Logo image
Logo image

Kuivashampoon käyttö ja hyödyt

3 minuuttia
Kuivashampoon käyttö on helppoa ja se antaa välittömiä tuloksia. Siitä on tullut yksi maailman suosituimmista kosmetiikkatuotteista. Kuivashampoota tulee kuitenkin käyttää kohtuudella mahdollisten ongelmien välttämiseksi.
Kuivashampoon käyttö ja hyödyt
Kirjoittanut Edith Sánchez
Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Kuivashampoo on tuote, joka puhdistaa hiukset ilman vettä. Voit käyttää sitä hiusten puhdistamiseen silloin, kun et voi tai kerkeä pesemään hiuksia.

Kuivashampoon ainesosat poistavat päänahkaan kerääntyneen talin, epäpuhtaudet ja pahan hajun. Tämän tuotteen sanotaan myös helpottavan hiustenlaittoa. Kuivashampoon avulla hiuksia ei tarvitse pestä yhtä usein ja hiukset pysyvät kuitenkin puhtaina, kiiltävinä ja tuuheina.

Kuivashampoon hyödyt

Tällä tuotteella on monia hyötyjä ja sen takia kuivashampoosta onkin tullut todella suosittu viimeisten vuosien aikana. Ensinnäkin kuivashampoo puhdistaa hiukset nopeasti aina tarvittaessa. Kuivashampoon avulla voit myös pestä hiukset harvemmin, sillä toistuva peseminen voi kuivattaa hiuksia liikaa.

Mitä tulee itse hiuksiin, tekee kuivashampoo niistä eloisammat ja tuuheammat. Se helpottaa myös hiustenlaittoa vahingoittamatta tai heikentämättä karvatuppeja, kunhan sen käyttö on kohtuullista. Kuivashampoo nimittäin imee päänahkaan kerääntyneen ylimääräisen rasvaisuuden.

Kuivashampoo valmistetaan melkein aina ekologisista ainesosista. Sen tekeminen onnistuu myös kotona helposti löytyvien ainesosien avulla. Värjätyille hiuksille on olemassa erityisiä reseptejä, joiden avulla voidaan korostaa haluttua väriä.

Some figure
Kuivashampoon käyttäminen on helppoa ja ekologista.

Lue myös: Parhaat keinot suojata hiuksia auringossa

Kuivashampootyypit

Ennen kuin annamme vinkkejä kuivashampoon käyttöön, on hyvä tietää millaisia erilaisia kuivashampootuotteita on saatavilla. Niistä yleisimpiä ovat:

  • Jauhe. Se on samankaltaista kuin talkki. Sitä levitetään vain hiusten tyveen liiallisen talin poistamiseksi.
  • Voide. Sitä levitetään koko päänahkaan. Se tuo luonnollisemman tuloksen ja helpottaa hiustenlaittoa. Voide ei kuitenkaan ole hyvä vaihtoehto rasvoittuville hiuksille. 
  • Suihkepullo. Sitä levitetään hiusten tyveen. Suihkepullo auttaa tuotetta jakautumaan tasaisesti.
  • Värjätyille hiuksille tarkoitettu kuivashampoo sisältää pienen määrän väriä epätäydellisyyksien ja epätasaisuuksien peittämiseksi.
  • Ekologinen vaihtoehto sisältää luonnollisia ainesosia, jotka auttavat suojaamaan hiuksia sekä ympäristöä.

Lue myös: Rasvoittuvien hiusten pesu: parhaat vinkit

Kuivashampoon suositeltu käyttötapa

Kuivashampoon oikeanlainen käyttötapa koostuu kolmesta vaiheesta: levitys, kiinnitys ja harjaus. Koko prosessiin menee noin 15-25 minuuttia. Tässä tarkemmat ohjeet:

  • Jos käytät jauhetta tai suihkepulloa, levitä kuivashampoota vain päänahkaan ja erityisen rasvoittuneisiin tai likaisiin alueisiin. Jos käytät voidetta, levitä sitä ensin päänahkaan ja sitten koko tukkaan.
  • Suihkepulloa tulisi pitää noin 15 cm etäisyydellä päänahasta.
  • Jos haluat tehdä hiuksista tuuheammat, levitä tuotetta enemmän hiusten tyveen.
  • Hiuksia on hyvä liikuttaa sormilla kuivashampoota levitettäessä.
  • Anna kuivashampoon tehota 15 minuutin ajan ellei tuotteen ohjeissa sanota toisin.
  • Hiero sitten päänahkaa hellästi ja harjaa hiukset mahdollisten jäänteiden poistamiseksi. Voit käyttää tähän viimeiseen vaiheeseen apuna hiustenkuivaajan kylmää ilmaa.

