Logo image
Logo image

Ehkäisymenetelmät: niiden myytit ja totuudet

3 minuuttia
On erittäin tärkeää olla selvillä ehkäisymenetelmien myyteistä ja totuuksista, ei ainoastaan raskauden ehkäisemiseksi, vaan myös erilaisten tautien ehkäisemiseksi.
Ehkäisymenetelmät: niiden myytit ja totuudet
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Tällä kertaa keskitymme joihinkin ehkäisymenetelmien myytteihin ja totuuksiin. Se on erittäin tärkeää, sillä on lukuisia ehkäisymenetelmiä koskevia uskomuksia, jotka eivät ole täysin totta.

Ehkäisymenetelmien myytit

Aloitamme ehkäisymenetelmiä koskevista myyteistä, jotka monet meistä varmasti tunnistavat. Ne ovat niitä uskomuksia, jotka ovat sosiaalisesti hyväksyttyjä totuuksia, vaikka ne eivät niitä tosiasiassa ole. 

1. Pillerit lihottavat

Some figure

Sinun tulee olla hyvin varovainen tämän ensimmäisen ehkäisymenetelmiä koskevan myytin suhteen. Syy siihen on se, että jokainen pilleri on erilainen. On pillereitä joissa ei ole paljon hormoneita, sekä pillereitä jotka ovat hyvin estrogeenipitoisia… Kaikki riippuu naisen tarpeista ja siitä kuinka hän reagoi pilleriin.

Jollei naisella ole verenkiertoon tai painoon liittyviä ongelmia tai pahoja tapoja kuten alkoholinjuonti ja tupakointi, on pillereissä nykyään sellainen hormonimäärä, ettei sillä ole vaikutusta käyttäjään. 

Pillerillä ei siis ole tällaisia sivuvaikutuksia, jollei nainen kärsi joistakin yllä mainituista ongelmista.

2. Kondomi suojaa kaikelta

On vakava virhe ajatella, että kondomin käyttö suojaa meitä kaikelta. Asia ei ole niin. Ei vain siksi, että kondomi voi hajota tai että sillä on 90 % tehokkuus, vaan myös muista syistä.

Raskauden välttämisen lisäksi kondomit ehkäisevät sukupuolitautejaSanomme ehkäisevät, sillä toisinaan niiltä ei voi välttyä.

Vaikka käyttäisitkin kondomia, voit saada seksin välityksellä tarttuvan taudin. Missä tapauksissa?

  • Mikäli edes pientä ihokontaktia esiintyy silloin jos kondomi ei peitä täysin koko penistä.
  • Mikäli kondomia käytetään vain emätinyhdynnässä, mutta ei anaaliyhdynnässä.
  • On tapauksia, joissa sukupuolitaudit välittyvät genitaalialueelta suuhun, joten suuseksin aikana pitäisi myös suojautua.

3. Ehkäisykierukka ei toimi

Some figure

Toinen ehkäisymenetelmiä koskeva myytti on ajatella ettei ehkäisykierukka toimi. Kuten kaikki varmasti tietävät, on kaikilla menetelmillä pieni prosentillinen mahdollisuus pettää.
Myös ehkäisykierukalla on tämä mahdollisuus. Jopa siinä tapauksessa sitä pidetään erittäin tehokkaana menetelmänä, joka peittoaa pillerin ja ehkäisyrenkaan.

Siten ehkäisykierukka on hyvin miellyttävä ehkäisymenetelmä, jonka kanssa voit harrastaa seksisuhteita turvallisesti.

Sitä ei kuitenkaan suositella naisille jotka eivät ole saaneet lapsia johtuen heidän kohdunkaulan pienuudesta, mikä voi saada ehkäisykierukan tuntumaan kivuliaalta.

Ehkäisymenetelmien totuudet

Nyt kun olemme tutustuneet joihinkin useimmin kuultuihin myytteihin, siirrymme keskustelemaan ehkäisymenetelmien totuuksista. Niistä joista meille on ehkä kerrottu, mutta joille emme ole antaneet paljoakaan uskottavuutta.

