Kansainvälinen aivohalvauspäivä: muutama minuutti voi pelastaa ihmishengen
Kirjoittanut ja tarkastanut lääkäri Mariel Mendoza
Kansainvälistä aivohalvauspäivää vietetään joka vuoden lokakuussa 29. päivä. Sen tavoitteena on lisätä tämän sairauden näkyvyyttä. Maailman aivohalvausjärjestön mukaan yksi neljästä aikuisesta kokee häiriön jossain vaiheessa elämäänsä.
Lyhyesti sanottuna se tapahtuu, kun aivojen verenvirtaus tukkeutuu kokonaan tai osittain, mikä johtaa väliaikaiseen tai pysyvään hermosolujen vaurioitumiseen. Aivoverenkiertohäiriöt ovat yleisin vakavan vamman aiheuttaja ja toiseksi yleisin sairauksien aiheuttama kuolinsyy aikuisilla.
Kansainvälinen aivohalvauspäivä pyrkii vahvistamaan ajatusta, että aivohalvaus on ehkäistävissä ja että “aika on aivot”. Tämä lause osoittaa, että aivohalvaus on välitön lääketieteellinen hätätilanne.
Miksi kansainvälinen aivohalvauspäivä?
Maailman aivohalvausjärjestö järjesti ensimmäisen maailman aivohalvauspäivän vuonna 2006. Tämän järjestön tehtävänä on edistää aivohalvaustutkimusta ja -koulutusta parantaakseen aivohalvauksen uhrien aivohalvaushoitoa kaikkialla maailmassa.
Mitä enemmän näkyvyyttä ja hoitoa on saatavilla, sitä aikaisemmin potilaat hoidetaan, mikä vähentää niihin liittyvien vammojen prosenttiosuutta. Muistopäivän tavoitteena on valistaa siihen liittyvistä riskitekijöistä, joista suurin osa on ehkäistävissä.
Ilmaus “aika on aivot” viittaa hermosolujen toiminnan menettämiseen jokaista sekuntia kohden, joka kuluu aloittamatta hoitoa verenkierron heikkenemisen jälkeen. Aivoissa on noin 120 miljoonaa neuronia. Kun tapahtuu aivohalvaus, 1 minuutissa menetetään lähes 2 miljoonaa näistä soluista.
Lisäksi jokainen tunti, jonka henkilö on ilman valvontaa, vanhentaa hänen aivojaan 11 vuodella. Hermosolujen toiminnan heikkeneminen on peruuttamatonta ja aiheuttaa myöhempiä vammoja.
Mikä on aivohalvaus?
Aivohalvaus tunnetaan myös aivoverenkiertohäiriönä, joka onkin korrektimpi termi nykyään. Se on aivojen toiminnan menetys, joka johtuu aivojen verenvirtauksen täydellisestä tai osittaisesta keskeytyksestä. Maailman terveysjärjestön mukaan aivohalvaus on nopeasti kehittyvä kliininen oireyhtymä, joka johtuu verisuoniperäisestä aivotoiminnan fokaalisesta häiriöstä.
Aivoverenkiertohäiriöt luokitellaan kahteen ryhmään:
- Aivoinfarkti
- Aivoverenvuoto
Aivojen heikentynyt verenkierto johtaa aivojen toiminnan heikkenemiseen. Kliiniset oireet riippuvat leesion alueesta ja koosta sekä verenvuodon kestosta.
Oireet
Aivohalvauksen oireet ovat moninaiset ja vaihtelevat. Useimmat ovat neurologisia ja ilmaantuvat nopeasti.
Yleisimmät ovat seuraavat:
- Äkillinen voiman menetys, tunnottomuus tai parestesia kasvoissa tai raajoissa. Se voi vaikuttaa kehon yhdelle puolelle tai koko kehoon. Tyypillisin on huulen vääntyminen.
- Hämmennys, vaikeudet ymmärtää puhetta tai puhua.
- Näköongelmat, sokeus tai kaksoisnäkö.
- Odottamaton ja epätavallinen päänsärky, erittäin voimakas ja ilman näkyvää syytä.
- Äkillinen tasapainon menetys tai kävelyvaje.
- Vähentynyt ihon herkkyys.
Kaikista näistä oireista tulee ilmoittaa välittömästi ensiapuun.
Aivohalvauksiin liittyvät riskitekijät
Ihmisillä, jotka tupakoivat, kärsivät korkeasta verenpaineesta, diabeteksesta tai joilla on korkea kolesteroli tai liikalihavuus, on suurempi riski saada aivohalvaus. Esimerkiksi liikalihavuudesta kärsivillä on jopa 12 % suurempi riski kuin muulla väestöllä.
Muita siihen liittyviä riskejä ovat sydämen rytmihäiriöt, alkoholin käyttö ja istumapainotteinen elämäntapa. Siksi on selvää, että aivohalvaukset voidaan ehkäistä jopa 90 prosentissa tapauksista.
