Ihmisen papilloomaviruksen hoito
Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri José Gerardo Rosciano Paganelli
Ihmisen papilloomaviruksen (HPV) hoitokeinot riippuvat virusten sekä vahingoittuneiden alueiden aiheuttamista terveysongelmista. Tämä virus voi aiheuttaa syyliä, pahanlaatuisia kudosvaurioita ja jopa syöpää.
Noin 90 % tapauksissa kehomme kykenee poistamaan HPV:n (ei tosin täysin) immuunijärjestelmän ansiosta. Virukseen ei tällä hetkellä ole mitään kokonaan parantavaa lääkehoitoa. Tästä huolimatta on olemassa eri hoitoja, jotka poistavat sukupuolialueen syylät ja muut viruksen tavalliset ilmenemismuodot.
HPV:tä ehkäisevät toimenpiteet ovat äärimmäisen tärkeitä. Varhainen havaitseminen ja hoito ovat kuitenkin perustavanlaatuisia sen hallitsemiseksi.
Sinun tulisi tietää, että jos kannat tätä virusta, tulet aina olemaan sen kantaja. On hyvin epätodennäköistä, että kehosi poistaisi sen 100-prosenttisesti.
Ihmisen papilloomaviruksen hoito
Syylät
Sukupuolialueen syylät ovat hyvin yleisiä HPV-potilaiden oireita. Miehillä virus aiheuttaa pieniä kuhmuja peniksen ja/tai peräaukon ympärillä. Naisilla niiden on tapana ilmaantua ulkosynnyttimien, emättimen tai kohdunkaulan alueelle.
On kuitenkin hyvä tietää, että papilloomaviruksen osat, jotka näitä syyliä aiheuttavat, eivät aiheuta syöpää.
Näiden syylien hoitoon on eri menetelmiä:
- Podofilinan ulkoinen käyttö: käyttäjät voivat levittää tätä voidetta suoraan syylille. Se vähentää syylien solunekroosia (solukuolemaa). Siten se siis poistaa niitä.
- Imikimodin ulkoinen käyttö: kun immuunijärjestelmämme pystyy taistelemaan virusta vastaan, tämä lääke stimuloi sitä voidakseen hyökätä tartunnan saaneita soluja vastaan tehokkaammin.
- Trikloorietikkahappo: lääketieteen asiantuntijan täytyy hallita tämän lääkkeen käyttöä.
- Kylmähoito nestemäisellä typellä: tämän terapian tarkoituksena on jäädyttää, eli siis poistaa virussolut.
- Sähkökoagulaatio: tämä menetelmä poistaa solut sähkövirtaa käyttäen.
Lue myös tämä artikkeli: Syylien poistaminen luonnollisin keinoin
Pahanlaatuisten kudosvaurioiden hoito
Syövällä voi kestää vuosikymmeniä kehittyä riittävästi, jotta se voidaan diagnosoida. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että tulet saamaan syövän, koska sinulla oli tulehdus. Jos pahanlaatuisesta kudosvauriosta kärsivä nainen saa esimerkiksi varhaista ja asianmukaista hoitoa, hänellä voi olla erittäin suuri mahdollisuus parantua.
HPV:n hoito pahanlaatuisten kudosvaurioiden tapauksessa perustuu eri tekniikoihin:
- Kylmähoitoon. Kylmähoidolla kudos tuhotaan jäädyttämällä. Se on hyvin tehokasta ja toimii vain pienien kudosvaurioiden hoidossa.
- Silmukan sähkökirurginen leikkausmenettely (LEEP). LEEPin tavoitteena on poistaa vahingoittunut alue käyttämällä lämmitettyä silmukkaa leikkausveitsenä. Tämä menetelmä vaatii paikallista anestesiaa.
- Kartibiopsi. Kun kylmähoito ja LEEP eivät tehoa tai jos potilaalla on syövän mahdollisuus, kääntyvät lääkärit kartibiopsin puoleen. Menetelmässä otetaan kartionmuotoinen kudospala kohdunkaulasta leikkausveitsen avulla.
HPV:n sairastaminen ei automaattisesti tarkoita syöpää.
Pahanlaatuisten HPV-kudosvaurioiden hoito
Kun HPV johtaa syöpään, riippuu hoito yhtä paljon kudosvaurioiden paikallistamisesta kuin myös kasvaimen kasvusta. Kun kasvain havaitaan, voi hoitoon sisältyä perinteisiä menetelmiä, joita melkein kaikkia syöpätyyppiä vastaan taistelemisessa käytetään.
Näihin hoitokeinoihin sisältyvät seuraavat:
- Sädehoito
- Kemoterapia
- Kasvainten poisto leikkaamalla
Tutkijat tutkivat mikroimmuuniterapian käytön mahdollisuutta ihmisen papilloomaviruksen hoitamiseksi. Sen tavoitteena olisi käyttää immuunijärjestelmän säätelijöitä parantamaan potilaan immuunijärjestelmää. Tätä hoitoa kuitenkin kehitetään yhä.
Lue myös: 6 kysymystä, jotka sinun tulisi kysyä gynekologiltasi
Kuinka papilloomavirusta voidaan ehkäistä?
Ihmisen papilloomaviruksen ehkäisyyn ja hoitoon on olemassa kaksi rokotustyyppiä. Ne ovat molemmat erittäin turvallisia ja tehokkaita:
- Gardasil: tehokas tyyppien 6, 11, 16 ja 18 hoitoon.
- Cervarix: tehokas tyyppien 16 ja 18 hoitoon.
Ehkäistäksesi HPV:tä, on paras ottaa rokotus ennen seksuaalisen kanssakäymisen aloittamista. Naisia suositellaan ottamaan rokotus 9-26 vuoden iässä.
Yhtenä pääehkäisykeinona kaikkien henkilöiden pitäisi tietää kuinka kondomia käytetään seksuaalisen kanssakäymisen aikana sekä suuseksisuojaa suuseksin aikana. Kondomeita tai suuseksisuojia ei niin ikään pitäisi MISSÄÄN OLOSUHTEISSA käyttää uudelleen.
Kuvat © wikiHow.comin käyttöön luovuttamia.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Hedge, B. (2014). Sexually transmitted infections. In Cambridge Handbook of Psychology, Health and Medicine, Second Edition. https://doi.org/10.1017/CBO9780511543579.232
- Galloway, D. a. (2012). Human papilloma viruses. Retrovirology. https://doi.org/10.1186/1742-4690-9-S1-I23
- Pandhi, D., & Sonthalia, S. (2011). Human papilloma virus vaccines: Current scenario. Indian Journal of Sexually Transmitted Diseases and AIDS. https://doi.org/10.4103/0253-7184.85409
- Bonanni, P., Bechini, A., Donato, R., Capei, R., Sacco, C., Levi, M., & Boccalini, S. (2015). Human papilloma virus vaccination: impact and recommendations across the world. Therapeutic Advances in Vaccines. https://doi.org/10.1177/2051013614557476
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.