9 asiaa jotka kielesi yrittää kertoa terveydestäsi
Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri José Gerardo Rosciano Paganelli
Kielesi väri kertoo paljon terveydestäsi. Usko tai älä, voit helposti vilkaista kieltäsi nähdäksesi onko sinulla terveysongelma.
Älä jätä tätä pikku elintä huomiotta, koska se voi kertoa sinulle kaikenlaisia asioita terveydestäsi jo pelkästään värinsä perusteella.
Tänään kerromme sinulle mitä kielesi väri voi tarkoittaa.
1. Mansikanpunainen
Jos katsot kieltäsi ja näet mansikanpunainen värin, se voi tarkoittaa että sinulla on puutoksia tietyistä vitamiineista. Onko se hieman kiiltävä? Se on merkki että ruokavaliostasi puuttuu rautaa ja B-12 vitamiinia.
Jos lisäksi huomaat että kielesi on “litteämpi” kuin yleensä, se johtuu siitä, että makuaistisi ovat “siloittumassa” pois.
Vakavissa tapauksissa saatat kokea terävää kipua juodessasi kuumia nesteitä tai syödessäsi tulista ruokaa. Tässä tapauksessa suosittelemme lääkärin tapaamista ja ruokavaliosi tarkastamista.
Haluatko tietää lisää? Mitä silmiesi väri voi kertoa terveydestäsi?
2. Ruskea
Jos huomaat eräänlaista ruskeaa tai mustaa plakkia kielessäsi, tämä voi merkitä huonoa suuhygieniaa. Kielesi väri voi myös näyttää, että olet tupakoitsija, tai että juot paljon teetä tai kahvia.
Tästä tuloksena voit huomata epämiellyttävän hajun tulevan suustasi, sekä muutoksen makuaistissasi. Tämä voi sisältää ongelmat makujen tunnistamisessa.
Kokeile säädellä näitä haitallisia tapoja, ei vain kielesi, vaan myös terveytesi takia.
Harjaa hampaasi päivittäin – ja myös kielesi!
3. Kielesi väri on valkeahko
Jos sinulla on erittäin vaaleanvärinen kieli tai näet siinä kerrostusta joka näyttää vähän raejuustolta, tämä on hiivatulehduksen merkki.
Tämäntyyppinen plakki ilmaantuu, kun suussasi on liiallinen candida albicansin tuotanto.
Kielesi väri kuitenkin kertoo, että joka tapauksessa on parasta käydä lääkärillä.
4. Poimut kielessäsi
Jos näet poimuja tai ryppyjä kielessäsi, se voi vain olla merkki ikääntymisestä.
Nämä poimut eivät yleensä ole kivuliaita. Mutta mikäli sinulla on myös huono suuhygienia, infektioiden riski nousee. Esimerkiksi sienitulehdus voi kehittyä poimussa ja aiheuttaa vakavaa kipua ja polttoa.
Korjataksesi tämän ongelman sinun tulee seurata lääkärisi määräämää hoito-ohjelmaa.
5. Pienet valkoiset pilkut
Jos näet pieniä valkoisia pilkkuja kielessäsi, se voi olla merkki jostakin hyvin vakavasta.
Nämä pilkut aiheutuvat yleensä liiallisesta solujen kasvamisesta tupakoitsijoilla.
Osa näistä pilkuista voi sisältää syövän esiastetta. Tällä on kuitenkin olemassa erittäin alhainen todennäköisyys. Mikäli pilkut eivät häviä muutamassa viikossa, sinun tulisi käydä lääkärillä ja näyttää kielesi väri, sekä teettää muutama testi.
6. Rakot tai punaiset vammat
Jos näet rakkoja tai sarjan vammoja kielessäsi jotka säilyvät kauan aikaa, se voi olla oire vakavasta sairaudesta kuten kielisyövästä.
Tässä tapauksessa käy lääkärilläsi välittömästi, jotta hän teettää asianmukaiset kokeet.
7. Poltteleva kieli
Poltteleva tunne kielelläsi voi olla seurausta sarjasta merkittäviä hormonaalisia muutoksia. Tyypillisesti tämä voi tapahtua menopaussin aikana.
Lisäksi toinen tapaus voi olla vain väärän hammastahnan käyttö. Jotkut ihmiset ovat allergisia sodium laureth -sulfaatille, joka on aines joka tekee hammastahnasta vaahtoavaa.
Jos epäilet, että saatat olla sille allerginen, kokeile hammastahnan vaihtamista ja katso, ratkaiseeko se ongelmasi. Kielesi väri voi muuttua hyvinkin nopeaa parempaan päin.
8. Kivuliaat haavat
Jos sinulla on kivuliaita haavoja kielessäsi, se voi johtua suutulehduksesta. Vaikka tämä tila yleensä ilmaantuu lapsilla, se tulee myös noin 20 prosentille aikuisistakin.
Haavat ovat merkki stressistä ja heikentyneestä vastustuskyvystä. Mikäli ne jatkuvat kauemmin kuin viikon, kannattaa käydä lääkärillä.
9. Pienet solat tai epäsäännöllisyydet
Ne eivät ole erittäin yleisiä, mutta ne ovat olemassa. Nämä ovat harvinaisia ominaisuuksia, mutta ne eivät ole vaarallisia.
Jos ne eivät satu, ei ole mitään huolehdittavaa. Kielesi on vain vähän erilainen kuin muut!
Pääkuvan lähde: wikiHow.com
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Millsop, J. W., & Fazel, N. (2016). Oral candidiasis. Clinics in Dermatology. https://doi.org/10.1016/j.clindermatol.2016.02.022.
- McCarty, T. P., & Pappas, P. G. (2016). Invasive Candidiasis. Infectious Disease Clinics of North America. https://doi.org/10.1016/j.idc.2015.10.013.
- Mora, S. C., Sánchez, A. G., & Rojas, D. A. (2010). Carcinoma de células escamosas de lengua. Revista Odontología Vital.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.