Hypotermian luokittelu ja hoito
Jos ihmisen kehon lämpötila putoaa merkittävästi, hänellä on hypotermia. Tämä tila vaatii välitöntä hoitoa, jotta vakavat vahingot voidaan ehkäistä. Tällä kertaa katsomme erilaisia strategioita, jotta hypotermiasta kärsivää voitaisiin auttaa mahdollisimman nopeasti ja tehokkaasti.
Milloin ihmisellä on hypotermia?
Tämä monelle tuttu sana on lääketieteellinen termi, jolla viitataan kehon epätavallisen alhaiseen lämpötilaan. Yleisesti ottaen voidaan sanoa, että ihmisellä on hypotermia jos hänen kehonsa lämpötila on laskenut alle 35 °C.
Hypotermian kehittymiseen on monia syitä.
Ensinnäkin on tarpeen tietää, että ihmisen elimistöllä on käytössään joukko mekanismeja, joiden avulla se pystyy suojautumaan kylmyydeltä. Kun kehon lämpötila laskee, elimistö tekee kovasti töitä pystyäkseen tuottamaan lämpöä ja vakauttamaan toimintansa.
Jos äärimmäisen kylmät olot jatkuvat pitkään, keho ei enää pysty saamaan takaisin sitä lämpöä jonka se on menettänyt. Siksi käy niin, että kun kehon lämpötila on alle 35 °C, keho ei enää pysty toimimaan kunnolla. Näin tapahtuu tarkemmin ottaen siitä syystä, että kehon tuottama lämpö on jatkuvasti vähäisempää kuin lämpö, jonka keho menettää.
Sitten ihmisen tärkeimmät elimet ja verisuonet alkavat kärsiä, ja jos tätä häiriötä ei voida hoitaa kunnolla ja nopeasti, se voi johtaa kuolemaan, kun hypotermia aiheuttaa pitkälle edetessään komplikaatioita.
Hypotermian luokittelu
On olemassa kolmen tyyppistä hypotermiaa, jotka määrittyvät potilaan tilan vakavuudesta. Oireet ilmenevät yleensä vähitellen, ja ne pahenevat ajan kuluessa.
Seuraavat ovat hypotermian eri tyypit:
- Lievä hypotermia (33-35 ºC). Tavallisimmat oireet tai merkit tästä tilasta ovat vilunväreet tai vapina, sekavuus tai hukassa oleminen sekä vaikeudet tehdä erilaisia liikkeitä. Potilaan iho voi muuttua eri sävyiseksi ja se voi olla erittäin kylmä kosketettaessa.
- Vakavuudeltaan keskitason hypotermia (30-33 ºC). Tällöin potilas alkaa menettää tajuntaansa, ja hän voi äännellä hiukan mutisten tai “höpöttäen”. On myös mahdollista, että potilas on erittäin selvästi tokkurainen ja hänen energiansa on vähissä.
- Vakava hypotermia (kehon lämpötila on alle 30 ºC). Tässä viimeisessä vaiheessa ihminen menettää tajuntansa, ja hänen sydämensä lyöntinopeus ja hengitysrytmi alkavat laskea ja heikentyä. Lisäksi verenpaine laskee tällöin alle suositusten mukaisten lukemien.
Lue aiheesta lisää: Kaikki mitä sinun tulee tietää normaalista ruumiinlämmöstä
Miten hypotermiaa voidaan hoitaa?
Jos potilaalle voidaan antaa lämpimiä vaatteita ja kuumia juomia, pystytään häntä hoitamaan kotikonstein, mikäli kyseessä on vain lievä hypotermia.Olipa hypotermian syy mikä tahansa, eli olipa kyse minkälaisesta onnettomuudesta tahansa, tilan aiheuttama vahinko saamaan lievittymään kotikonstein sillä aikaa, kun ambulanssia odotetaan saapuvaksi.
