Kotihoidot valkopälveen
Tarkistanut ja hyväksynyt: ravitsemusterapeutti Renata Sylwia Kosierb Fernández
Vitiligo eli valkopälvi on immuunijärjestelmän aiheuttama ihosairaus, jossa puolustusjärjestelmä hyökkää ihon melaniinipigmentistä vastuussa olevia soluja vastaan pitäen niitä patogeeneinä. Melanosyytit eli väriainetta tuottavat solut hävivävät näin iholta läiskittäin ja jättävät jälkeensä huomattavan vaaleita ihoalueita, joilla ei ole pigmenttiä.
Tässä artikkelissa tutustumme lähemmin vitiligoon ja sen hoitokeinoihin.
Tämä sinun tulisi tietää vitiligosta
Vitiligo voi puhjeta mihin aikaan tahansa, mutta yleensä siihen geneettisesti taipuvaisilla tauti ilmenee ennen 20. ikävuotta. Tauti ilmenee vaaleina, kalpeina läiskinä ja pisteinä eri puolilla kehoa. Läiskät voivat levitä tai pysyä saman kokoisina. Yleensä niitä ilmenee kehon kummallakin puolella.
Vitiligoa sairastavien ihon koostumus ei muutu, eikä tauti ole vaarallinen. Ainoa taudin haitta on sen psykologinen vaikutus kantajaansa, sillä monet kokevat läiskät esteettisesti epämiellyttävinä.
Yli puolet valkopälvitapauksista on perinnöllisiä, mutta periytymistapaa ei tunneta. Vitiligon voi laukaista myös hormonaaliset muutokset, stressi tai vakavat terveysongelmat.
Vitiligosta on olemassa kaksi eri muotoa:
Symmetrinen
Tämä on taudin yleisin muoto ja se ilmenee symmetrisinä läikkinä kehon kummallakin puolella. Jos läiskiä ilmestyy oikeaan käsivarteen, niitä ilmestyy usein myös samalle alueelle ja samalla tavalla vasempaan käsivarteen. Symmetrinen vitiligo vaikuttaa useimmiten seuraaviin kehonosiin:
- Kasvot
- Sormet
- Kainalot
- Polvet
- Lantio
Yleensä läiskiä ilmestyy alueille, joissa kaksi erityyppistä ihoaluetta kohtaa; esimerkiksi silmäluomet, suun reunat ja korvat.
Osittainen
Tämä on harvinaisempi vitiligon muoto ja se ilmenee vain toisella puolella kehoa. Kun läiskiä alkaa ilmestyä, ne laajenevat yleensä vain muutaman kuukauden ajan ja lakkaavat sitten leviämästä. Vain pieni osa potilaista kokee läiskien laajenemista kuuden kuukauden jälkeen niiden ensimmäisestä ilmenemisestä.
Kotihoidot valkopälveen
Valkopälveen ei ole olemassa parannuskeinoa, mutta muutamilla luonnollisilla aineilla voi ehkäistä taudin näkyvyyttä ja pigmentin katoamista. Kokeile näitä:
Kurkku
Kurkku on täynnä B- ja C-vitamiinia, ja se kosteuttaa tunnetusti ihoa. Kurkkua lisätäänkin moniin kaupallisiin kauneudenhoitotuotteisiin ja kosmetiikkaan.
Kurkku auttaa vaalentamaan ihoa, vähentämään ryppyjä, pehmentämään herkkää ihoa ja tasapainottamaan ihon rasvaisuutta. Kurkkua voidaan käyttää myös psoriasiksen ja vitiligon hoitoon.
Basilika
Basilika on loistokeino vitiligon hoitoon, sillä se vähentää hitaasti ihon näkyviä muutoksia. Basilikan lehdet stimuloivat melaniinin tuotantoa ja auttavat tasapainottamaan luonnollista pigmenttiä.
Tehostaaksesi basilikan vaikutusta, voit sekoittaa sitä sitruunamehuun. Tulosten näkyminen saattaa kestää muutaman kuukauden, joten pysy sinnikkäänä.
Kiivi
Kiivin sisältämät ravintoaineet ja yhdisteet sopivat ihanteellisesti vitiligon hoitoon. Lisää kiiviä päivittäiseen ruokavalioon ehkäistäksesi vitiligon näkyviä ihomuutoksia.