Välittömät toimenpiteet ovat seuraavat:
- Säännöllinen liikunta
- Terveellinen ja monipuolinen ruokavalio
- Alkoholin ja tupakan käytön lopettaminen
- Kardiovaskulaaristen riskitekijöiden hallitseminen
Lue lisää: 8 kehon varoitusmerkkiä aivohalvauksesta
Varhainen hoito on avainasemassa
Nopea toiminta akuutissa vaiheessa parantaa ennustetta.
Aivohalvauksen hoito riippuu potilaasta. Trombolyyttejä käytetään yleensä veren ohentamiseen ja verenkierron lisäämiseen aivoinfarktin tapauksessa.
Verenkierron palautumisen jälkeen kuntoutus kuitenkin jatkuu. Tämä sairaus on fyysisen ja kognitiivisen vamman päätekijä. Noin neljäsosa aivohalvauksen saaneista potilaista pysyy vakavasti heikentyneenä pitkällä aikavälillä.
Se on maailman toiseksi yleisin dementian aiheuttaja.
Riskitekijöiden hallinta yhdessä kolesterolitasoja alentavien ja ateroskleroosia ehkäisevien statiinien sekä verihiutaleiden torjuntaan liittyvien lääkkeiden kanssa on keskeistä riskipotilailla. Jos on jokin patologia, joka lisää tromboembolian mahdollisuutta, on suositeltavaa lisätä antikoagulantteja.
Lue lisää: Aivohalvauksen jälkeinen kuntoutus
Kansainvälinen aivohalvauspäivä – aika on arvokasta
Vuoden 2022 kansainvälisenä aivohalvauspäivänä painotettiin oireiden ja merkkien tuntemisen tärkeyttä, jotta käytettävissä oleva arvokas aika säilyy. Se jatkoi vuonna 2021 alkanutta kampanjaa, että jokainen minuutti voi pelastaa ihmishenkiä, ja päivä on kutsu suurelle väestölle ja hätäkeskuksille.
Sydän- ja verisuonisairaudet ovat yleisin kuolinsyy naisilla ja toiseksi yleisin kuolinsyy miehillä. Ne ovat myös vamman syy, ja yli neljäsosa aivohalvauspotilaista tulee vakavasti vammautuneiksi.
Noin puolella potilaista kehittyy dementia aivohalvauksen jälkeen.
Oireiden tunteminen mahdollistaa varhaisen ja oikea-aikaisen diagnoosin. Oireet voivat olla hyvinkin ilmeisiä, kuten että toinen puoli kasvoista roikkuu tai että kehon toiselta puolelta voima tai tunto on heikentynyt. Myös puhe- tai ymmärrysongelmat ja näön heikkeneminen ovat hälytysmerkkejä.
Epäily voidaan todistaa oikeaksi pyytämällä henkilöä hymyilemään, nostamaan kätensä tai vastaamaan yksinkertaisiin kysymyksiin. Epäonnistuminen näissä tehtävissä on varoitus, ja on toimittava nopeasti. Tärkeintä on soittaa hätäkeskukseen.
Säännöllinen liikunta, alkoholin ja tupakan kulutuksen välttäminen sekä terveellinen ravitsemus auttavat välttämään aivoverenkiertohäiriöitä. Myös ennaltaehkäisyssä jokainen minuutti on tärkeä.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Benavides B, Sánchez V, Álvarez M, Manzano P, Zambrano J. Diagnóstico, imagenología y accidente cerebrovascular. Enferm Inv (Ambato). 2018; 3(Sup.1):77-83. Disponible en https://dialnet.unirioja.es/descarga/articulo/6282836.pdf
- Castilla-Guerra, Luis, María Del Carmen Fernandez-Moreno, and Colmenero Camacho MÁ. “Has the paradigm of stroke prevention changed in patients with diabetes?.” Atencion Primaria 52.7 (2019): 508-509.
- Giménez R, et al. Abordaje del accidente cerebrovascular. Información Terapéutica del Sistema Nacional de Salud 2002;26(4). Disponible en https://www.sanidad.gob.es/biblioPublic/publicaciones/docs/200204_1.pdf.
- Gutiérrez-Zúñiga, R., B. Fuentes, and E. Díez-Tejedor. “Ictus isquémico. Infarto cerebral y ataque isquémico transitorio.” Medicine-Programa de Formación Médica Continuada Acreditado 12.70 (2019): 4085-4096.
- Moyano A. El accidente cerebrovascular desde la mirada del rehabilitador. Rev Hosp Clin Univ Chile 2010;21. Disponible en https://redclinica.cl/Portals/0/Users/014/14/14/Publicaciones/Revista/accidente_cerebrovascular_desde_mirada_rehabilitador.pdf.
- Word Stroke Organization. Get Ready for World Stroke Day 2022 – The Power of Saving #Precioustime. Disponible en https://www.world-stroke.org/news-and-blog/blogs/get-ready-for-world-stroke-day-2022-the-power-of-saving-precioustime.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.