Logo image
Logo image

Kloperastiini: piirteet ja käyttötarkoitukset

2 minuuttia
Kloperastiini on ilman reseptiä saatava yskänlääke, mutta sillä on joitakin haittavaikutuksia. Lääkettä tuleekin ottaa vain sitä määränneen lääkärin ohjeistuksella.
Kloperastiini: piirteet ja käyttötarkoitukset
Diego Pereira

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Diego Pereira

Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Kloperastiini on vaikuttava aine, jolla on yskänvastainen vaikutus keskus- ja ääreishermoston tasolla. Sen vaikutusmekanismi on yskärefleksin estäminen lamaannuttamatta keskushermostoa. Se on myös antihistamiini, joka vähentää keuhkoputkikouristuksia.

Jatka lukemista, niin saat tietää kaiken tarpeellisen tämän lääkkeen hyödyistä talvisaikaan. Kerromme myös sen vasta-aiheista ja mahdollisista sivuvaikutuksista, jotka on otettava huomioon.

Miten kloperastiini toimii?

Tällä yskänlääkkeellä on kaksoisvaikutus. Toinen kohdistuu yskäkeskukseen ja toinen, joka on tapahtuu ääreistasolla, on paikallinen. Sen vaikutus yskäkeskukseen on selektiivinen, ja se rentouttaa myös keuhkoputkia.

Kloperastiini vaikuttaa kohdassa, jossa ärsytystä esiintyy. Syynä on se, että se vähentää limakalvojen tulehdusta. Tämä kaksoisvaikutus mahdollistaa kloperastiinin käytön hoitona lähes kaikenlaisissa yskissä.

Oikea annostus

Kloperastiinin suositeltu annostus on aikuisilla 10 millilitraa kolmesti päivässä. Annostukset lapsilla ovat iästä riippuen:

  • Viisi millilitraa kahdesti päivässä 7–12-vuotiaille lapsille.
  • Kolme millilitraa kahdesti päivässä 5–6-vuotiaille lapsille.
  • Kaksi millilitraa kahdesti päivässä 2–4-vuotiaille lapsille.

Kloperastiini ei sovellu alle 2-vuotiaiden lasten hoitoon.

Some figure
Yskä on ärsyttävä ja vaikeasti hoidettava oire. Kloperastiini on yksi saatavilla olevista yskänlääkkeistä.

Käy lukemassa myös tämä artikkeli: Helpot ja tehokkaat kotitekoiset yskänlääkkeet

Ravista pulloa hyvin ennen lääkkeen ottamista. Se alkaa vaikuttaa noin 20–30 minuutin kuluessa.

Lääkkeen ottaminen aterioiden yhteydessä ei vaikuta sen tehoon, joten sitä voi ottaa ennen tai jälkeen ruokailun tai sen aikana. Pidä mielessä, että alkoholia ei tulisi juoda tämän lääkehoidon aikana.

Kloperastiini: käyttöaiheet ja vasta-aiheet

Lääkärit määräävät kloperastiinia erilaisten yskien hoitoon, esimerkkinä ärsytysyskä tai tapayskä. Lääke on yleensä turvallinen, mutta sen käyttö on kielletty:

Sivuvaikutukset

Kloperastiini voi aiheuttaa sivuvaikutuksena esimerkiksi uneliaisuutta ja suun kuivumista. Nämä oireet tulevat esiin, kun sitä on käytetty suuria annoksia.

Sen vaikuttava aine, tai mikä tahansa muu ainesosa sen eri lääkemuodoissa, voi aiheuttaa allergisen reaktion, joskin tämä on harvinaista.

Myös hermostohäiriöitä, kuten vapinaa ja huimausta, voi ilmetä, mutta tämäkin on epätavallista.

Some figure

Lue myös: Gefapixant: uusi lääke kroonisen yskän hoitoon

Kloperastiinin yhteisvaikutus muiden lääkkeiden kanssa

Kloperastiini tehostaa alkoholin ja rauhoittavien lääkkeiden vaikutusta johtuen sen antihistamiinivaikutuksesta. Osa näistä lääkkeistä on unilääkkeitä, opioidikipulääkkeitä, bentsodiatsepiineja ja antipsykootteja. Kloperastiinilla on yhteivaikutusta yleensä sellaisten aineiden kanssa, joilla on keskushermostoa lamaava vaikutus.

Lisäksi antihistamiinit lisäävät muiden lääkeryhmien, kuten antikolinergien, Parkinson-lääkkeiden, trisyklisten masennuslääkkeiden ja neuroleptien, muskariinivaikutusta.

Kloperastiinilla on yhteisvaikutusta myös limaa irrottavien lääkkeiden kanssa ja se voi aiheuttaa keuhkotukoksen johtuen sen yskärefleksiä hillitsevästä vaikutuksesta.

Ilman reseptiä saatavat lääkkeetkin voivat olla vaarallisia

Kloperastiini on ilman reseptiä saatava lääke, mutta sen kohdalla on otettava huomioon muutama seikka ja sitä on käytettävä varoen. Kuten lääkkeitä yleensä, sitä tulisi käyttää vain terveysalan ammattilaisen määräyksestä, jos hän katsoo, että siitä on apua juuri sinun yskääsi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Fabris, C. (1983). LA CLOPERASTINA NEL TRATTAMENTO DELLA TOSSE. European Review for Medical and Pharmacological Sciences.

  • Olivieri, D., Giacomelli, P., Montella, R., Illiano, A., Gargano, G., & Pamparana, F. (1983). Studio clinico di un nuovo antitosse: la cloperastina. Archivio Monaldi per La Tisiologia e Le Malattie Dell”apparato Respiratorio.

  • Olivieri, D., Del Donno, M., & Ferraro, E. (1983). Effetto della cloperastina sulla clearance muco-ciliare. Archivio Monaldi per La Tisiologia e Le Malattie Dell”apparato Respiratorio.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.