Logo image
Logo image

Kuuman vesihöyryn ja veden aiheuttamat palovammat

4 minuuttia
Kuuman vesihöyryn ja veden aiheuttamat palovammat voivat olla eri vaikeusasteisia. Milloin pitäisi mennä lääkäriin? Kuinka voit välttää komplikaatioita? Lue lisää tästä artikkelista!
Kuuman vesihöyryn ja veden aiheuttamat palovammat
Leidy Mora Molina

Tarkistanut ja hyväksynyt: sairaanhoitaja Leidy Mora Molina

Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Kuuman vesihöyryn ja veden aiheuttamat palovammat ovat yksi yleisimmistä onnettomuuksista, joita kotona voi tapahtua. Ensi silmäyksellä ne eivät näytä vaikuttavan kudokseen paljon; mutta ne voivat kuitenkin aiheuttaa vakavia vahinkoja. Siksi on tärkeää tietää, miten hoitaa palovammoja oikeaoppisesti.

Kun ajattelemme palovammoja, ajattelemme yleensä ensin tulen aiheuttamia palovammoja. Mutta Centers for Disease Control and Prevent kertoo, että 33-58 % kaikista potilaista, jotka ovat sairaalahoidossa palovammojen takia, ovat siellä kuuman vesihöyryn aiheuttamien palovammojen vuoksi.

Yleisesti ottaen palovammojen vaikeusaste riippuu siitä, kuinka laaja vaurioitunut alue on. Palovammojen vakavuus voi vaihdella niin sanotusta ensimmäisen asteen palovammasta kolmannen asteen palovammaan, ja jälkimmäinen on vakavin taso. Tällä tasolla syvät kudokset, kuten lihakset ja hermot, ovat vaurioituneet.

Miten kuuman vesihöyryn ja veden aiheuttamat palovammat syntyvät?

Suurin osa palovammoista tapahtuu kotona päivittäisiä askareita tehdessä. Kun vesi saavuttaa kiehumispisteen, se muuttuu höyryksi. Kun näin tapahtuu, vesihiukkaset pienenevät, mutta niiden lämpötila säilyy noin 100 asteessa.

Siksi sekä kuuma vesi että vesihöyry voivat aiheuttaa vakavia palovammoja. Espanjan pediatrian liiton mukaan 60-asteinen vesi voi aiheuttaa lapselle kolmannen asteen palovamman jo 3 sekunnissa.

Palovammoja syntyy usein ruuanlaiton yhteydessä. Palovammoihin johtavia onnettomuuksia syntyy, kun käytämme jokapäiväisiä esineitä, kuten vedenkeittimiä, höyrylaitteita tai painekattioita. Painekattilan sisällä on siis suuri paine ja paljon kuumaa vesihöyryä. Näin ollen painekattilan aiheuttamat palovammat ovat usein vakavia, koska vaurioitunut alue on laajempi.

CDC toteaa, että palovammoja syntyy eniten käsiin ja käsivarsiin. Jopa 42 % kaikista palovammoista syntyy näihin ruumiinosiin. Jalkapöydät ja jalat ovat luettelossa seuraavana. Nämä ovat seurausta roiskeista, joita syntyy kuumien nesteiden kiehuessa.

Some figure

Kuuman vesihöyryn ja veden aiheuttamien palovammojen oireet

Tämän tyyppisen palovamman aiheuttamat oireet voivat vaihdella palovamman aiheuttaman vaurion syvyyden mukaan. Kaikissa tapauksissa henkilö kokee kipua ja polttelua vaurioituneella alueella. Tämä on seurausta veden tai vesihöyryn kanssa kosketuksiin joutuneen kudoksen välittömästä vaurioitumisesta.

Käsiteltäessä ensimmäisen asteen palovammoja polttavan kivun lisäksi vaurioitunut alue muuttuu punaiseksi ja siinä saattaa esiintyä turvotusta. Näissä tapauksissa vain ihon pintakerros on vaurioitunut, joten vahinko on minimaalinen.

Toisaalta, jos kuuma vesi tai vesihöyry aiheuttaa toisen asteen palovamman, nousee alueelle rakkuloita tai haavaumia. Tämä johtuu siitä, että lämpö tunkeutui ihon syvempiin kerroksiin aiheuttaen ihon kerrosten erottumisen puolustusmuodoksi.

Lopuksi, kolmannen asteen palovammojen tapauksessa alueelle syntyy rakkuloita ja ihon syvimmät kerrokset ovat esillä. Vaurioituneen alueen liikkuvuus on rajallinen hermokuituvaurioiden vuoksi.

Ensiapu kuuman vesihöyryn ja veden aiheuttamiin palovammoihin

On tärkeää tietää miten hoitaa vesihöyryn ja kuuman veden aiheuttamia palovammoja. Oikeaoppiset toimenpiteet voivat rajoittaa vahigoittuneen kudoksen laajuutta ja estää muita komplikaatioita. Joten mitä sinun pitäisi pitää mielessä?

Pidä itsesi tai muu onnettomuuden kokenut henkilö kaukana lämmönlähteestä

Ensimmäinen asia mitä tulee tehdä, kun käsitellään minkä tahansa tyyppisiä palovammoja, on saada henkilö pois lämmönlähteestä ja sijoittaa hänet turvalliseen paikkaan. Saata henkilö pois välittömästä vaarasta.

