Kuinka pitää huolta kehosta synnytyksen jälkeen?
Toipuminen synnytyksen jälkeen vie aikaa. Monet naiset ovat huolestuneita kehon muutoksista ja raskauden aikana kertyneistä ylimääräistä kiloista, siinä missä toiset taas stressaavat keisarileikkauksen tai episiotomian jättämiä arpia. Totuus on loogisesti se, että tuoreet äidit haluavat toipua ja tuntea olonsa hyväksi mahdollisimman nopeasti synnytyksen jälkeen.
Raskaus on voimakas ja suurten muutosten prosessi, joka ei pääty kun vauva saapuu maailmaan. Edessä onkin vielä monta päivää ja kuukautta, ennen kuin tuoreen äidin keho ja mieli ovat täysin toipuneet synnytyksestä.
Miten huolehtia kehosta synnytyksen jälkeen?
Muutokset, joita naisen keho käy läpi synnytyksen jälkeen ovat sekä fyysisiä, hormonaalisia että emotionaalisia. Voimme kuitenkin auttaa kehoamme toipumaan mahdollisimman tehokkaasti noudattamalla seuraavia suosituksia.
Anna painon pudota ilman dieettiä
Synnytyksen jälkeinen aika ei ole oikea ajoitus dieetteihin, ja tuoreen äidin toipuminen riippuu vahvasti ruokavaliosta. Lisäksi suurin osa raskauden aikana saamasta lisäpainosta putoaa luonnollisesti, kun kertyneet nesteet alkavat hiljalleen poistua kehosta.
Myös imettämisestä voi olla suurta apua raskauden aikana kertyneiden ylimääräisten kilojen pudottamiseen. Tuoreen äidin tulisi myös huolehtia terveellisestä ja tasapainoisesta ruokavaliosta erityisesti imetyksen aikana, sillä äidin nauttimat ravintoaineet siirtyvät äidinmaidon kautta myös vauvalle. Terveellisestä ruokavaliosta ei saa luistaa myöskään silloin, kun vauvaa ruokitaan pulloruokinnalla, sillä äidinmaidon ravinteet säilyvät myös kylmässä.
On myös normaalia, että imettävän äidin ruokahalu kasvaa synnytyksen jälkeisinä kuukausina. Rintaruokinnassa hienointa on kuitenkin se, että lähes kaikki se paino, jonka tuore äiti sai raskauden aikana, lähtee yleensä ongelmitta imetyksen aikana.
Hoida leikkausarpiasi huolellisesti
Episiotomian tai keisarileikkauksen jättämiä arpia tulisi myös hoitaa huolellisesti. Erityisesti vaikeassa synnytyksessä vauvan ulostuloa helpottavan episiotomian eli välilihan leikkauksen jättämien arpien hoitaminen vaatii erityistä huolenpitoa, sillä niiden paraneminen on monimutkainen ja pitkä prosessi.
- Emättimen ja peräaukon väliseen välilihaan tehdyn viillon arpeutuminen ja paraneminen vaatii suurta huolenpitoa, sillä leikkaushaavan alue tulee ylläpitää puhtaana ja kuivana, etteivät bakteerit pääse tulehduttamaan haavaa.
- Myös keisarileikkauksen jättämiä arpia tulisi käsitellä ja hoitaa huolellisesti. Molemmat leikkaushaavat tulisi pestä miedolla saippualla ja kuivata huolellisesti puhtaalla pyyhkeellä hyvin kevyin painalluksin (ei koskaan hankaamalla). Keisarileikkauksen jälkeen tuoreen äidin tulisi välttää muun muassa painavien esineiden nostelua (tietysti vauvaa lukuunottamatta), siivoamista, autolla ajamista ja vatsalihatreeniä.
Pysy kärsivällisenä vatsalihastesi suhteen
Synnytykseen jälkeen tuoreen äidin vatsan alue on hyvin veltto, sillä raskauden aikana maksimiinsa venyneet vatsalihakset ovat ehtineet heikentyä jo yhdeksän kuukauden ajan. On siis normaalia, että vatsalihasten toipuminen ottaa aikaa!
Liikunnan aloittaminen synnytyksen jälkeen riippuu aina jokaisen tuoreen äidin synnytyslääkärin tai kätilön suosituksesta. Jos kuitenkin harrastit liikuntaa raskauden aikana ja kävit läpi normaalin alatiesynnytyksen, etkä kärsi synnytyksen jälkeisistä kivuista, voi liikuntaharrastuksen aloittaa kevyesti yleensä jo muutamien päivien kuluessa synnytyksestä.
