Keuhkopussintulehdus: oireet, syyt ja hoito

Keuhkopussintulehdus on nimensä mukaan tulehdus keuhkopussissa, joka ympäröi keuhkoja. Tulehdus aiheuttaa sarjan oireita, joista kipu on huomattavin. Tässä artikkelissa kerromme tarkemmin, mitkä ovat keuhkoputkentulehduksen oireet, syyt sekä hoitomuodot.
Keuhkopussintulehdus: oireet, syyt ja hoito

Viimeisin päivitys: 19 helmikuuta, 2022

Keuhkopussintulehdus eli pleuriitti on tulehdustila keuhkoja ympäröivässä keuhkopussissa.

Keuhkopussi on ohut kalvo, joka ympäröi keuhkoja ja erottaa nämä rintakehästä. Itse asiassa keuhkopussissa on kaksi kerrosta; yksi niistä on tarttuneena keuhkoihin ja toinen rintakehään.

Näiden kahden kerroksen välillä on pienen pieni tila. Tätä tilaa ei kuitenkaan oikeastaan ole olemassa eikä se ole ilmeinen, ellei siellä ole jotain. Jos tilassa on ilmaa, kyseessä on tila nimeltä ilmarinta eli pneumothorax. Sisään voi päästä myös nestettä, jolloin muodostuu keuhkopussin effuusio.

On yleistä, että keuhkopussintulehdus liittyy keuhkopussin effuusioon. Kun keuhkopussi on tulehtunut, se voi tuottaa nestettä, joka kerääntyy keuhkopussin kahden kerroksen väliseen tilaan. Erilaiset häiriöt keuhkopussissa voivat aiheuttaa nesteen kerääntymisen.

Keuhkopussintulehdus: aiheuttajat

Keuhkopussintulehduksella on erilaisia ​​aiheuttajia. Tässä on joitakin tavallisimpia:

  • Autoimmuunisairaudet. Jotkut autoimmuunisairaudet hyökkäävät keuhkopussiin. Näistä mm. nivelreuma aiheuttaa siellä tulehdusta.
  • Keuhkosyöpä. Tämä syöpäsairaus voi hyökätä keuhkopussin alueelle. Jos pussin lähellä on primaarikasvain, keuhkopussin kalvot voivat tulehtua. Toisinaan ne taas tulehtuvat siksi, että keuhkopussissa on keuhkosyövän etäpesäkkeitä.
  • Keuhkokuume. Bakteeri- tai virusperäisestä keuhkokuumeesta kärsivän potilaan keuhkopussi tulehtuu itse keuhkoissa olevan tulehduksen takia.
  • Mykoosi eli sieni-infektio. Jotkut ihmisiin tarttuvat sieni-infektiot, erityisesti ne jotka pääsevät sisäelimiin, voivat päätyä keuhkopussiin. Sieni-infektion aiheuttamaa keuhkopussintulehdusta on vaikea hoitaa, koska sienilääkkeet tarvitsevat paljon aikaa tehotakseen ja koska lääkkeet eivät ylipäätään pääse keuhkopussiin yhtä nopeasti kuin muihin elimiin.
  • Rintakehän vamma. Rinnassa ja rintakehän sivussa, tarkemmin sanottuna kylkiluissa, esiintyvä vamma aiheuttaa keuhkopussintulehdusta. Tällöin tulehdusta ilmenee siksi, että keuhkopussi ja rintakehä ovat fyysisesti niin lähekkäin.
Keuhkopussintulehdus aiheuttaa kipua rinnassa.
Rintakipu on yksi keuhkopussintulehduksen pääoireista.

Keuhkopussintulehdus: oireet

Kipu rinnassa on tyypillinen keuhkopussintulehduksen oire. Kipu on yleensä voimakasta, vaikkakin ajoittaista, ja se pahenee kun potilas yskii tai ottaa syvään henkeä.

