Logo image
Logo image

Kroonisen väsymyksen hoito ruokavaliolla

4 minuuttia
Jos kärsit väsymyksestä tuon tuosta tai jopa päivittäin, kannattaa kiinnittää huomiota ruokavalioon. Kokeile näitä ruokavalioon liittyviä neuvoja ja muista, että mitä paremmin syöt, sitä parempi on olosi.
Kroonisen väsymyksen hoito ruokavaliolla
Kirjoittanut Okairy Zuñiga
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Onko olosi jatkuvasti vetämätön? Vaikka nukkuisit kuinka paljon, eikö siltikään innosta ryhtyä tekemään mitään? Jos tunnistat nämä merkit itsessäsi, ongelmana saattaa olla krooninen väsymys. Kroonisen väsymyksen hoito kannattaa aloittaa ruokavalion tarkastuksella, ja tässä artikkelissa tarkastelemmekin mitä siihen tulisi kuulua.

Krooninen väsymys saa aikaan sen, että aamuisin tekee heti mieli juoda suuri kuppi kahvia. Mutta sekään ei tunnu auttavan, sillä kun väsymys on jatkuvaa, olo on heikko ja energiaton koko ajan.

Kyseessä on monimutkainen ongelma, jota ei voida yhdistää mihinkään tiettyyn sairauteen. Pahin seuraus kroonisesti väsyneelle ihmiselle on kenties se, että olo pahenee, kun päivä etenee ja askareita vain kertyy.

Hyvä uutinen on kuitenkin se, että kroonisen väsymyksen hoito voi olla mahdollista elämäntapoja muuttamalla. Ruokavaliolla on suuri merkitys kehon ja mielen jaksamiseen, joten tarkastellaanpa mitä tulee ottaa huomioon:

1. Huolehdi hyvästä nesteytyksestä

Some figure

Kroonisen väsymyksen hoito vaatii riittävää nesteiden juontia. Jätä kaikki sokeripitoiset mehut ja virvoitusjuomat väliin, ja nauti niiden sijaan runsaasti vettä ja luonnollisia haudukkeita ja teejuomia.

Vedenjuonti liittyy myös myrkyllisten aineiden ja jätteiden poistumiseen, sillä niiden kertyminen kehoon aiheuttaa väsymystä. Aineenvaihduntakin tehostuu veden määrän lisääntyessä.

Lue aiheesta lisää: 6 tapaa torjua nesteturvotusta ruokavaliolla

2. Pidä kirjaa ruokavaliostasi, mutta myös tunteistasi

Some figure

Kroonisen väsymyksen hoitoon sisältyy myös kirjanpito kaikesta siitä mitä suuhusi laitat, sekä ruoat että juomat. Lisäksi kannattaa laittaa muistiin tiedot siitä, minkälaisella mielialalla olet eri vaiheissa päivää.

Tällaisen muistikirjan pitämisellä on useita hyötyjä väsymyksen torjumiseksi:

  • Kun pystyt tarkkailet mitä olet syönyt ja millainen olo sinulla sen jälkeen on, tiedät mitä sinun kannattaa jatkossakin syödä ja mitä välttää. Esimerkiksi sokeri voi kyllä antaa paljon energiaa hetkellisesti, mutta pian sokeripiikki hellittää ja väsymys iskee entistä pahemmin. Vaikkapa agavesiirappi on hyvä sokerin korvike, sillä se antaa energiaa aiheuttamatta kroonista väsymystä.
  • Pystyt ymmärtämään paremmin, mitkä ruoat tekevät olosi psyykkisesti hyväksi tai huonoksi. Oletko joskus kuullut, että esimerkiksi suklaa auttaa kehoa vapauttamaan endorfiineja ja tekee siten olon onnellisemmaksi? On itse asiassa monia muitakin ruokia, jotka voivat vaikuttaa mieleen voimakkaasti, ja on tarpeen selvittää miten ne vaikuttavat juuri omaan elimistöösi.

Kun kirjaat ylös ruokaan ja juomaan liittyvät tapasi ja sitä kautta fyysisen ja psyykkisen olosi, voit esimerkiksi huomata, että krooninen väsymyksesi onkin oire ärtyvän suolen oireyhtymästä.

3. Älä jätä pois mitään ruokaryhmiä ilman lääkärin valvontaa

On selvä, että kroonisen väsymyksen hoito ei käy käden käänteessä, eikä ruokavaliomuutoksiin tule syöksyä sokkona. Kannattaa arvioida syömästäsi ravinnosta sekä tunteistasi tekemiä muistiinpanoja asiantuntijan kanssa.