Keisarileikkauksen kohdalla tilanne on hieman toinen, sillä leikkaushaavan parantumisessa kestää useita viikkoja. Vaikka olisit siis harrastanut runsaasti liikuntaa myös raskauden aikana, tulee keisarileikkauksen jättämälle leikkaushaavalle antaa aikaa parantua. Vaikka veltto vatsa voi häiritä, keisarileikkauksen läpikäyneille äideille suositellaan aluksi vain rauhallista ja hidasta kävelyä, sillä se auttaa samalla ehkäisemään myös mahdollisia verihyytymiä.
Kun lääkärisi on antanut sinulle viimein luvan aloittaa liikunnan harrastaminen uudestaan, pyri hakeutumaan liikuntatunneille, jotka on suunnattuna nimenomaan synnytyksestä toipuville naisille. Näin varmistat, että liikunta on mahdollisimman kevyttä ja keskittyy kehon kiinteyttämiseen ja synnytyksestä toipumiseen.
Anna muiden auttaa ja muista levätä
Synnytyksen lähestyessä nukkuminen tulee yleensä yhä vaikeammaksi ja kaiken lisäksi vastasyntyneellä on vielä epävakaa unirytmi, josta seuraa myös tuoreelle äidille useita unettomia tai huonounisia öitä.
On normaalia, että äiti tuntee toisinaan ylitsepääsemätöntä väsymystä, jolloin vastasyntyneen vauvan tuoman hoitotyön takia kodin askareita on vaikeaa hoitaa. Ota apua vastaan ja muista, että kumppanisi, äitisi, sisaresi, ystäväsi tai anoppisi ovat varmaankin valmiita auttamaan kotitöissä, jolloin kykenet itse keskittämään kaikki voimasi ja aikasi tuoreen perheenjäsenen hyvinvointiin.
Sinua voi myös kiinnostaa: Kuinka opettaa vauva nukkumaan läpi yön
Kun lapsi viimein nukkuu, ota omasta ajastasi hyöty irti ja lepää. Vaikka päivällä torkkuminen ei olekaan aivan sama asia kuin kunnolliset yöunet, nuku silloin, kun lapsesi nukkuu. Ne lyhyet minuutit, jotka saat levättyä vauvan nukkuessa, ovat samalla pieniä askelia kohti normaalia rutiinia synnytyksen jälkeen.
Itke silloin, kun itkettää
Fyysinen toipuminen vaikuttaa positiivisesti myös henkisesti toipumiseen. On kuitenkin täysin normaalia, että synnytyksen jälkeen monen äidin tunteet käyvät yhtä vuoristorataa ja yhtenä hetkenä onnellinen ja tyytyväinen tuore äiti onkin toisena hetkenä uupunut ja alakuloinen.
On totta, että viimeiset raskauspäivät, itse synnytys ja vauvan ensimmäiset viikot ovat äidille sekä fyysisesti että henkisesti vaikeita ja tämä vaikuttaa äitiin myös emotionaalisesti. On normaalia tuntea olonsa ylikuormittuneeksi ja jopa epätoivoiseksi ja väsymys vain lisää tätä epävakautta.
Itkeminen voi auttaa sinua lievittämään paineita eikä itkemistä tarvitse rajoittaa; voit itkeä parantaaksesi oloa niin monta kertaa, kuin koet sen olevan tarpeen. Ajan myötä olokin alkaa helpottua.
Jos olosi kuitenkin syystä tai toisesta vain tuntuu pahenevan, saatat kärsiä synnytyksen jälkeisestä masennuksesta. Ota tällöin yhteyttä lääkäriisi. Vaikeissa tapauksissa saatat myös tarvita psykologin tai terapeutin apua.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Elliott, S. A. (2014). Postnatal depression. In Cambridge Handbook of Psychology, Health and Medicine, Second Edition. https://doi.org/10.1017/CBO9780511543579.214
- Liebling, R., & Overton, T. (2010). Postnatal care. In Models of Care in Maternity Services. https://doi.org/10.1017/CBO9781107478336.019
- Stolberg, J. (2012). Enhancing postnatal perineal care. Practising Midwife. https://doi.org/10.1123/ijspp.2013-0547
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.