Ihmisen papilloomavirus eli HPV
Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri José Gerardo Rosciano Paganelli
Ihmisen papilloomavirus eli HPV (eng. human papilloma virus) on yksi yleisimmistä sukupuoliteitse tarttuvista infektioista. Ihmisen papilloomavirus kuuluu papilloomaviridae -nimisiin viruksiin ja tartunnan voi saada missä tahansa seksuaalisessa elämänvaiheessa. Ihmisen papilloomavirus on kuitenkin valtaosassa tartuntatapauksista vaaraton ja oireeton.
Ihmisen papilloomavirukselta löytyy kaksi pääominaisuutta; ensimmäisenä, virus moninkertaistuu vain epiteelisolujen ytimessä ja kerrostuneiden epiteelien limakalvoissa, ja toiseksi, se voi olla potentiaalisesti syöpää aiheuttava virustartunta.
Kuinka montaa eri tyyppiä ihmisen papilloomaviruksia sitten on löydetty?
Ihmisen papilloomavirusta on löydetty jo yli 200 tyyppiä. Suurin osa näistä tartunnoista välittyy helposti suoran seksuaalisen kontaktin kautta.
Koska ihmisellä esiintyvien papilloomaviruksen tyyppien määrä on niin valtava, luokittelu oli tehtävä sen mukaan, kuinka todennäköisesti tartunta aiheuttaa syöpää. Tästä ryhmästä löytyvät sekä alhaisen että korkean riskin papilloomavirukset. Matalan riskin tartunnat eivät aiheuta syöpää, kun taas korkean riskin tartunnat, kuten virus-tyypit 16 ja 18, taas aiheuttavat syöpää.
Ihmisen papilloomavirus: kuka siihen sairastuu ja miten se tarttuu?
Ihmisen papilloomavirus on niin yleinen, että itse asiassa suurin osa maailman väestöstä on tämän viruksen kantaja ainakin jossain vaiheessa elämäänsä.
Toisaalta taas jaloissa, kämmenissä ja sormissa esiintyvät syylät ovat suhteellisen yleisiä erityisesti lapsilla. Lisäksi viruksen leviäminen on liitetty kosteisiin ympäristöihin, kuten uima-altaisiin, pukuhuoneisiin ja muihin tiloihin, joissa ilman kosteustaso on normaalia suurempi.
Lähes kaikki seksuaalisesti aktiiviset ihmiset ovat sairastaneet papilloomaviruksen jossain vaiheessa elämäänsä, suurin osa täysin tiedostamatta.
Toisaalta taas sukupuolielimissä ja nielussa esiintyvät infektiot leviävät pääasiassa seksuaalisen kontaktin perusteella. Itse asiassa ihmisen papilloomavirusta on pidetty viime aikojen kaikkein yleisimpänä sukupuoliteitse tarttuvana tautina.
Sinua saattaa myös kiinnostaa: Mitkä ovat 5 tavallisinta sukupuolitautia?
Ihmisen papilloomavirus ja syöpä
Yhteys ihmisen papilloomaviruksen ja syövän välillä on tänä päivänä tiedostettu, erityisesti sen suhde naisilla laajasti esiintyvään kohdunkaulan syöpään. Kuinka on sitten mahdollista, että virus voi aiheuttaa syöpää?
Ihmisen papilloomaviruksesta löytyy proteiineja, jotka kykenevät häiritsemään solujen normaalia sykliä, jonka avulla E6- ja E7-nimillä luokitellut solut pystyvät moninkertaistumaan. Näin ollen E7 sitoutuu pRb-geeniin (kasvunrajoitegeeni eli tuumorisuppressorigeeni) estämällä sen normaalin toiminnan ja aktivoi samalla solusyklin. Toisaalla taas E6 lakkauttaa p53-geenin toiminnan estäen samalla näiden kyseisten solujen kuoleman.
Lyhyesti sanottuna molempien virusperäisten proteiinien (E6 ja E7) yhteinen vaikutus johtaa solujen hallitsemattomaan lisääntymiseen.