Jos huomaat, että jollakulla on hypotermia, sinun tulee soittaa välittömästi hätänumeroon ja tarkistaa, missä tilassa potilas on. Tämän tehdäksesi mittaa hänen pulssinsa ja hengityksensä nopeus, ja tee myös tarpeen vaatiessa elvytystä.
Jos mahdollista, siirrä potilas johonkin suojaiseen paikkaan, jossa lämpötila on suotuisampi. Lisäksi potilas tulisi mahdollisuuksien mukaan peitellä vilteillä tai joillakin muilla sellaisilla tekstiileillä, jotka pitävät hyvin lämpöä. Jos potilaan vaatteet ovat märät tai kosteat, ne tulisi ottaa pois hänen päältään.
Jos et pysty viemään potilasta suojaan kylmältä, hänelle tulisi antaa lämpöä, jotta kehon lämpötilaa voidaan nostaa. Mikäli tämä on mahdollista, voit käyttää lämpökompresseja tai mennä itse aivan hänen lähelleen. Ei kuitenkaan suositella, että hypotermiasta kärsivään ihmiseen kohdistetaan suoraan kuumuutta, sillä tämän tuloksena voi olla komplikaatioiden paheneminen.
Jos potilas on tajuissaan, voit stimuloida häntä lämpimillä juomilla tai ruoilla, jopa alkoholi voi olla tässä tilanteessa hyvä apu.
Lue aiheesta lisää: Mikä on paras lämpötila ilmastoinnille?
Miten ammattilaiset hoitavat hypotermiasta kärsivää potilasta?
Kun lääkintähenkilökunta on saapunut potilaan luokse, he tekevät tilanteesta riippuen erilaisia toimenpiteitä hänen tilansa vakauttamiseksi.
Jos kyse on lievästä hypotermiasta, sitä voidaan hoitaa passiivisen lämmityksen avulla. Tämä tekniikka koostuu kuumien nesteiden sekä vilttien käyttämisestä, jotta elimistön menettämä lämpö saadaan takaisin.
Jos tilanne on vakavampi, potilas saattaa olla tajuton tai häntä ei pystytä rauhoittamaan. Tässä tapauksessa lääkärit käyttävät muita tekniikoita, jotta hypotermia saadaan lievittymään, ja näitä ovat seuraavat:
- Nesteiden antaminen suonensisäisesti – tyypillisesti tässä käytetään suolaliuosta.
- Nesteytetyn hapen käyttö potilaan hengitysteiden lämmittämiseksi.
- Erilaisten suolaliuosmäärien käyttö joillakin kehon alueilla. Yleensä tätä nestettä laitetaan katetrin avulla esimerkiksi keuhkopussin tai vatsakalvon onkalon alueelle.
- Jos hypotermia on vakava, potilaan hoidossa voidaan käyttää hemodialyysikonetta – tämä kone ottaa verta ihmisen kehosta, nostaa sen lämpötilaa ja sitten se palauttaa veren kehoon.
Olipa tilanne ja sen hoito minkälainen tahansa, hypothermian sattuessa tulee aina ottaa yhteyttä lääkintähenkilökuntaan, jotta sitä voidaan hoitaa mahdollisimman pikaisesti ja parhailla menetelmillä. Ainoastaan lievissä tapauksissa lämpötilan nostaminen vaatteilla ja kuumilla juomilla riittää.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Nikolov, N. M., & Cunningham, A. J. (2003). Mild Therapeutic Hypothermia to Improve the Neurologic Outcome After Cardiac Arrest. Survey of Anesthesiology. https://doi.org/10.1097/01.sa.0000087691.31092.12
- Thoresen, M. (2010). Patient selection and prognostication with hypothermia treatment. Seminars in Fetal and Neonatal Medicine. https://doi.org/10.1016/j.siny.2010.05.008
- So, H. Y. (2010). Therapeutic hypothermia. Korean Journal of Anesthesiology. https://doi.org/10.4097/kjae.2010.59.5.299
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.