Kumppanisi on peilisi
Voimme nähdä itsemme monissa ihmisissä; nämä henkilöt voivat olla esimerkiksi perheenjäseniä tai ystäviä. Kaikkein merkittävin suhde tässä mielessä sinulla on kuitenkin kumppaniisi, sillä hän on ikään kuin peilisi.
Vaikka moni ei tätä tiedostakaan, avoin mieli suhteessa kumppaniin voi mahdollistaa sen, että voimme olla rehellisempiä itsellemme. Jos noudatat tätä neuvoa, tulet huomaamaan monia asioita, joista et aiemmin ole ollut tietoinen.
Jos kumppani tosiaan on peili, mitä se tarkoittaa ja mistä se johtuu? Nyt kerromme tarkemmin siitä, kuinka pystyt näkemään itsesi paremmin tarkastelemalla suhdettasi kumppaniisi.
Selitys ei ole muissa, vaan sinussa itsessäsi
Häiritseekö sinua vaikkapa se, että kumppanisi jättää sängyn petaamatta aamuisin? Haluaisitko, että hän ei olisi niin tarkka perfektionisti? Tai tekeekö sinut hermostuneeksi se, että kumppanisi on todella itsenäinen?
Kaikki nämä ajatukset sisältävät vihaa, tietyn asteen inhoa sekä sietämätöntä hermostusta kumppanin käytökseen liittyen.
Muista se, minkä jo otsikossa totesimme: kumppanisi on peilisi. Mitä sillä on väliä, jos hän jättää aina sängyn petaamatta? Kenties valittamisen sijaan voisit kysyä itseltäsi seuraavaa: “Millä elämäni osa-alueilla minä olen joustamaton?”
Jos kumppanillasi on sinua ärsyttävä pakkomielle järjestyksen suhteen, joka menee niin pitkälle että hän on perfektionisti, kannattaisi miettiä millä tavoilla sinä itse et anna parasta itsestäsi. Miksi et anna parastasi? Miksi tyydyt “tarpeeksi hyvään”?
Jos sinut tekee hermostuneeksi se, että kumppanisi on itsenäinen ja viettää iltaa uusien ystäviensä kanssa – jättäen sinut hiukan ulkopuoliseksi – voit kysyä, onko hän sinulle kaikki kaikessa? Onko sinulla aikaa ystävillesi tai edes itsellesi?
Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä siitä, kuinka kumppanisi on peilisi. Jokainen meistä on kuitenkin erilainen, ja käsityksesi siitä, mikä sinua häiritsee toisessa, voi olla täysin erilainen. Tärkeintä on se, että asiasta tullaan tietoiseksi.
Inhoatko sitä, että kumppanisi puhuu todella kovaa? Hermostutko siitä, että hän vitsailee jatkuvasti? Kannattaa miettiä näin: ne asiat jotka häiritsevät sinua kumppanissasi, ovat myöskin osa sinua, ja juuri siksi ne sinua häiritsevätkin.
Ajattele hetkinen aivan ensimmäistä kysymystä. Jos kumppanisi sijaisi sängyn, et edes huomaisi asiaa, sillä tällä ei olisi sinulle mitään merkitystä. Silloin kun hän ei sijaa sänkyä ja sinua ärsyttää, tämä kuvastaa joustavuuden puutetta jollakin elämäsi alueella, joka sinun kannattaisi ratkaista.
Kumppani on peili, joka auttaa sinua tuntemaan hänet ja itsesi paremmin
Se, että kumppanisi tosiaan on peilisi, ei ole mikään huono asia – itse asiassa aivan päinvastoin. Tämä asetelma on avuksi, sillä näin pystyt tuntemaan itsesi paremmin ja avaamaan silmäsi todellisuudelle, jonka useimmiten kiellät.
Eräs kivulias, mutta selkeä tilanne on se, kun ihmisiä kohdellaan kaltoin. Mitä kaltoin kohdelluksi tuleva ihminen heijastaa? Sitä, että hän ei kunnioita itseään, vaan kohtelee itseään kaltoin. Niinkin vaikeaa kuin tämä on myöntää, se on kuitenkin totuus. Hän kohtelee itseään kaltoin antamalla vallan jollekulle sellaiselle, joka ei rakasta häntä. Sen seurauksena on tietysti itsetunnon huononeminen.
Kumppanin tarjoama peili, kuten mikä tahansa peili, on väline, jolla näet selkeästi ja jonka avulla voit tehdä päätöksen. Jotkut peilit ovat hyvin paljastavia, kuten on esimerkiksi edellä mainitussa, kivuliaassa kaltoinkohtelun tilanteessa, jonka moni meistä kokee päivä toisensa jälkeen.
Jos kumppani on peili, miksi et hyödyntäsi tilannetta? Katso peiliin ilman naamioita: tee tämä tarkasteleminen ilman kieltämistä ja ilman että yrität olla joku muu kuin oma itsesi.
Hyväksy virheesi ja hyväksy myös puutteesi. Näin voit oppia tunteman itsesi paremmin, tekemään tarpeelliset päätökset ja myös muuttumaan paremmaksi.
Muuta sitä tapaa, jolla suhtaudut ihmisiin tai olosuhteisiin jotka saavat sinut ajattelemaan että olet uhri silloin kun tosiasiassa nämä tilanteet auttavat sinua.
Opeta itsesi tulemaan vahvemmaksi, muuttamaan suuntaasi ja ottamaan oma elämäsi haltuusi. Katso suoraan omia puutteitasi, jotta ne lakkaisivat olemasta puutteita ja sen sijaan tekisivät sinut vahvemmaksi.
Jos kumppanisi on peilisi, mitä hän sinulle näyttää?
Kuvat: Laura Williams, Flora Borsi ja David Talley.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Perles, F., San Martín, J., Canto, J., & Moreno, P. (2011). Inteligencia emocional, celos, tendencia al abuso y estrategias de resolución de conflicto en la pareja. Escritos de Psicología / Psychological Writings. https://doi.org/10.5231/psy.writ.2011.0605
- Póo, A. M., & Beatriz Vizcarra, M. (2011). Diseño, implementación y evaluación de un programa de prevención de la violencia en el noviazgo. Terapia Psicologica. https://doi.org/10.4067/S0718-48082011000200008
- Rivera, D., Cruz, C., & Muñoz, C. (2011). Satisfacción en las relaciones de pareja en la adultez emergente: El rol del apego, la intimidad y la depresión. Terapia Psicologica. https://doi.org/10.4067/S0718-48082011000100008
- Sangrador, J. L. (1993). Consideraciones psicosociales sobre el amor romántico. Psicothema.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.