Ihmisen papilloomaviruksen oireet
Ihotulehdukset
Ihmisen papilloomaviruksen aiheuttama tulehdus ihokudoksessa saa iholla aikaan näkyviä syyliä. Se kehon alue, jossa syylät esiintyvät, riippuu paljolti kyseisen ihmisen tartunnan aiheuttamasta papilloomaviruksen tyypistä.
Vaikka tartunnan aiheuttamia syyliä voikin esiintyä missä tahansa iässä ja kaikilla tartunnan saaneilla potilailla, ovat ne erityisen yleisiä lapsilla.
Ihmisen papilloomaviruksen aiheuttamat syylät muistuttavat yleensä karkeaa palloa, joka kasvaa ihosta ulospäin. Niiden väri on usein harmahtava tai likaisen valkoinen ja usein niiden sisällä voidaan havaita pieniä mustia pisteitä. Nämä pienet mustat pisteet edustavat elimistössä jylläävää aktiivista virusta.
Kiinnostuitko aiheesta? Voit lukea lisää täältä: Kuinka voit ehkäistä ja hoitaa syyliä ruokavalion avulla
Kämmenten syylät
Tämäntyyppisiä syyliä esiintyy pääasiassa sormissa ja kämmenissä, vaikka niitä voi ilmaantua myös kyynärpäiden ja polvien lisäksi moniin muihin kehonosiin.
Nämä syylät leviävät suorassa kosketuksessa tartunnan saaneen vaurion kanssa. Siksi vanhempien tulisikin kiinnittää erityistä huomiota sellaisiin lapsiin, jotka pureskelevat kynsiään tai niiden ympäröimää ihoa. Tämäntyyppiset syylät eivät kuitenkaan yleensä ole tuskallisia. Näiden syylien ilmaantumisesta vastuussa ovat ihmisen papilloomavirukset 2 ja 7.
Jalkapohjien syylät
Näitä syyliä esiintyy jalkojen pohjissa. Tämäntyyppisten syylien tartunnat on liitetty enimmäkseen uima-altaisiin, suihkutiloihin, pukuhuoneisiin ja muihin tiloihin, joissa ilmankosteus on normaalia korkeampi. Jalkapohjassa ollessaan nämä syylät voivat olla erittäin tuskallisia. Vastuussa näiden syylien ilmaantumisesta ovat ihmisen papilloomavirukset 1, 2, 4, 27 ja 57.
Mosaiikkisyylät
Mosaiikkisyylille tunnusomaista on se, että ne ovat usein toisiinsa sulautuneita, pinnallisia ja suhteellisen kivuttomia syylien muodostelmia. Mosaiikkisyyliä esiintyy jalkapohjissa ja niiden tartunnasta on vastuussa ihmisen papilloomaviruksen tyyppi 3.
Epidermodysplasia Verruciformis -tartunta eli EV-tartunta
Kyseessä on harvinainen geneettinen poikkeavuus, jossa tartunnan saaneen ihmisten immuunijärjestelmä ei kykene hallitsemaan eikä taistelemaan papilloomaviruksen aiheuttamaan tulehdusta vastaan.
Seurauksena tästä tartunnasta kärsivän potilaan iholla alkaa esiintyä pigmentoituja ja rakkuloita muistuttavia vaurioita erittäin suurissa määrin. Nämä vauriot ja rakkulat jakautuvat useammin kämmenten ja sormien alueelle. Vastuussa tästä erittäin harvinaisesta tartunnasta ovat ihmisen papilloomaviruksen tyypit 5 ja 8.
Limakalvojen tulehdukset muualla kuin sukuelinten alueella
Tässä tapauksessa tartunta leviää hyvin suuressa osassa tapauksista seksuaalisen kanssakäymisen kautta. Itse asiassa osa virusta tutkineista selvittää, että tartunnan pääreitti leviää sukupuolikontaktin kautta, erityisesti suuseksin kautta.
Ihmisen papilloomavirus suussa tai nielussa
Ihmisen papilloomavirus on vastuussa myös monista suun ja nielun limakalvojen vammoista ja muutoksista. Nämä vammat ovat karkeita, rakkuloita muistuttavia likaisen värisiä vaurioita.
