Logo image
Logo image

Hyvänlaatuinen uni voi ehkäistä aivosairauksia

2 minuuttia
Barcelonassa tehty edistynyt tutkimus antaa todisteita siitä, että hyvänlaatuinen uni on oleellisen tärkeä tekijä aivosairauksien ehkäisyssä. Itse asiassa lukuisissa muissakin tutkimuksissa on vuosien saatossa tultu samankaltaisiin johtopäätöksiin.
Hyvänlaatuinen uni voi ehkäistä aivosairauksia
Kirjoittanut Edith Sánchez
Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Helmikuun 19. päivänä 2020 tiedelehti Plos One julkaisi uuden tutkimuksen hyvänlaatuisen unen merkityksestä. Julkaisun mukaan on saatu näyttöä siitä, että hyvänlaatuinen, riittävä uni voi ehkäistä aivosairauksia.

Tutkimuksen tekivät Barcelona Brain Health Initiative (BBHI) -projektin tiedemiehet, joita sponsoroivat Institut Guttmann ja La Caixa Barcelonassa (Espanjassa). Tutkimus pohjautui tietoon, jota kerättiin nettikyselyllä 40-65 vuoden ikäisiltä vapaaehtoisilta, joilla ei ollut aiheeseen liittyvää terveysongelmaa.

Tutkijat seurasivat yhteensä 4 500 ihmisen unta yhden vuoden ajan. Tästä he määrittelivät, että hyvänlaatuinen uni on ratkaiseva tekijä neurologisten tai neuropsykiatristen sairauksien riskin pienentämisessä, ja että nämä sairaudet taas vaikuttavat haitallisesti normaaliin uneen.

Tutkimus

Tutkimus hyvästä unenlaadusta ja sen vaikutuksista aivosairauksiin alkoi vuonna 2017 yhteensä 4 500 vapaaehtoisella. Näistä vapaaehtoisista 2 353 antoi tietoja kokonaisen vuoden ajan. Jälkimmäisten joukosta 73 henkilöllä diagnosoitiin lopulta uusi neurologinen ja neuropsykiatrinen sairaus.

Tutkimuksen johtaja tohtori Álvaro Pascual-Leone korosti loppuraportissaan terveiden elämäntapojen merkitystä. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että ne ovat ratkaiseva tekijä hyvän aivoterveyden ylläpitämisessä. Esimerkiksi vähäinen fyysinen aktiivisuus vaikuttaa haitallisesti uneen.

Myös tohtori Gabriele Cattaneo, yksi tutkimuksen tekijöistä, huomautti, että huonosti nukkuvilla naisilla on suurempi riski sairastua masennukseen. Tutkimuksessa havaittiin myös yhteys heikon unenlaadun ja muiden sairauksien, kuten hepatiitin ja korkean verenpaineen, välillä.

Some figure

Jatka lukemista: Unettomuuden 7 vakavaa seurausta

Hyvänlaatuinen uni – ratkaiseva tekijä

Barcelona Brain Health Initiative -projektin tutkimus ei suinkaan ole ensimmäinen, jossa mainitaan unenlaadun ja aivosairauksien välisestä yhteydestä. Huhtikuussa 2019 Espanjan Uniyhdistyksen 27. kongressin kokouksessa todettiin jotain samansuuntaista.

Tilaisuuden aikana asiantuntijat keskustelivat ja väittelivät unenlaadusta ja aivosairauksista. Johtopäätelmissä osoitettiin, että viime vuosien aikana oli saatu paljon uutta näyttöä siitä, että unihäiriöiden ja neurodegeneratiivisten sairauksien välillä saattaisi olla kaksisuuntainen suhde. Näistä sairauksista yleisimmät ovat Parkinsonin ja Alzheimerin tauti.

Samoin vahvistettiin, että usein uniongelmat ilmenevät jo joitakin vuosia ennen kuin dementian oireet puhkeavat. Tästä syystä tätä tekijää tulisi pitää varoitusmerkkinä.

Sitä vastoin jo aivosairauksista kärsivien ihmisten tila heikkenee nopeammin, jos heillä on myös jokin unihäiriö. Tohtori Sandra Giménez Badia, kliininen neurofysiologi Barcelonan Santa Creu y Sant Pau -sairaalasta, antoi järisyttävää tietoa: jopa 70 % jonkintyyppistä dementiaa sairastavista potilaista kärsii myös uniongelmista.

Some figure
Parkinsonin ja Alzheimerin tauti liittyy läheisesti unihäiriöihin.

Lue lisää: 7 hyvää tapaa unettomuuden hoitamiseen ja parempaan lepoon

Uni ja Alzheimerin tauti

Pasqual Maragall -säätiö, joka erikoistuu Alzheimerin taudin tutkimukseen, julkaisi tutkimuksen Alzheimer’s Research & Therapy –lehdessä. Se osoittaa, että analysoituaan 1 638 ihmistä tutkijat tulivat siihen johtopäätökseen, että unihäiriöistä kärsivillä ihmisillä oli vähemmän massaa aivojen etukiilan tai taaemman pihtipoimun alueella.

Nämä aivoalueet osallistuvat esimerkiksi muistamiseen ja älylliseen suorituskykyyn. Myös ensimmäiset rappeutumisen merkit näkyvät siellä, pääosin Alzheimerin taudin varhaisvaiheissa.

Myös aivojen valkeassa aineessa havaittiin muutoksia. Lisäksi unettomuuden vaikutukset olivat voimakkaampia APOE-ε4-geenivariantin kantajilla. Tämä tarkoittaa toisin sanoen sitä, että unettomuuden ja Alzheimerin taudin riskin välillä on yhteys. Vaikka yhteys ei ole vielä tarkasti selvillä, sitä tutkitaan parhaillaan.

Huonosti nukkuva ihminen on myös alttiimpi lukuisille terveysongelmille. Suhtaudu siis vakavasti unettomuuteen, yölliseen heräilyyn ja kaikkiin uniongelmiin. Kaikki nämä vaivat vaativat lääkärikäyntiä, jotta niitä voidaan tarkasti seurata.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


Echávarri, C., & Erro, M. E. (2007). Trastornos del sueño en el anciano y en las demencias. In Anales del Sistema Sanitario de Navarra (Vol. 30, pp. 155-161). Gobierno de Navarra. Departamento de Salud.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.