Jäähdytä haava ja poista vaatteet, jotka ovat sen kanssa kosketuksissa

Kun henkilö on turvallisessa paikassa, aloita palovamman jäähdyttäminen. Tätä varten on parasta upottaa vaurioitunut alue huoneenlämpöiseen veteen 20 minuutiksi. Tämä viilentää kudosta ja estää palovamman etenemisen syvempiin kudoksiin. Älä missään olosuhteissa levitä alueelle jäätä, koska äkillinen kylmä voi aiheuttaa enemmän vahinkoa.

Poista palovamman jäähdytyksen jälkeen kaikki vaatteet ja korut, jotka ovat kosketuksissa vaurioituneeseen alueeseen. Tätä varten on usein parasta leikata vaate, jotta vältytään vahingoittamasta henkilöä. Mikäli vaatekappale on sulautunut kiinni ihoon, älä yritä väkisin repiä sitä.

Peitä vaurioitunut alue

Kaikkien vaatteiden poistamisen jälkeen on suositeltavaa kostuttaa steriili sideharso tai kangas ja peittää vaurioitunut alue. Jos palovamma-alue ei ole kovin suuri, voit käyttää sidosta joka ei purista raajaa niin paljon, ja se tarjoaa paremman suojan.

Jos kipu on voimakasta, voit käyttää kipua lievittäviä lääkkeitä, kuten parasetamolia tai ibuprofeenia. Kun kyse on laajoista palovammoista, kehon lämpötila voi laskea. Tämän vuoksi on tärkeää pitää kehon lämpötila vakaana.

Älä puhkaise rakkuloita tai levitä mitään alueelle

Sinun ei pitäisi missään tapauksessa puhkaista rakkuloita vaurioituneella alueella. Jos tämä on todella tarpeen, tämän toimenpiteen saa suorittaa vain lääkintähenkilöstö. Rakkuloiden tai vesikellojen tyhjentäminen aiheuttaa suuren infektio- ja loukkaantumisriskin.

Älä myöskään levitä hammastahnaa, kahvia, voita tai mitään muuta ainetta vaurioituneelle alueelle, koska se voi aiheuttaa bakteeri-infektion.Voit käyttää erilaisia voiteita vain lääkärin valvonnassa.

Milloin mennä lääkäriin?

Useimmissa tapauksissa kuuma vesihöyry ja vesi aiheuttavat ensimmäisen tai toisen asteen palovammoja. Näissä tilanteissa lääkärin apua ei yleensä tarvita. Noudattamalla yllä mainittuja suosituksia, voit hoitaa ensimmäisen ja toisen asteen palovammat kotona.

Sinun on kuitenkin mentävä lääkäriin välittömästi, jos vaurioitunut alue on erittäin suuri tai jos se on kolmannen asteen palovamma. Nämä palovammat ovat vakavia etenkin lapsilla ja voivat vaarantaa hengen.

Tässä on muita tilanteita, joissa sinun tulee käydä lääkärissä palovammojen vuoksi:

  • Lisääntynyt kipu, punoitus tai turvotus vaurioituneella alueella
  • Kuume yli 37 °C
  • Haava vuotaa mätää
  • Haava ei parane kunnolla
  • Jos vaurioitunut alue vaikuttaa silmiin tai hengityselimiin

Eri tutkimukset osoittavat, että 30–40 % palovammoista kärsivistä potilaista on alle 15-vuotiaita. Näissä tapauksissa on aina parasta soittaa päivystykseen. Tämä johtuu siitä, että lapset ovat yleensä vähemmän vastustuskykyisiä näille vammoille ja alttiita erilaisille komplikaatioille.

Some figure

Ole erityisen varovainen lasten kanssa

Lapset ovat yleisesti ottaen alttiimpia kärsimään palovammoista. Tämä voi johtua heidän uteliaisuudestaan. Siksi on erittäin tärkeää pitää pikkulapset poissa keittiöstä, varsinkin kun teet ruokaa. Tämä voi estää monia onnettomuuksia.

Ennen kuin annat lasten mennä kylpyyn, tarkista veden lämpötila. Sen tulisi olla kehonlämpöistä tai hieman lämpimämpää. On hyvä muistaa, että lasten iho on paljon herkempi ja että he ovat alttiimpia vakaville vammoille, vaikka he altistuisivat korkeille lämpötiloille vain hetkenkin verran.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Schroeder T, Irish C, Annest J, Haileysus T, et al. Nonfatal Scald-Related Burns Among Adults Aged ≥65 Years — United States, 2001–2006. Morbidity and Mortality Weekly Report. 2009;58(36):993-996.
  • Echeverría Miranda M, Salas Salas E. Manejo de quemaduras en población pediátrica. Revista Médica Sinergia. 2020;5(11):e602.
  • Viñas Díaz J, Rodríguez J, González Rodríguez M. Epidemiología de las lesiones por quemaduras. Revista de Ciencias Médicas. 2009;13(4):40-48.
  • Belmonte Torras J, Marín de la Cruz D, Gornés Benajam M, Gubern Pi L, Guinot Madridejos A. Quemaduras por agua caliente sanitaria. Anales de Pediatría. 2004; 61(5):413-417.
  • Saavedra R, Solís F, Domic C. Quemaduras en niños provocadas por rotura de bolsa para agua caliente. Revista Chilena de Pediatría. 2017; 88(6): 730-735.
  • Scaldaduras. Asociación Española de Pediatría. 2016. Available from: https://www.aeped.es/rss/en-familia/escaldaduras

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.