Suussa tai nielussa esiintyvä papilloomavirus voi kuulua näihin niin sanottuihin korkean riskin viruksiin, jotka voivat johtaa syövän puhkeamiseen. Tätä virusta esiintyy pääasiassa kielen takaosassa, nielurisoissa ja kurkun alkupäässä.
Ihmisen papilloomavirus sukupuolielinten limakalvoilla
Joissakin tapauksissa infektio voi aiheuttaa sukupuolielinten syyliä eli visvasyyliä (kondylooma). Tämän tartunnan takaa löytyvät ihmisen papilloomaviruksen tyypit 6 ja 11. Nämä visvasyylät ovat usein epämiellyttäviä, mutta kivuttomia vaurioita, joihin ei liity syövän riskiä.
Suurin ongelma liittyy tietysti olennaisesti korkean riskin papilloomaviruksen tyyppeihin 16 ja 18. Vaikka nämä kaksi tyyppiä ovat juuri niitä virustyyppejä, joita on eniten liitetty syöpään, löytyy korkean riskin papilloomaviruksia jopa tusinan verran. Tunnetuin ihmisen papilloomaviruksen aiheuttamista syövistä on kohdunkaulan syöpä ja sitä voi esiintyä myös emättimessä, ulkosynnyttimissä ja miehellä myös siittimessä.
Diagnoosi
- Papa-koe eli gynekologinen irtosolukoe. Tätä testiä käytetään kohdunkaulan syövän diagnosointiin. Kyseessä on emättimen sytologia, joka mahdollistaa solujen esisyöpäasteen havaitsemisen näytteen analysoinnin jälkeen laboratoriossa.
- Ihmisen papilloomavirustesti. Tämä testi perustuu molekyylibiologiseen tekniikkaan viruksen DNA:n tunnistamiseksi. Tätä testiä käytetään selvittämään, onko kyseisellä henkilöllä korkean riskin tyypin tartunta vai ei.
Lue aiheesta lisää: Verenvuoto kuukautisten välillä; mistä on kysymys?
Tartunnan ehkäisy
- Rokote. Tällä hetkellä kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvat maksutta 11-12 -vuotiaat tytöt. Rokote on kehitetty suojelemaan ihmistä erityisesti papilloomaviruksen syöpää aiheuttavilta korkean riskin tartunnoilta.
Tartunnan hoito
Ihmisen papilloomavirukseen ei ole erityistä hoitoa. Kuitenkin lähes kaikissa tapauksissa (90 %) elimistön oma immuunijärjestelmä poistaa luonnollisesti kaikki jäljellä olevan viruksen jäänteet kahden vuoden kuluessa.
Viruksen aiheuttamien syylien hoitoon yksi tehokkaimmista ja parhaimmista hoitomenetelmistä on tällä hetkellä huippukylmähoito. Tämä hoito koostuu nestemäisen typen levittämisestä ihon vaurioihin. Huippukylmähoidon jälkeen syylille suositellaan salisyylihappoa sisältävien tippojen tai lääkelaastarien levittämistä niin pitkään, että syylät katoavat kokonaan.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Zaldívar, G., Martín- Molina, F., Sosa-Ferreyra, C. F., Ávila-Morales, J., Lloret-Rivas, M., Román-Lara, M., & Vega-Malagón, G. (2012). Cáncer cérvicouterino y virus del papiloma humano. Revista Chilena de Obstetricia y Ginecología, 77(4), 315–321. https://doi.org/10.4067/S0717-75262012000400014
- R, M. C. (2007). Diagnóstico y terapia del virus papiloma humano. Infectología Práctica, 209–214. https://doi.org/10.4067/S0716-10182007000300006
- Pérez M., C. H. (2016). Virus del papiloma humano. Repertorio de Medicina y Cirugía, 25(1), 1. https://doi.org/10.1016/j.reper.2016.02.002
- Clínica Mayo. https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/hpv-infection/symptoms-causes/syc-20351596
- American Cancer Society. https://www.cancer.org/es/cancer/causas-del-cancer/agentes-infecciosos/vph/vph-y-cancer.html
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.