Kryolipolyysi: mitä se on ja mihin sitä käytetään?

Kryolipolyysi on jo laajalti hyväksytty toimenpide sen tehokkuuden ja vähäisten riskien ansiosta. Sen avulla voi vähentää rasvaa tietyiltä kehon alueilta jopa pysyvästi, kunhan ylläpidetään terveitä elämäntapoja.
Kryolipolyysi: mitä se on ja mihin sitä käytetään?

Viimeisin päivitys: 03 marraskuuta, 2020

Kryolipolyysi on toimenpide rasvan poistamiseksi paikallisesti kehosta, kun ruokavalio ja liikunta eivät riitä. Se on erityisesti tarkoitettu niille henkilöille, joilla on kehossaan ylimääräistä rasvaa mutta ei runsaasti ylipainoa.

Kryolipolyysi on tällä hetkellä yksi eniten käytetyistä menetelmistä kehon muokkaukseen. Hoito erottuu edukseen siksi, että se on ei-invasiivinen toimenpide, jossa tavoitteen saavuttamiseksi käytetään ainoastaan jäädytys- ja imumenetelmää. Hoito on myös erittäin tehokas.

Tämä toimenpide tulee tehdä siihen erikoistuneella klinikalla hyvin ammattitaitoisen henkilön käsittelyssä. Vaikka siihen ei liity riskejä eikä sillä ole sivuvaikutuksia, sen tekeminen oikeaoppisesti edellyttää asiantuntemusta ja ammattitaitoa.

Mitä on kryolipolyysi?

Kryolipolyysi on tarkoitettu rasvan paikalliseen poistamiseen kehosta

Kryolipolyysi on ei-invasiivinen dermatologinen toimenpide, jolla poistetaan ylimääräistä kehonrasvaa jäädyttämällä. Sen on todettu olevan hyvin tehokas keino vähentää rasvakerrosta ihoa tai ympäröiviä kudoksia vahingoittamatta.

Tämän menetelmän kehittivät Massachusetts General Hospital ja Harvardin yliopisto Bostonissa, Yhdysvalloissa. Hoidon tavoitteena on tuhota rasvasoluja eli adiposyyttejä laskemalla niiden lämpötilaa, kunnes ne hajoavat ja häviävät.

Toimenpidettä ei ole tarkoitettu liikalihaville ihmisille vaan niille, joilla on rasvaa kertyneenä tietyille kehon alueille. Tavallisesti sitä hyödynnetään vatsaan, jalkoihin, lantioon ja polviin. Rasvaa poistetaan pieninä määrinä suhteellisen pitkän ajanjakson ajan, joka voi kestää kahdesta viiteen kuukautta.

Kryolipolyysi kehitettiin vaihtoehtoiseksi menetelmäksi rasvaimulle ja laserlipolyysille. Sillä on samankaltaisia vaikutuksia, mutta se on paljon turvallisempi hoito. Menetelmä ei ole tehokas henkilöille, jotka viettävät liikkumatonta elämäntapaa tai syövät epäterveellisesti.

Kuinka kryolipolyysi toimii?

Rasvasoluissa on runsaasti rasvahappoja, minkä vuoksi ne ovat erittäin herkkiä kylmälle. Kun ne jäädytetään, ne kiteytyvät eli niin sanotusti “kuolevat”. Sitten ne vähitellen häviävät, ja elimistö poistaa ne virtsan mukana.

Jos noudattaa kunnollista ruokavaliota ja harrastaa liikuntaa säännöllisesti, rasvaa ei kerry hoidetulle alueelle enää uudelleen, sillä rasvasolut eivät lisäänny itsestään. Menetelmä onkin erittäin tehokas, kunhan nämä ehdot täyttyvät.

Hoito ei satu, sillä kylmä puuduttaa hoidettavan alueen. Yhdellä kerralla voidaan poistaa arviolta 15-40 % hoidetusta alueesta.

Ensimmäiset muutokset on nähtävissä kolme viikkoa ensimmäisen hoitokerran jälkeen. Kerralla voidaan hoitaa vain yhtä aluetta, ja hoitokertojen lukumäärä riippuu jokaisen henkilön kehosta.

Sinua saattaa kiinnostaa myös: Onko paikallinen rasvanpoltto mahdollista?

Kryolipolyysi toimenpiteenä

Kryolipolyysi on toimenpide, jolla voidaan poistaa rasvaa paikallisesti kehosta

Ennen kryolipolyysiä on selvitettävä, voidaanko hoito tehdä juuri kyseiselle henkilölle. Arvioinnin aikana mitataan rasvakertymä sen määrittämiseksi, mitä lämpötilaa käytetään.

Jokainen hoitokerta kestää yhdestä kahteen tuntiin. Anestesiaa ei tarvita ja hoidon aikana voi istua. Sen aikana ei myöskään tarvitse pysyä täysin liikkumatta.

  1. Ensin hoidettavalle alueelle laitetaan monikerroksinen kangas suojaksi.
  2. Sitten samaan kohtaan asetetaan laite ja aloitetaan imu samalla kun rasvasoluja jäädytetään.
  3. Tämän jälkeen hoitajan on hierottava aluetta hajottaakseen jäätyneet rasvakiteymät, jotka elimistö sitten poistaa.

Tavallisesti kryolipolyysi kestää yhdestä kolmeen hoitokertaa niin, että niiden välissä on aina yhden kuukauden tauko.

Hoidon hyödyt ja esteet

Kryolipolyysillä on muihin toimenpiteisiin verrattuna joitakin merkittäviä etuja, alkaen siitä, että se ei vaadi anestesiaa eikä leikkausviiltoja tai neulojen käyttöä. Se ei myöskään vaurioita ihoa, ja toipuminen on nopeaa jokaisen hoitokerran jälkeen. Lisäksi tulokset ovat pysyviä (kunhan noudatetaan hyviä elämäntapoja).

Toimenpiteen haittavaikutukset ovat vähäisiä; niihin kuuluu lähinnä ihon punoitus hoidetulla alueella ja kireyden tunne hoitokerran loputtua. Vain harvoissa tapauksissa ilmenee mustelmia, kihelmöintiä, puutuneisuutta tai kramppeja.

Kuten aiemmin mainittiin, toimenpide ei sovi liikalihaville ihmisille tai niille, joilla on suuria rasvakertymiä. Sitä ei myöskään suositella raskaana oleville tai imettäville naisille, kroonisista sairauksista kärsiville potilaille eikä alaikäisille.

Toimenpidettä ei myöskään suositella tehtävän kuukautisten aikana.

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Manzur, F., Alvear, C., & Alayón, A. N. (2010). Adipocitos, obesidad visceral, inflamación y enfermedad cardiovascular. Revista Colombiana de cardiología, 17(5), 207-213.
  • Ramírez-Guerrero, J. A. (2007). Liposucción. Consideraciones anestésicas y perioperatorias. Revista Mexicana de Anestesiología, 30(4), 233-241.
  • Ferraro, G. M., Torreiro, A., & Lafrenz, M. (2017). Criolipólisis plana: efectos sobre el tejido adiposo en el área subumbilical de 38 pacientes. Observaciones clínicas de su aplicación. Revista argentina de dermatología, 98(1), 2-12.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.