1. Jälkiehkäisypilleri aiheuttaa abortin

Jälkiehkäisypilleri on kallis pilleri, joka voidaan ottaa 72 tunnin sisällä seksuaalisesta kanssakäymisestä. Mitä enemmän aikaa kuluu, sitä tehottomampi siitä tulee.

Kyseinen pilleri on tarkoitettu vain hätätapauksessa otettavaksi, eikä sitä pitäisi käyttää säännöllisesti.

Jälkiehkäisypilleri on täynnä hormonejajotka aiheuttavat sarjan sivuvaikutuksia: vatsakipua, pientä vuotoa, jne. Se on luonnollista, sillä sen tehtävänä on estää mahdollisesti hedelmöittyneen munasolun kiinnittyminen.

Jos tätä pilleriä käytetään usein ehkäisymenetelmänä, voi se aiheuttaa hedelmättömyyttä.

2. Jos lopetan pillerin käytön, voin tulla raskaaksi

Some figure

Tämä tulisi pitää mielessä, sillä on ihmisiä jotka uskovat, että jos lopetat pillerin käytön, tarvitsee kehosi kuukauden tai kaksi ennen kuin voit tulla raskaaksi.

Todellisuus on hyvin kaukana tästä, eli heti kun lopetat pillerin käytön, voit tulla raskaaksi.

Siten jos toiveenasi ei ole tulla raskaaksi, mutta aiot lopettaa pillerin käytön, on tärkeää käyttää jotakin toista ehkäisymenetelmää raskauden välttämiseksi. Kondomi voi olla erittäin hyvä vaihtoehto.

3. Ehkäisylaastarit ja -piikit ovat myös todella tehokkaita

Vaikka kondomi ja pillerit ovat parhaiten tunnettuja ehkäisymenetelmiä, on monia muitakin keinoja jotka ovat yhtälailla tehokkaita raskauden ehkäisemisessä. Lisäksi ne auttavat myös vähentämään kuukautisia edeltäviä oireita.

Ehkäisylaastarit ja -piikit eivät kuitenkaan suojaa sukupuoliyhteyden välityksellä tarttuvilta taudeilta. Siitä syystä on välttämätöntä käyttää jotakin lisäehkäisykeinoa, kuten kondomia, jos seksikumppani ei ole vakituinen.

Mitä myyttejä ja totuuksia sinä tiesit ehkäisymenetelmiin liittyen? Mistä kuulit vasta nyt? Pyydämme sinua kommentoimaan mitä muita ehkäisymenetelmiin liittyviä myyttejä ja totuuksia tiedät.

Keskustelimme tässä artikkelissa vain joistakin tärkeimmistä, mutta niitä on vielä paljon enemmän!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Stoddard, A., McNicholas, C., & Peipert, J. F. (2011). Efficacy and safety of long-acting reversible contraception. Drugs, 71(8), 969–980. https://doi.org/10.2165/11591290-000000000-00000
  • El sexo oral y el riesgo de contraer el VIH. Centro para el Control y la Prevención de Enfermedades. Departamento de Salud y Servicios Humanos de los Estados Unidos. https://www.cdc.gov/hiv/spanish/risk/oralsex.html
  • Will Birth Control Pills Make Me Gain Weight? WebMD. https://www.webmd.com/sex/birth-control/birth-control-pills-weight-gain#:~:text=A%20review%20of%2044%20studies,pounds%2C%20talk%20to%20your%20doctor.
  • Coccio, E.; Najun, E. Parches Anticonceptivos. Asociación Médica Argentina de Anticoncepción. http://www.amada.org.ar/index.php/comunidad/parches-anticonceptivos/124-parches-anticonceptivos
  • Preguntas frecuentes sobre las píldoras anticonceptivas: beneficios, riesgos y opciones. Mayo Clinic. https://www.mayoclinic.org/es-es/healthy-lifestyle/birth-control/in-depth/birth-control-pill/art-20045136
  • Píldora del día después. Mayo Clinic. https://www.mayoclinic.org/es-es/tests-procedures/morning-after-pill/about/pac-20394730#:~:text=La%20pastilla%20del%20d%C3%ADa%20despu%C3%A9s,el%20m%C3%A9todo%20anticonceptivo%20que%20utiliza.

 


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.