Paras aika kuivashampoon levittämiseen on ennen nukkumaanmenoa. Se auttaa imemään paremmin yön aikana mahdollisesti syntyvän hien. Aamulla joudut vain korjaaman hiuksia vähän ja harjaamaan ne tavalliseen tapaan.

Voiko kuivashampoo korvata tavallisen shampoon?

Kuivashampoo ei korvaa hiustenpesua. Se auttaa kyllä kätkemään lian ja tekemään hiuksista puhtaat ja kauniit. Se ei kuitenkaan ole riittävän hygieeninen.

Kuivashampoo tarjoaa väliaikaisen esteettisen ratkaisun, mutta ei puhdista hiuksia. Perinteinen hiustenpesu poistaa bakteerit ja tasapainottaa päänahan luonnollista pH-arvoa. Se on siis korvaamatonta. Kuivashampoota on suositeltavaa käyttää säännöllisen hiustenpesun välillä.

Milloin kuivashampoota kannattaa käyttää?

Kuivashampoo on hyvä vaihtoehto silloin, kun sinulla on kiire tai et ehdi laittamaan hiuksia. Se on hätäratkaisu, joka on kätevä juuri tällaisissa tilanteissa.

Sen voi ottaa myös mukaan pitkälle matkalle, jos hiusten peseminen ei onnistu tavalliseen tapaan. Kuivashampoosta on myös hyötyä, jos sinulla on esimerkiksi tapaaminen salilla käymisen jälkeen.

Kuivashampoo on vaihtoehtoinen ratkaisu rasvoittuville hiuksille. Se auttaa ehkäisemään hiuksia näyttämästä likaiselta ilman, että joudut pesemään niitä liian usein. Se auttaa myös tekemään hiuksista tuuheammat ja helposti muokattavissa olevat.

Some figure
Eri kuivashampoot sopivat erilaisiin tilanteisiin.

Kuivashampoon haitat

Kuivashampoon käyttöön liittyy myös negatiivisia puolia. Ensinnäkin on tärkeää muistaa, että kyseessä ei ole oikea shampoo. Se ei siis puhdista hiuksia.

On myös tärkeää pitää mielessä, että tämä tuote, varsinkin suihkepullon muodossa, saattaa sisältää karvatuppeja vahingoittavia ainesosia. Jotkut kuivashampoot sisältävät nimittäin alkoholia.

Jos käytät kuivashampoota liian usein tai et pese hiuksia perinteisellä tavalla pitkään aikaan, voivat karvatupet tukkeutua. Tämä voi johtaa karvatuppitulehdukseen. Se voi aiheuttaa myös hilseilyä tai tali-ihottuman kaltaisia tulehduksia.

Ole varovainen

Varmista, että käyttämäsi kuivashampoo ei sisällä asbestia. Se on useiden jauheiden, kuten talkin, ainesosa. Pitkäaikainen asbestille altistuminen on yhdistetty syöpään.

On myös todisteita siitä, että tällaisten tuotteiden ja hiustenkuivaajan käyttö on haitallista päänahalle, sillä ne kuivattavat sitä. Käytä kuivashampoota siis kohtuudella mahdollisten ongelmien välttämiseksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Soler, M. R., Díaz, A. S., Ramos, F., & Recasens, M. M. (2003, January). Estudio de la proteína FMRP en la raíz de cabello: aplicación al diagnóstico del síndrome del cromosoma X frágil. In Anales de Pediatría (Vol. 59, No. 5, pp. 431-435). Elsevier Doyma.
  • Ruiz, I. M. P., París, M. J. M., & Galdeano, A. P. (2002). Deficit total o parcial de autocuidados en la higiene. Enfermeria Clinica, 12(3), 127-132.
  • Jackson, L. (2020, 9 abril). Mercado global Champu seco (Nueva investigacion en PDF por MarketResearch.Biz) | The Unilever Group, Procter & Gamble Hygiene and Health Care Limited (P&G), Kao Corporation. hoyciclismo. https://hoyciclismo.com/mercado-global-champu-seco-nueva-investigacion-en-pdf-por-marketresearch-biz-the-unilever-group-procter-gamble-hygiene-and-health-care-limited-pg-kao-corporation/
  • Domínguez-Auñón, José D., et al. “Foliculitis/seudofoliculitis abscesiforme del cuero cabelludo. Presentación de dos casos y breve revisión de la literatura.” Actas Dermo-Sifiliográficas 95.4 (2004): 231-234.
  • Agudo, Antonio, and C. A. González. “Exposición al amianto y sus efectos sobre la salud.” Archivos de prevención de riesgos laborales 4.2 (2001): 55-57.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.