Logo image
Logo image

Kodin esineitä, jotka vanhenevat

3 minuuttia
Monet päivittäin käyttämämme esineet vanhenevat, emmekä edes kiinnitä asiaan huomiota. Tämä voi vaarantaa terveyden, joten vaihda nämä esineet uuteen aika ajoin.
Kodin esineitä, jotka vanhenevat
Viimeisin päivitys: 09 tammikuuta, 2020

Tavallisesti varmistamme, että syömämme ruoka ei ole mennyt vanhaksi tai valitsemme ruokia, joiden viimeiseen käyttöpäivään on vielä aikaa. Sama pätee meikkiin, voiteisiin, talkkijauheeseen ja muihin päivittäistavaroihin. Mutta tiesitkö, että elintarvikkeiden lisäksi myös joillakin kodin esineillä on eräpäivänsä? Tähän artikkeliin olemme listanneet päivittäin käytettyjä kodin esineitä, jotka vanhenevat.

Tätä ei tule usein huomioitua ostaessa, joten ole tarkkana ja katso mitkä kaikki tuotteet voivat vanhentuessaan vaikuttaa terveyteen haitallisesti. Saatat yllättyä, kuinka moni päivittäin käyttämäsi esine vanhenee.

Kodin esineitä, jotka vanhenevat

Käy läpi alla oleva lista ja merkitse muistiin, mitkä esineet sinun tulee ehkä jo vaihtaa uuteen.

1. Tyynyt

Some figure

Vaikka tyynyistä tätä ei välttämättä uskoisi, nekin voivat sairastuttaa. Vuosien saatossa niistä tulee pesiä bakteereille, pölypunkeille, kuolleille ihosoluille ja syljelle. Puhdas tyynyliina pään ja tyynyn välissä ei tarkoita, että olet suojassa tyynyissä asustavilta bakteereilta.

Pyri vaihtamaan tyynyt uusiin vuosittain. Näin suojaat itseäsi mahdollisesti sairastuttavilta bakteereilta.

Suosittelemme lukemaan myös: Näiden esineiden et uskoisi olevan täynnä bakteereja

2. Hammasharjat

Sienet, bakteerit ja muut mikro-organismit voivat kasvaa hammasharjoissa. Pyri puhdistamaan harja huuhtelemalla se vedellä ja ravistelemalla sitä kuivumisen nopeuttamiseksi käytön jälkeen. Lisäksi mitä kuluneempi hammasharja on, sitä tehottomampi se on. Hammasharja tulisi vaihtaa uuteen kolmen kuukauden välein.

Jos jollakulla perheessä on flunssa, nuha tai suun tai kurkun tulehdus, erota hammasharjat toisistaan, sillä virukset voivat siirtyä harjasta toiseen. Sairauden jälkeen on parasta vaihtaa hammasharja uuteen, sillä mikrobit voivat piilotella harjasten välissä ja sairastuttaa.

3. Pesusienet

Some figure

Yksi pesusienten tärkeimmistä tehtävistä on poistaa kuolleita ihosoluja, mutta ne imevät itseensä myös sieniä, bakteereja ja muita mikrobeja. Puhdistamalla kehon bakteerien saastuttamalla pesusienellä altistat itsesi infektioille.

Pyri pitämään pesusieni erittäin puhtaana ja vaihtamaan se uuteen neljän kuukauden välein.

Käy lukemassa: 5 tavallista haitallista tottumusta suihkussa

4. Tuttipullot ja niiden tuttiosat

Vaihda vauvan tuttipullo säännöllisesti uuteen ehkäistäksesi vauvan sairastumista. Pulloakin useammin tulee vaihtaa sen tuttiosa.

Jos pullo on valmistettu muovista, siinä asustaa todennäköisemmin bakteereja. Tämä merkitsee myös sitä, että bakteereja ei saa poistettua vaikka kuinka pesisit pulloa. Jos tuttiosa on muuttunut keltaiseksi tai siinä on mustia pisteitä (sientä) kulmissa, se olisi pitänyt vaihtaa jo!

5. Esineitä, jotka vanhenevat: patjat

Some figure

Jos käytät edelleen lapsuuden aikaista patjaasi, tai olet ollut naimisissa jo 20 vuotta ja yhä nukutte ensimmäisellä yhteisellä patjallanne, kannattaa ehdottomasti harkita uuden ostamista.

Hyvät yöunet edellyttävät hyvää patjaa, mutta patjat menettävät muotonsa vuosien saatossa eivätkä ne ole enää kovin hygieenisiä. Patja tulisi vaihtaa uuteen 8-10 vuoden välein. Kuten tyynyissä, patjoissakin asustaa kaikenlaisia haitallisia pölypunkkeja ja bakteereita.

6. Desinfiointiaineet ja muut puhdistusaineet

Myös kaupan puhdistusaineilla on omat eräpäivänsä. Et luultavasti edes vilkaise niiden viimeistä käyttöpäivää ja käytät niitä vielä erääntymisen jälkeenkin. Vaikka tämän tekeminen ei vaikutakaan haitallisesti terveyteen, nämä tuotteet eivät vanhennuttuaan ole enää tehokkaita. Eräpäivän jälkeen ne vaikuttavat heikommin ja ovat lopulta käyttökelvottomia.

7. Esineitä, jotka vanhenevat: pyyhkeet

Some figure

Koska kylpypyyhkeet altistuvat toistuvasti kosteudelle, ne ovat bakteereiden pesimäpaikkoja. Vältä pyyhkeiden pitämistä mytyssä ja pyri pesemään ne vähintään kerran viikossa. Pyyhkeitä voi säilyttää enintään kaksi vuotta, minkä jälkeen ne tulisi vaihtaa uusiin.

Muita esineitä, jotka vanhenevat

Vanhenevien esineiden lista on niin pitkä, että mainitsemme vain lyhyesti muutaman muun, jotka tulisi vaihtaa silloinkin kun niistä puuttuu eräpäivä joko siksi, että niiden ominaisuudet ovat kadonneet ja ne ovat hyödyttömiä, tai koska ne saastuvat bakteereista.

  • Hyttyskarkotin
  • Alkoholi
  • Vetyperoksidi
  • Aurinkorasva
  • Mausteet
  • Kammat
  • Tohvelit
  • Urheilukengät

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.