Logo image
Logo image

Itämainen filosofia rahan säästämiseksi kotona

3 minuuttia
Itämainen filosofia näyttää meille erinomaisen keinon rahan säästämiseksi kotona. Kaikki riippuu vain sopivasta rahanhallintamenetelmästä.
Itämainen filosofia rahan säästämiseksi kotona
Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Joskus voi tuntua siltä, kuin raha ei koskaan riittäisi mihinkään. Kuun loppuun asti selviäminen on toisinaan seikkailu. Jotkut yrittävät tehdä suunnitelmia rahan säästämiseksi, kun taas toiset eivät suo sille ajatustakaan.

On olemassa tuhansia asioita, joihin rahaa voi käyttää, ja tulot häviävät silmänräpäyksessä. On kuitenkin useita menetelmiä rahan säästämiseksi ja sen varmistamiseksi, että se riittää kattamaan kulut. Jotkut näistä menetelmistä ovat peräisin idästä.

Avain piilee itse menetelmässä. Et saata koskaan tietää, mihin rahaa kuluu, koska et pidä siitä kirjaa. Rahaa ei välttämättä ole riittävästi siitä yksinkertaisesta syystä, että et hoida raha-asioita oikein.

Rahan säästäminen on oleellista terveen talouden kannalta. Sinun ei tarvitse tienata suuria summia voidaksesi välillä irrotella. Se mitä vaaditaan, on tahto, omistautuminen ja kärsivällisyys.

Tässä artikkelissa katsomme joitakin rahanhallintaideoita itämaisesta filosofiasta.

Kakebo, erinomainen menetelmä rahan säästämiseksi kotona

Some figure

Kakebo on japanilainen menetelmä, joka keksittiin vuonna 1904. Se on nykyään yli yhden vuosisadan vanha, ja sitä käytetään yhä ympäri maailmaa. Tekniikan keksi Motoko Hani. Hänen tarkoituksenaan oli säästää rahaa kotona kontrolloimalla tarkasti kuluja.

Kakebo on yksinkertainen “päiväkirja”, joka toimii hyvin yksinkertaisella tavalla. Kuun alussa tulot ja kiinteät kulut merkitään ylös. Ensimmäinen on se summa, jonka tienaat tavalla tai toisella. Jälkimmäinen on summa, joka lähtee joka kuukausi. Näiden summien määrittely auttaa tietämään, kuinka paljon rahaa voit käyttää muihin menoihin, jos voit.

Tämän perusteella on tarkoitus asettaa säästötavoite. Tämä pätee sekä kiinteisiin että ylimääräisiin kuluihin, jos niitä on. Sinun tulisi miettiä myös sitä, mihin nuo säästöt käytetään. Tämä on vasta menetelmän ensimmäinen vaihe.

Toinen vaihe koostuu kaikkien kulujen ylöskirjaamisesta. Voit tehdä tämän yksi kerrallaan, eli joka kerta kun ostat tai maksat jostakin. Viikon lopussa sinun tulisi katsoa päiväkirjaa ja arvioida, mihin rahaa kului eniten. Tämä antaa vihiä siitä, mihin käytät rahaa ja kuinka voisit säästää.

Haluatko tietää lisää? Lue: 13 vinkkiä kodin pitämiseksi järjestyksessä

52 viikon haaste

Some figure

Tämä on hyvin vanha menetelmä rahan säästämiseksi kotona. Viime aikoina siitä on kuitenkin tullut taas ajankohtaisempi. Tärkeintä on olla halukas vastaamaan haasteeseen, pysyä johdonmukaisena ja olla kärsivällinen. Tulokset tulevat olemaan erinomaisia.

Periaatteessa sinun tulisi säästää joka päivä 52 viikon ajan:

  1. Ensimmäisen viikon aikana sinua vaaditaan säästämään vain 1 euro per päivä.
  2. Toisella viikolla sinun on säästettävä 2 euroa per päivä.
  3. … ja niin edelleen, kunnes määrätty aika on täyttynyt.

Koska säästettävät summat voivat tulla mahdottomiksi joillekin ihmisille, voit asettaa esimerkiksi 200 euron katon per kuukausi.

52 viikon haaste voidaan tehdä myös toisinpäin. Voit siis aloittaa säästämällä 52 euroa joka päivä ja laskea summaa siitä vähitellen. Joskus tämän saavuttaminen on helpompaa, sillä alussa on aina enemmän motivaatiota.

Lue myös: Pelkkä raha tuo hyvin vähän

Muita vinkkejä rahan säästämiseksi

Some figure

Idän kulttuureissa on filosofia, joka keskittyy enemmän luopumiseen kuin keräämiseen. Tästä syystä siellä on onnistuttu luomaan ankaran yksinkertainen elämäntyyli, joka mahdollistaa rahankäytön paremman hallinnan.

Zenin edustajat ovat antaneet neuvoja rahan säästämiseksi kotona. Tässä niistä joitakin:

  • Käy useammin kirjastossa. Siellä ei kulu penniäkään, mutta opit ja saat ajan kulumaan mukavasti kirjojen parissa.
  • Käytä oman auton sijaan julkista liikennettä tai, ihannetapauksessa, pyöräile tai kävele.
  • Vie töihin kotitekoista ruokaa. Ulkona syöminen on iso kulu.
  • Vähennä tupakan ja alkoholin käyttöä. Se ei ainoastaan säästä rahaa, vaan edistää myös terveyttä.
  • Juo vettä. Korvaa virvoitusjuomat ja muut juomat vedellä. Tämä on hyväksi elimistölle, ja vältät turhat kulut.
  • Tee kodin korjaustyöt itse. Ei ole välttämätöntä maksaa pienistä korjaustöistä, jotka voit hyvinkin tehdä itse, kunhan vain haastat itsesi.
  • Säästä energiaa. On monia tapoja säästää sähkössä, kaasussa, bensassa jne. Siihen tarvitaan vain hieman maalaisjärkeä.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Buying time promotes happiness. Ashley V. Whillans, Elizabeth W. Dunn, Paul Smeets, Rene Bekkers, Michael I. Norton. Proceedings of the National Academy of Sciences Jul 2017, 201706541.
    DOI: 10.1073/pnas.1706541114

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.