Voit nauttia kiiviä aamupalalla puuron seassa, välipalana ennen lounasta tai jälkiruokana illallisella. Kiivi on herkullinen ja ravinteikas hedelmä, joka sopii myös smoothieen ja mehuihin.
Kiivi tehostaa elimistön puolustusjärjestelmän toimintaa ja immuniteettia, ja tämä ehkäisee sen hyökkäämistä pigmenttiä tuottavia soluja vastaan.
Mansikat
Vitiligo syntyy seurauksena heikentyneestä puolustusjärjestelmästä, joten on tärkeää nauttia aineksia, jotka tehostavat sen toimintaa. Yksi immuniteettia vahvistavista ruoka-aineista on mansikka. Tämä herkullisen makea hedelmä on täynnä vitamiineja, kuten C-vitamiinia, joka tunnetaan sen viruksia tappavasta ja antibakteerisesta vaikutuksesta. On suositeltavaa nauttia mansikoita monta kertaa viikossa – suosi luomutuotettuja, kotimaisia mansikoita, sillä niiden kasvatuksessa ei käytetä haitallisia kemikaaleja.
Kikherneet
Tämä ravinteikas palkokasvi sisältää aminohappoja ja vitamiineja, jotka estävät pigmenttiä tuottavien solujen tuhoutumista. Kikherne lisää myös melaniinin tuotantoa, jolloin ihon värimuutokset eivät ole yhtä näkyviä.
Voit nauttia kikherneitä esimerkiksi pataruuissa, hummuksen muodossa, keitoissa tai sinällään salaateissa.
Mustapippuri
Mustapippuri soveltuu sekä sisäisen että ulkoisen terveyden hoitoon. Mustapippuria voi käyttää muutenkin kuin pelkkänä mausteena, sillä sitä voi levittää vitiligosta kärsiville ihoalueille.
Kokeile tätä reseptiä:
Ainekset
- Hyppysellinen jauhettua mustapippuria
- 1 teelusikallinen ekstra-neitsytoliiviöljyä
Valmistus
- Kippaa pippuri kulhoon ja kaada oliiviöljy päälle.
- Sekoita tasaiseksi tahnaksi ja levitä valkoisille läiskille.
- Anna hoidon vaikuttaa puolitoista tuntia ja huuhtele iho lämpimällä vedellä.
- Toista hoito kaksi kertaa päivässä kuukauden ajan.
Papaija
Tämä herkullisen makea trooppinen hedelmä soveltuu ihanteellisesti erilaisten ihovaivojen hoitoon, ja sitä voidaan käyttää myös vitiligon ja psoriasiksen hoidossa.
Jos haluat kokeilla papaijaa vitiligon hoidossa, hiero papaijan viipaletta läiskille ja anna vaikuttaa yön yli. Suorita hoito iltaisin ennen nukkumaanmenoa, äläkä huuhtele ihoa vaan anna papaijamehun imeytyä. Lisää myös papaijaa smoothieihin tai mehujuomiin.
Punainen savi
Punaista savea voi ostaa luontaistuotekaupoista. Punaisesta savesta saat runsaasti kuparia, joka auttaa häivyttämään ihon värimuutoksia ja näkyviä valkoisia läiskiä.
Ainekset
- 1 ruokalusikallinen punaista savea
- 1 ruokalusikallinen raastettua inkivääriä
Valmistus
- Lisää savi ja inkivääri kulhoon ja sekoita tasaiseksi.
- Levitä hoito iholäiskille vähintään kerran päivässä.
- Anna vaikuttaa kaksi tuntia ja huuhtele lämpimällä vedellä.
- Toisto hoito päivittäin kuukauden ajan.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Fitzpatrick TB. (2014). Vitiligo treatments.
avrf.org/treatments-products/vitiligo-treatments.html - Mahesh S, et al. (2017). Homeopathic treatment of vitiligo: A report of fourteen cases. DOI:
10.12659/AJCR.905340 - Mayo Clinic Staff. (2017). Vitiligo.
mayoclinic.org/diseases-conditions/vitiligo/diagnosis-treatment/drc-20355916 - Parsad D, et al. (2003). Effectiveness of oral Ginkgo biloba in treating limited, slowly spreading vitiligo.
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12780716
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.