
Vinkki 1: Lepää
Kun keho kärsii ylilämmöstä, ei sinun pitäisi tehdä muita aktiviteetteja kuin nukkua. Kuume on syy omistautua täysin terveyden palauttamiseen.
Sinä aikana sinun pitäisi tarkkailla ruumiinlämpöä kahden tunnin välein varmistaaksesi, että lämpö ei kohoa vaarallisen korkeaksi.
Vinkki 2: Käy lämpimässä suihkussa tai kylvyssä
Tämä on suosittu kotihoitokeino kuumeen hoitamiseksi. Lämmin vesi saa olosi tuntumaan hyvältä ja kylpy/suihku auttaa alentamaan ruumiinlämpöä.
Saippuan käyttäminen ei ole välttämätöntä. Pysy vain veden alla 5-10 minuuttia, kunnes tunnet olosi uudistuneeksi.
Jos et pidä kylvyssä tai suihkussa käymisestä, voit laittaa kylmän vesikääreen alueille, joissa lämpöä on paljon, kuten kainaloihin ja nivusiin. Siten vähennät ruumiinlämpöä, kun vesi haihtuu.
Vinkki 3: käytä mausteita
Pippurin, chilin tai tulisen kastikkeen lisääminen keittoihin ja haudukkeisiin on yksi yllättävimmistä keinoista kuumeen hoitamiseksi kotihoitokeinoin. Aistit räjäyttävä mausteisuus saa sinut hikoilemaan, karkottamaan myrkkyjä, tasapainottamaan ruumiinlämpöä sekä auttamaan verenkiertoa.
Mikäli et pidä tulisuudesta, voit käyttää mausteita kohtuudella, jotta voit hyötyä niiden tehokkuudesta, etkä tunne ylimääräistä epämukavuutta niiden liiallisen käytön takia.
Milloin kuumeen hoitaminen vaatii lääkärin apua
Nämä kotihoitokeinot kuumeen hoitamiseksi auttavat sinua säätelemään ruumiinlämpöä.
Mikäli kuume ei kuitenkaan laske kolmen päivän päästä ja sinulla on muita oireita, kuten muun muassa ihottumaa, hengitysvaikeuksia tai liiallista lihaskipua, älä jää kotiin. Tämän pitäisi toimia merkkinä sinulle, että hakisit lääkärin apua ja pyytäisit lääkäriä määräämään sinulle tehokkaampia hoitokeinoja.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Ali, B. H., Blunden, G., Tanira, M. O., & Nemmar, A. (2008). Some phytochemical, pharmacological and toxicological properties of ginger (Zingiber officinale Roscoe): A review of recent research. Food and Chemical Toxicology. Elsevier Ltd. https://doi.org/10.1016/j.fct.2007.09.085
- Suppakul, P., Miltz, J., Sonneveld, K., & Bigger, S. W. (2003, May 21). Antimicrobial properties of basil and its possible application in food packaging. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf021038t
- Wong, P. Y. Y., & Kitts, D. D. (2006). Studies on the dual antioxidant and antibacterial properties of parsley (Petroselinum crispum) and cilantro (Coriandrum sativum) extracts. Food Chemistry, 97(3), 505–515. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2005.05.031
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.