Logo image
Logo image

Kuinka tukisiteitä käytetään?

2 minuuttia
Tukisiteen tulisi immobilisoida ja suojata, mutta ei olla liian tiukka.
Kuinka tukisiteitä käytetään?
Viimeisin päivitys: 20 heinäkuuta, 2020

Siteen kääriminen on toimenpide, jossa kehon vammautunut osa kiedotaan kankaaseen sen immobilisoimiseksi tai suojaamiseksi. Tähän tarkoitukseen on monia materiaaleja, esimerkiksi sideharso. Vamma voi olla lihaksessa, kuten kontraktuura, tai se voi olla vuotava haava. Tässä artikkelissa kerromme, kuinka tukisiteitä käytetään.

Siteitä on käytetty jo tuhansien vuosien ajan. Uskotaan, että Hippokrates, lääkäri antiikin Kreikasta ja modernin lääketieteen isä, oli ensimmäinen henkilö, joka käytti sidettä hoitaakseen laskimohaavaa. Todellisuudessa kuitenkin jo tätä vanhemmat sivilisaatiot, kuten egyptiläiset, käyttivät niitä muihin tarkoituksiin. Nykyään useimmat käyttävät siteitä vammojen ja ruhjeiden hoitoon.

Lue alta lisää siitä, kuinka tukisiteitä käytetään.

Mikä on tukisiteiden tarkoitus?

Some figure

Siteitä on useita erityyppisiä ja niille on lukuisia käyttötarkoituksia. Usein niitä käytetään joko haavojen suojaamiseen, tulehdusten ehkäisyyn tai verenvuodon pysäyttämiseen. Niitä voidaan käyttää myös raajan tai nivelen liikkeen rajoittamiseen, kuten nyrjähdyksessä. Samoin ne auttavat kiinnittämään lastoja paikoilleen ja tukemaan tiettyä kehonosaa.

Siteet voivat olla hyödyksi laskimoverenkierrolle; tämä on erityisesti avuksi jalan nesteturvotuksesta kärsiville ihmisille. Lisäksi ne auttavat pitämään haavasiteet ja lääkkeet paikoillaan ja myös pysäyttämään verenvuotoja.

Tukisiteiden toiminta

Yleisesti ottaen voi sanoa, että siteillä on kolme pääasiallista tarkoitusta:

1. Paikallaan pitäminen: Näitä käytetään tietyissä hoidoissa, jotka vaativat haavasiteen tai lääkkeen pitämistä paikallaan.
2. Kompressio: Nämä auttavat puristamaan tiukasti raajaa, kun tarkoituksena on esimerkiksi pysäyttää verenvuoto.
3. Korjaava: Nämä immobilisoivat raajan niin, että se voi parantua, kuten on sijoiltaanmenon kohdalla.

Sinua saattaa kiinnostaa myös: Nyrjähtäneen nilkan hoito luonnollisesti

Millaisia tukisiteitä on olemassa?

Some figure

Tukiside voidaan sitoa raajan ympärille eri tavoin, riippuen sen käyttötarkoituksesta:

  • Ympyränmallinen sidonta on tarkoitettu haavasiteiden paikallaan pitämiseksi käsivarressa tai sääressä. Tässä side kääritään koko raajan ympäri rengasmaisesti.
  • Spiraalisidonta. Tämä auttaa pitämään lastoja paikoillaan kämmenen, käsivarren tai säären immobilisoimiseksi. Tässä tapauksessa käytetään elastisia siteitä, jotka asetetaan raajaan spiraalimaisesti.
  • Tähkämalli muistuttaa läheisesti spiraalimallia. Ero on siinä, että sitoessa mennään taaksepäin ja lopuksi kaksi lenkkiä ovat osittain limittyneinä. Tätä käytetään enemmän alaraajoissa laskimoverenkierron tukemiseksi.
  • Kahdeksikkomalli. Tämä kääritään yleensä niveliin. Sidonta aloitetaan nivelen alapuolelta tehden useita spiraalimaisia lenkkejä. Sitten side viedään ylöspäin piirtäen ikään kuin kahdeksikon yläpuolen. Kun tässä osassa on tehty pari lenkkiä, palataan taas alas. Tätä vuorotellaan, kunnes muodostuu kahdeksikko. Solisluumurtumien hoitoon on olemassa erityinen kahdeksikkomalli, jossa kahdeksikko muodostuu potilaan selkään ja pitää selän suorana vetämällä hartioita taakse.
  • Sitten on vielä monikerrossidos. Tämä on tarkoitettu pään tai amputoidun raajan sitomiseen. Siinä siteellä peitetään koko alue edestä taakse. Sitten siteellä tehdään ympyrää sen kiinnittämiseksi horisontaalisesti.

Saatat pitää: Pehmytkudosvammojen hoito

Liittyykö tukisiteiden käyttöön mitään terveysriskejä?

Myös siteiden käyttäminen voi johtaa komplikaatioihin, kuten muutkin hoidot tai menetelmät. Tämä pätee erityisesti silloin, kun ihmiset käyttävät niitä osaamatta eivätkä noudata oikeita toimenpiteitä ja ohjeita.

Esimerkiksi siteen kiristäminen liian tiukalle voi johtaa lihasaitio-oireyhtymään. Tämä ilmenee, kun hapekasta verta ei pääse kaikkiin kehonosiin puristuksesta johtuen, jolloin sidottu alue muuttuu kylmäksi ja sinertäväksi. Myös makuuhaavoja tai haavaumia voi ilmetä liian tiukan siteen käyttämisen seurauksena. On myös tavallista, että iho maseroituu, kun side peittää kosteaa aluetta.

Kuinka tukisiteitä käytetään: yhteenveto

Tukisiteet ovat hyvin hyödyllinen menetelmä erityyppisten vammojen hoitoon, pikkuhaavoista luiden murtumiin. On silti suositeltavaa, että ne sitoisi vain ammattilainen, joka tuntee tekniikan ja osaa noudattaa kunnolla ohjeistuksia sen tekemiseksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • PortalesMedicos.com (Firm). (n.d.). Atención de enfermería en los vendajes funcionales. PortalesMedicos.com. Retrieved from https://www.revista-portalesmedicos.com/revista-medica/atencion-de-enfermeria-en-los-vendajes-funcionales/
  • Soriano Compañ, A. (2010). Vendajes. Club Universitario. Retrieved from https://books.google.com.ar/books?id=Omg5xZWvajsC&pg=PA5&dq=vendajes&hl=es&sa=X&ei=o6PyU5j9HcjvoATOvILYDg&redir_esc=y#v=onepage&q=vendajes&f=false
  • Tipos de vendajes. (n.d.). Retrieved from http://www.sld.cu/galerias/pdf/sitios/urgencia/6vendajes.pdf
  • Vendajes — Enfermería Práctica. (n.d.). Retrieved October 8, 2019, from https://enfermeriapractica.com/procedimientos/vendajes

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.