Kivun ohella ilmenee hengenahdistusta. Tämä ilmenee siten, että potilas tuntee ettei hän saa tarpeeksi ilmaa hengittäessään sisään. Se on kuin noidankehä; potilas yrittää hengittää syvempään, mikä taas voi pahentaa kipua rinnassa. Muut oireet riippuvat keuhkopussintulehduksen aiheuttajasta:

  • Jos kyseessä on keuhkokuume, muita oireita ovat kuume ja yskä.
  • Jos kyseessä on keuhkosyöpä, potilaalla ilmenee myös mm. painon putoamista, anemiaa tai ihonvärin muutoksia.
  • Kun kyseessä on autoimmuunisairaus, se vaikuttaa usein esimerkiksi niveliin.

Jos keuhkopussintulehdukseen liittyy keuhkopussin effuusio, kipu on hieman erilaista. Pussiin kertynyt neste nimittäin pahentaa kipua silloin, kun keho on jossain tietyssä asennossa. Myös hengenahdistus on ilmeisempää, mikä johtuu effuusion paineesta keuhkoihin.

Keuhkopussintulehdus voidaan havaita röntgenillä.
Lääkäri etsii kaikkia diagnostisia vaihtoehtoja keuhkopussintulehduksen syyn selvittämiseksi.

Sinua saattaa kiinnostaa tämäkin artikkeli: Pistävä rintakipu: Kuinka vaarallista se on?

Hoito

Keuhkopussintulehduksen hoito riippuu suuresti sen aiheuttajasta. On muistettava, että keuhkopussintulehdus ei itsessään ole tauti, vaan ennemminkin se on oire, joka johtuu jostain muusta patologiasta.

Oli keuhkopussintulehduksen aiheuttaja mikä tahansa, potilas voi hoitaa siitä johtuvaa kipua tulehduskipulääkkeillä. Lääketieteen ammattilaiset suosittelevat yleensä ibuprofeenia kivun hallintaan. Hyvin vakavissa tapauksissa potilas saattaa joutua turvautumaan morfiiniin ja sen johdannaisiin.

Jos potilaan kipu pahenee kun hän yskii, lääkäri voi harkita yskänlääkkeen määräämistä. Sitä ei kuitenkaan aina suositella, koska yskä on nimenomaan puolustusmekanismi, jota keho käyttää epätyypillisen tilanteen ratkaisemiseksi.

Infektiotilanteissa ​​antimikrobinen hoito voi taistella hyökkääjiä vastaan. Keuhkokuumetta, sieni-infektiota ja flunssan kaltaisia ​​kliinisiä tilanteita varten on olemassa protokollat, jotka määrittävät mihin toimenpiteisiin on ryhdyttävä.

Jos keuhkopussintulehdukseen liittyy keuhkopussin effuusio, lääkäri arvioi nesteenpoiston tarpeen. Keuhkopussiin kertynyt neste voidaan poistaa tiettyjen kliinisten menetelmien avulla. Kaikkien effuusioiden kohdalla tyhjennys ei ole tarpeen.

Jos potilaalla on keuhkopussintulehdus, lääkärin on löydettävä sen aiheuttaja. Ammattilaisen on etsittävä täydentäviä menetelmiä, joiden avulla hän voi saada varman diagnoosin. Kun aiheuttaja on varmistettu, voidaan potilaalle tehdä sopiva hoitosuunnitelma.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Porcel, José M. “Advances in the diagnosis of tuberculous pleuritis.” Annals of translational medicine 4.15 (2016).
  • Porfyridis, Ilias, et al. “Outcome of patients with non specific pleuritis after medical thoracoscopy.” (2016): PA3392.
  • Lafitte, Juan Pablo. “Tratamiento de la pleuresía con derrame.” (2015).
  • Crisafulli E, Aredano I, Valzano I, Burgazzi B, Andrani F, Chetta A. Pleuritis with pleural effusion due to a Bacillus megaterium infection. Respirol Case Rep. 2018;7(1):e00381. Published 2018 Nov 28. doi:10.1002/rcr2.381
  • Sharma JK, Marrie TJ. Explosive pleuritis. Can J Infect Dis. 2001;12(2):104–107. doi:10.1155/2001/656097

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.