Some figure

Tämän jälkeen on vielä tarpeen tehdä yhteistyötä asiantuntijan kanssa sellaisen ruokasuunnitelman luomiseksi, jonka avulla voit kokeilla, onko jokin tietty ruoka syynä krooniseen väsymykseesi. Näin vältät ravinnepuutokset.

4. Kokeile erilaisia ruokia

Some figure

Kannattaa kokeilla sellaisiakin ruokia, joita et normaalisti nauti – varmista kuitenkin, että on kyse tunnetusti energiaa lisäävistä tuotteista. On eräitä yhdistelmiä (joissa on hiilihydraatteja, proteiineja ja rasvoja), jotka ovat hyviä apuja kroonisen väsymyksen hoidossa.

Ongelmana on se, että jokaisen ihmisen keho reagoi eri tavalla erilaisiin yhdistelmiin, joten on mahdoton antaa kaikille toimivaa ohjetta ruokavalion muuttamiseen. Pyri kokeilemaan sellaisia tuotteita, joita et koskaan ennen ole syönyt – voi olla vaikeaa kokeilla uusia makuja, mutta anna itsellesi aikaa tottua niihin ja jatka uusien tuotteiden parissa. Muista sitten kirjata kaikki ylös päiväkirjaan!

Lue aiheesta lisää: Kouluväsymys lapsella: kuinka sitä voi torjua?

5. Nauti ruokaa usein, mutta pienempiä annoksia

Some figure

Kun syöt pieniä annoksia useamman kerran päivässä, energiantunne lisääntyy, kun olosi on väsynyt tai olet nälkäinen. Suuret annokset aiheuttavat tunnetusti uneliaisuutta eli nk. “ruokakoomaa”.

Jotta voisit välttää tätä, kannattaa syödä jotakin ainakin 3-4 tunnin välein. Voit sekoittaa hedelmiä proteiiniin ja rasvaan, jotta voisit varmistaa saavasi riittävästi ravinteita.

Tässä on eräitä joitakin ideoita pienten välipalojen tai aterioiden valmistukseen, jotta voisit torjua väsymystä:

  • 30 g juustoa, 5 saksanpähkinää ja 1 omena
  • 2 viipaletta kalkkunanlihaa, 10 mantelia ja 3 guavaa
  • Paahdettua kanaa, 3 rkl auringonkukansiemeniä ja 1 dl karpaloita
  • 2,5 dl jogurttia, 5 saksanpähkinää ja 6 mansikkaa

Sen lisäksi, että näillä yhdistelmillä pystyt pitämään nälän loitolla, ne ovat helppoja, edullisia ja kätevästi mukaan otettavia. Kaiken kaikkiaan ne ovat siis aivan täydellisiä valintoja välipaloiksi!

6. Vältä kehoasi ärsyttäviä tuotteita

Some figure

Tekstin alussa mainitsimme sen, että moni kroonisesta väsymyksestä kärsivä haluaa aamulla heti ison kupillisen kahvia. Mutta miksi kahvi ei kannata väsymyksen torjumiseksi?

Vaikka kahvi antaakin ihmiselle paljon energiaa, tämä tunne on vain hetkellinen, ja sen jälkeen tulee energiatasojen romahdus.

Kannattaa aina välttää näitä tuotteita, jotta kroonisen väsymyksen hoito onnistuisi:

  • Kahvi. Se saa hermostosi rasittumaan ja luo energiahuippuja, jotka itse asiassa pahentavat kroonista väsymystä, kun on kulunut 2-3 tuntia. Kahvin sijaan kannattaa kokeilla vaikkapa aloe vera -mehua, vihreää teetä tai minttuteetä, jotta saisit virkistävän vaikutuksen terveellisellä tavalla.
  • Roskaruoka. Tätä ruokaa kaivataan usein silloin, kun nälkä pääsee kasvamaan. Roskaruoka nostaa veren glukoositasoja ja seurauksena on se, että jo lyhyen ajan kuluttua ruoan syömisestä olo on väsynyt. Koska roskaruoka ei ravitse ihmisen elimistöä millään tavalla, tulet uudelleen nälkäiseksi jo parissa tunnissa. Kannattaa valita se sijaan tuoreita ruokia, kuten hedelmiä, salaatteja tai smoothieita.

Jos otat avuksesi nämä neuvot ja muutat ruokavaliosi terveellisempään suuntaan, tulet luultavasti huomaamaan väsymyksen hellittävän ja olosi kohenevan. Pystyt sitten myös hoitamaan paremmin päivittäiset asiasi. Kroonisen väsymyksen hoito vaatii katseen suuntaamista ruokavalioon!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.