Ipratropiumbromidi – ominaisuudet

Tavallisesti ipratropiumbromidia määrätään keuhkoahtaumatautiin liittyvän reversiibelin keuhkoputkikouristuksen (astman) hoitoon.
Ipratropiumbromidi – ominaisuudet

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Ipratropiumbromidi on vaikuttava aine, joka kuuluu antikolinergisiin bronkodilaattoreihin. Nämä lääkkeet rentouttavat keuhkoputkien lihaksia, helpottavat ilman kulkeutumista ja auttavat henkilöä taas hengittämään normaalisti.

Tätä lääkettä määrätään keuhkoahtaumatautiin liittyvien keuhkoputkikouristusten hoitoon. Lääkärit määräävät sitä myös akuutin ja kroonisen astman hoitoon käytettäväksi yhdessä inhaloitavien β2-agonistilääkkeiden kanssa.

Kuinka ipratropiumbromidi tehoaa?

Ipratropiumbromidi on inhaloitava lääke

Ipratropiumbromidi on asetyylikoliinin muskariinireseptorien kilpailukykyinen antagonisti. Sillä on voimakas vaikutus keuhkoputkien reseptoreihin sekä suonensisäisesti että sisäänhengitettynä, mutta se ei aiheuta takykardiaa. Lisäksi se kumoaa inhaloitujen kolinergisten agonistien aiheuttaman keuhkoputkien supistumisen.

Ipratropiumbromidin suositeltavat annokset

Annos on mukautettava potilaan yksilöllisiin tarpeisiin, ja lääkäri saattaa määrätä toistuvia annostuksia, kunnes potilaan tila vakiintuu. Vain lääkäri voi määrittää annostusten aikavälin.

Päivittäistä suositeltua annostusta ei tule ylittää akuutissa eikä myöskään ylläpitävässä hoidossa. Ipratropiumbromidin kanssa samaan sumutinkammioon saatetaan sekoittaa lyhytvaikutteisia beeta-2-adrenergisia agonisteja.

Liuos tulee käyttää mahdollisimman pian sen sekoittamisen jälkeen ja heittää pois jäljelle jäänyt määrä. Kaupoissa myydään myös erityyppisiä sumuttimia, joilla lääkettä voidaan antaa.

Huomioitavat käytön esteet ja varotoimet

Ipratropiumbromidi on sumutelääke

Ipratropiumbromidia ei suositella, mikäli potilas on allerginen sille tai muille samankaltaisille aineille, kuten atropiinille tai sen johdannaisille. Sitä ei tulisi käyttää myöskään tilanteissa, joissa ilmenee akuuttia yskää, hengityksen vinkumista ja keuhkoputkikouristuskohtauksia, jotka vaativat nopeaa hoitoa.

Potilaiden, joilla on ahdaskulmaglaukooma, eturauhasen liikakasvua tai virtsarakkotukos, tulee olla varovaisia antikolinergisten tekijöiden käytön kanssa. Lisäksi erityishuomiota vaativat kystistä fibroosia sairastavat potilaat, sillä he saattavat olla alttiimpia maha-suolikanavan motiliteettihäiriöille.

Poikkeustapauksissa ipratropiumbromidin käytön jälkeen on esiintynyt välittömiä yliherkkyysreaktioita. Nämä reaktiot ilmenevät nokkosihottumana, angioedeemana, ihottumana, keuhkoputkikouristuksena, suunielun turvotuksena ja anafylaksiana.

Väärin käytettynä ipratropiumbromidisumute voi joutua silmiin ja johtaa silmäongelmiin kuten:

  • Mydriaasi (laajentuneet pupillit)
  • Silmän sisäisen paineen kasvu
  • Ahdaskulmaglaukooma
  • Silmien kipu tai epämukavuus
  • Sumea näkö

Kuinka ipratropiumbromidia käytetään?

Lääkettä on opittava käyttämään oikein, mikäli sitä määrätään sinulle. Erityisesti tulisi varoa sen suihkuttamista silmiin.

Noudata näitä vaiheita aina kun käytät lääkettä:

  • Poista suojakorkki.
  • Hengitä kerran syvään.
  • Purista tiukasti inhalaattorin suukappaletta huulilla.
  • Hengitä sisään niin energisesti kuin voit ja paina samalla säiliön pohjaa vapauttaaksesi liuoksesta suihkeen, jota voit hengittää sisään.
  • Pidätä hengitystä muutama sekunti, vedä suukappale pois ja vapauta ilma hitaasti.
  • Laita lopuksi suojakorkki takaisin paikalleen.

Sinua saattaa kiinnostaa myös: Astman oireet, syyt ja diagnosointi

Yhteisvaikutus muiden lääkkeiden kanssa

Ipratropiumbromidia käytetään kauhkoahtaumatautiin liittyvien keuhkoputkikouristusten hoitoon

On näyttöä siitä, että ipratropiumbromidin yhtäaikainen käyttö beeta-adrenergisten lääkkeiden ja ksantiinijohdannaisten kanssa saattaa tehostaa keuhkoputkia laajentavaa vaikutusta. Tätä lääkettä voi kuitenkin käyttää myös yhdessä muiden, keuhkoahtaumataudin hoidossa yleisesti käytettyjen lääkkeiden kanssa.

Akuutin glaukooman riski saattaa kasvaa niillä potilailla, joilla on aiemmin esiintynyt ahdaskulmaglaukoomaa, kun he käyttävät ipratropiumbromidisumutetta ja beeta-2-adrenergisia agonisteja yhdessä.

Ipratropiumbromidi ja haittavaikutukset

Ipratropiumbromidi voi aiheuttaa haittavaikutuksia, kuten kaikki lääkkeet. Niitä ei kuitenkaan esiinny kaikilla. Yleisimmät haittavaikutukset ovat:

  • Päänsärky
  • Huimaus
  • Yskä ja kurkun ärsytys
  • Pahoinvointi
  • Kuiva suu
  • Maha-suolikanavan motiliteettihäiriöt

Myös muita, harvinaisia sivuvaikutuksia voi esiintyä, kuten yliherkkyys, vakavat allergiset reaktiot, sumentunut näkö, mydriaasi, silmän sisäisen paineen nousu sekä silmien punoitus ja kipu.

Ipratropiumbromidi: yhteenveto

Käytettynä yksin tai yhdessä beeta-adrenergisten lääkkeiden kanssa ipratropiumbromidilla on hoitava vaikutus keuhkoputkikouristuksiin, jotka liittyvät virusperäiseen bronkioliittiin ja bronkopulmonaariseen dysplasiaan vauvoilla ja pienillä lapsilla.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • López, V. P., & Carreras Farmacéuticas Atención Primaria Puertollano Alcázar de San Juan, M. M. (2004). Bromuro De Tiotropio. Sescam. https://doi.org/R03BB04

  • Benito Fernández, J., Mintegui Raso, S., Sánchez Echaniz, J., Vázquez Ronco, M. A., & Pijoan Zubizarreta, J. I. (2000). Eficacia de la administración precoz de bromuro de ipratropio nebulizado en niños con crisis asmática. Anales Espanoles de Pediatria. https://doi.org/10.1016/s1695-4033(00)77446-7

  • Mallol, J., Aguirre, V., Simonds, S., & Cortes, F. (1995). Características diferenciales de inhaladores de dosis medida: número total de inhalaciones y masa liberada. Rev. Chil. Enferm. Respir.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.