Kupan ja muiden sukupuolitautien määrä on lisääntynyt
Kirjoittanut ja tarkastanut lääkäri Leonardo Biolatto
Yhdysvaltain tautikeskuksen CDC:n viimeisimmän sukupuolitauteja koskevan raportin julkaiseminen sai hälytyskellot soimaan. Laitoksen lukujen mukaan kuppatapaukset ovat lisääntyneet vuodesta 2017 lähtien huolestuttavaa vauhtia.
Mutta ei vain tämä tauti ole valokeilassa. Yhdysvalloissa havaittiin, että muidenkin sukupuolitautien, kuten tippurin, määrä on lisääntynyt. Miksi, ja mitä tekemistä COVID-19 -pandemialla on sen kanssa? Ja mikä tärkeämpää: mitä meidän tulee tehdä huolehtiaksemme itsestämme?
CDC:n tiedot paljastavat, että kuppatapaukset ovat kasvussa
CDC:n raportissa kerättiin tietoja vuosilta 2017-2021 Yhdysvalloissa. Näiden tietojen avulla asiantuntijat pystyivät arvioimaan sukupuolitauteja koskevia suuntauksia. Ja he löysivät hyvin suuren kasvun.
Laitoksen virallisilla verkkosivuilla paljastetut tilastot kertovat seuraavaa:
- Kun vuonna 2017 oli 101 590 vahvistettua kuppatapausta, vuonna 2021 tapauksia oli 176 713.
- Tippuritapaukset lisääntyivät 555 608 tapauksesta vuonna 2017, 710 151 tapaukseen vuonna 2021.
- Klamydia lisääntyi vuoden 2020 yhteensä 1 579 885 tapauksesta 1 644 416 tapaukseen vuonna 2021.
Jos käännämme tiedot prosenttiluvuiksi, huomaamme, että kuppatapaukset lisääntyivät Yhdysvalloissa 74 prosenttia noiden neljän vuoden aikana. Samana ajanjaksona tippuri sai 28 prosentin kasvun.
CDC:n ammattilaisten näihin tilastoihin liitetyssä raportissa tekemä tulkinta on huolestuttava suuntaus. Se osoittaa erityisesti, jotkut vähemmistöryhmät kärsivät enemmän kuin toiset, kuten miehet, jotka harrastavat seksiä miesten kanssa. Heillä diagnoosien lisääntyminen oli merkittävää.
Afroamerikkalaisia on noin 30 prosentissa näistä ilmoitetuista tapauksista. Ja homoseksuaalisten ja biseksuaalisten miesten osuus vuoden 2021 tippuritapauksista on kolmannes.
Vuodesta 2001 lähtien primaarisen ja sekundaarisen kupan tapaukset ovat lisääntyneet Yhdysvalloissa 781 prosenttia.
Lisääntyvätkö kuppatapaukset muualla maailmassa?
Lääketieteen asiantuntijoiden mielestä meillä on edessämme uuden vuosisadan kuppaepidemia. Jo vuonna 2016 julkaistussa katsauksessa varoitettiin ongelman taipumuksesta korostua taloudellisesti heikommin kehittyneissä maissa.
Maailman terveysjärjestön mukaan joka päivä miljoona ihmistä sairastuu sukupuolitautiin, joka voidaan parantaa asianmukaisella hoidolla. Joka vuosi maailmassa diagnosoidaan 376 miljoonaa uutta kuppa-, tippuri-, klamydia- ja trikomoniaasitapausta.
Panamerikkalainen terveysjärjestö (PAHO) puolestaan käynnisti vuonna 2021 katsauksen Epidemiological Review of Syphilis in the Americas. Siinä selitetään, että Latinalaisessa Amerikassa ja Karibialla tapaukset ovat lisääntyneet 0,7 prosenttia viimeisten 30 vuoden aikana.
Euroopassa suuntaukset olivat vaihtelevia, mutta ovat nyt maailmanlaajuisen todellisuuden mukaisia. Cambridgen yliopiston julkaisussa kerrotaan, että vuosien 2000 ja 2010 välillä kuppa väheni Euroopan kansalaisten keskuudessa. Vuodesta 2010 lähtien kuppatapaukset ovat kuitenkin lisääntyneet 4,4 diagnoosista 1 000 000 ihmistä kohti 6,1 diagnoosiin viime vuosikymmenen aikana.
Mikä rooli pandemialla oli?
CDC:n raportissa selitetään, että osa lisääntymisestä johtui COVID-19 -pandemiasta. Infektiologi Maria Alcaide ilmaisi asian selkeästi:
COVID-19 -pandemia saattoi osaltaan vaikuttaa sukupuolitautitapausten lisääntymiseen, koska valistus, testaus ja hoito olivat huonommin saatavilla.
Sexually Transmitted Diseases -lehdessä julkaistussa muistiossa todetaan, että kuppatapaukset lisääntyivät pandemian jälkeen, koska pandemia oli pahentava tekijä. Toisin sanoen oli jo valmiiksi olemassa tilanteita, jotka suosivat tartuntaa, ja näitä tilanteita pahensi karanteeni ja kaikki sen mukanaan tuoma.
Kirjoittajat korostavat naisten tilannetta. Heillä tapaukset lisääntyivät huomattavasti karanteenin aikana, mikä johti siihen, että useammilla lapsilla oli synnynnäinen kuppa. On oletettavaa, että mahdottomuus liikkua vapaasti ja käydä nopeasti tarkastuksissa sai ongelman syntymään.
Miten meidän pitäisi huolehtia itsestämme?
Sukupuolitautien ehkäisy on aina ensisijaista. Tieteellisesti jo todistetut toimenpiteet vähentävät tartuntariskiä ja ovat saavutettavissa. Tässä on joitakin niistä.
1. Käytä kondomia
Kondomit ovat tehokkain käytettävissä oleva keino ehkäistä sukupuolitauteja. Tietenkin tämä ehkäisy rajoittuu kondomin peittämään alueeseen.
Siksi sinun on syytä noudattaa ylimääräisiä varotoimia, jos harrastat esimerkiksi suuseksiä. On myös tiedettävä, miten kondomi laitetaan oikein, jotta sen tehokkuus olisi mahdollisimman suuri.
Asiantuntijat korostavat edelleen, että kondomit ovat ennaltaehkäisystrategioiden keskiössä. Sen käytön löyhyys on nimittäin yksi selitys sille, miksi sukupuolitautien määrä on lisääntynyt Yhdysvalloissa.
2. Käy testeissä
Kuppatartunta voi jäädä huomaamatta. Alkuvaiheen vauriot ovat kivuttomia, ja joskus ne ovat piilossa sukupuolielimissä tai potilas jättää ne huomiotta.
Tässä tilanteessa verikoe kupan toteamiseksi on erittäin hyödyllinen. On tilanteita, joissa analyysia edistetään, kuten raskaana olevilla naisilla. Mutta jos sinulla on kysyttävää, parasta on kysyä lääkäriltäsi.
Yksinkertaisella verikokeella on mahdollista tehdä biokemiallinen testi, joka, jos se on positiivinen, mahdollistaa varhaisen hoidon. Kuppa voidaan parantaa tunnetuilla ja tehokkailla antibiooteilla, kuten penisilliinillä.
3. Älä käytä huumeita
Vaikka se saattaa tuntua kaukaiselta, totuus on, että yhteys on olemassa. Tutkimusten mukaan huumeiden viihdekäyttäjät kuuluvat ryhmiin, joilla on suurin riski sairastua kuppaan. Brasilialainen trooppisen lääketieteen yhdistys muistuttaa, että heidän todistusaineistonsa mukaan huumeriippuvuus on riskitekijä sukupuolitautien suhteen.
CDC:n asiantuntijat ovat taas kommentoineet raportissaan, että opioidien käytön lisääntyminen Yhdysvalloissa on osittain vastuussa kuppatapausten lisääntymisestä. Tämän lisäksi otettakoon huomioon monet muut haitalliset vaikutukset, joita huumeilla on fyysiseen ja henkiseen terveyteen.
Lue tämäkin: Mitkä huumeet ovat maailman vaarallisimpia?
Yhteiskunnallinen vastuu
Ei ole olemassa yhtä ainoaa ratkaisua kupan ja muiden sukupuolitautitapausten vähentämiseksi. CDC kehottaa yhteiseen toimintaan:
Voimme kerätä palasia pyrkiessämme kääntämään suuntauksia eteenpäin uudella lähestymistavalla, jossa käytetään kokonaisvaltaista ja koordinoitua hoitoa samanaikaisesti esiintyvien epidemioiden ja terveyserojen torjumiseksi.
Hanki tietoa ja pidä huolta itsestäsi. Ne ovat yksinkertaisia toimia, jotka ehkäisevät ja parantavat elämänlaatua.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Arora, N., Schuenemann, V. J., Jäger, G., Peltzer, A., Seitz, A., Herbig, A., … & Bagheri, H. C. (2016). Origin of modern syphilis and emergence of a pandemic Treponema pallidum cluster. Nature microbiology, 2(1), 1-6. https://www.nature.com/articles/nmicrobiol2016245
- Gomes, N. C. R. C., Meier, D. A. P., Pieri, F. M., Alves, E., Albanese, S. P. R., Lentine, E. C., … & Dessunti, E. M. (2017). Prevalence and factors associated with syphilis in a Reference Center. Revista da Sociedade Brasileira de Medicina Tropical, 50, 27-34. https://www.scielo.br/j/rsbmt/a/8Q5PPtZBqnhvgLy9gjnBVKw/abstract/?lang=en
- Hook, E. (2016). Syphilis. SEMINAR| VOLUME 389, ISSUE 10078, P1550-1557. https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(16)32411-4/fulltext
- O’Neal, J. D., & Berteau, L. C. (2015). Revitalizing condom-centered HIV prevention strategies. Current Hiv/Aids Reports, 12, 139-144. https://link.springer.com/article/10.1007/s11904-014-0250-8
- Spiteri, G., Unemo, M., Mårdh, O., & Amato-Gauci, A. J. (2019). The resurgence of syphilis in high-income countries in the 2000s: a focus on Europe. Epidemiology & Infection, 147. https://www.cambridge.org/core/journals/epidemiology-and-infection/article/resurgence-of-syphilis-in-highincome-countries-in-the-2000s-a-focus-on-europe/DF9411C5F899819985C34B97FF404217
- Stamm, L. V. (2015). Syphilis: antibiotic treatment and resistance. Epidemiology & Infection, 143(8), 1567-1574. https://www.cambridge.org/core/journals/epidemiology-and-infection/article/syphilis-antibiotic-treatment-and-resistance/D8519DE049A3F96B18C7F29A50E5D437
- Stamm, L. V. (2016). Syphilis: Re-emergence of an old foe. Microbial Cell, 3(9), 363. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5354565/
- Stanford, K. A., Almirol, E., Schneider, J., & Hazra, A. (2021). Rising syphilis rates during the COVID-19 pandemic. Sexually Transmitted Diseases, 48(6), e81-e83. https://journals.lww.com/stdjournal/Fulltext/2021/06000/Rising_Syphilis_Rates_During_the_COVID_19_Pandemic.14.aspx
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.