Logo image
Logo image

Hypotermia lapsella: kuinka toimia?

3 minuuttia
Pienten lasten ja erityisesti vauvojen hypotermiaa voi olla vaikea havaita, sillä he eivät vielä kykene ilmaisemaan itseään täydellisesti. On tärkeää toimia nopeasti ja tehdä tarvittavat toimenpiteet ruumiinlämmön palauttamiseksi mahdollisimman nopeasti.
Hypotermia lapsella: kuinka toimia?
Sergio Alonso Castrillejo

Tarkistanut ja hyväksynyt: farmaseutti Sergio Alonso Castrillejo

Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Hypotermia lapsella on kyseessä silloin, kun lapsen ruumiinlämpö laskee alle normaalin rajan eli alle 35 celsiusasteen. Elimistön ruumiinlämmön säätelymekanismit alkavat pettää, kun lämpö laskee tuon rajan alle.

Hypotermia on tavallisesti seurausta pitkittyneestä altistuksesta kylmille lämpötiloille ilman asianmukaista suojaa. Tässä artikkelissa kerromme, mitä lasten hypotermian kohdalla tulisi tehdä.

Hypotermia lapsella ja vauvalla: mitä tulisi tietää

Ensin on tärkeää tietää, että kehon lämpö voi huveta usealla eri tavalla. Näitä ovat:

 • Säteily: Kehon ja ympäristön lämpötilan välillä on ero.
 • Johtuminen: Tämä tapahtuu kosketuksesta erilämpöiseen pintaan, hypotermian kohdalla kylmään tai matalampaan lämpötilaan.
 • Haihtuminen: Tämä on seurausta lämmön vapautumisesta elimistön nesteen muuttuessa höyryksi tai kaasuksi (esim. lisääntynyt hikoilu, nopeutunut hengitys jne.).

Lapsen hypotermian syyt

Hypotermiaa voi ilmetä missä tahansa väestöryhmässä ja minä vuodenaikana tahansa. Sille ovat kaikkein altteimpia vauvat ja pienet lapset, koska heidän elimistönsä ei ole vielä täysin kehittynyt. Tästä syystä heidän lämmönsäätelymekanisminsa eivät ole vielä täysin kehittyneet.

Lasten ja vauvojen hypotermian tavallisimmat syyt ovat:

 • Riittämätön suojautuminen kylmältä.
 • Vauva tai lapsi pitää märkiä vaatteita liian pitkään kylmässä ilmassa tai kylmällä tuulella.
 • Toisinaan kun lapsella on kuumetta, vanhemmat saattavat yrittää laskea ruumiinlämpöä altistamalla lapsen kylmälle (käyttämällä jääpakkauksia, kylmiä kylpyjä, tuulettimia jne.). Tämä voi johtaa lämmönsäätelyn aiheuttamaan sokkiin johtuen äkillisestä lämpötilan muutoksesta.

Hypotermia lapsella

Hypotermia lapsella voi olla seurausta riittämättömästä suojautumisesta kylmyyttä vastaan. On tärkeää tuntea sen oireet.

Lue lisää: Milloin korkea ruumiinlämpö on vaarallinen?

Hypotermian oireet

 • Lapsi tai vauva tärisee tai vapisee.
 • Iho saattaa tuntua kylmältä ja näyttää kalpealta, tai kuten on monien vauvojen kohdalla, se pysyy vaaleanpunaisena.
 • Hengitys ja pulssi hidastuvat.
 • Refleksit puuttuvat.

Kiinnitä erityisesti vauvan kohdalla huomiota ihon lämpötilaan, muutokseen käytöksessä ja mahdolliseen ruokahaluttomuuteen, sillä ne voivat kertoa vauvan palelusta.

Vauvan hypotermia: kuinka toimia

Vauva tulee viedä lääkäriin heti hypotermian ensioireiden ilmetessä. Jos et pääse heti päivystykseen, tee seuraavat asiat odottaessasi:

 • Nosta ympäristön lämpötilaa asteittain: vie lapsi lämmitettyyn huoneeseen ja riisu märät vaatteet.
 • Peitä ja suojaa pää hatulla tai viltillä ja pidä vauva rintaasi vasten, jotta oman kehosi lämpö lämmittää vauvaa.
 • Älä kohdista suoraa lämmönlähdettä paljaalle iholle. Älä käytä kuumavesipulloja tai lämpöhauteita ellei välissä ole kangasta, sillä se voi johtaa palovammoihin.
 • Tarkista lapsen elonmerkit aika ajoin, senkin jälkeen kun hypotermia on saatu hallintaan. Tarkista vauvan hengitys, jos vauva menee tajuttomaksi. Jos lapsi hengittää, laita hänet kylkiasentoon, muutoin aloita elvytys, kun odotat ensihoitajien saapumista.

Lue lisää: Hypotermian luokittelu ja hoito

Jos kyseessä on vauvan hypotermia, on tärkeää lämmittää vauvaa vähitellen. Jos oireet pahenevat tai ovat ilmeisen vakavia, sinun on tehtävä kaikki tarvittava saadaksesi vauvan hoitoon mahdollisimman nopeasti.

Lasten hypotermia: kuinka toimia

Tilanteen vakavuudesta riippuen saatat joutua soittamaan hätänumeroon. Tee arvio oireista. Jos et huomaa vakavia hypotermian merkkejä, toimi seuraavalla tavalla:

 • Laita lapsi lämpimällä (ei kuumalla) vedellä täytettyyn ammeeseen, kunnes lapsen ihon väri palautuu normaaliksi. Auta lapsi pois ammeesta ja kuivaa hänet nopeasti.
 • Pue lapsi lämpimiin ja kuiviin vaatteisiin ja vie hänet lämpimään huoneeseen. Kääri lapsi niin monen viltin alle kuin tarvitsee. Voit toimia samoin kuin vauvan kohdalla, eli lämmittää lasta kehoasi vasten. Peitä lapsen pää hatulla, kuten myös kädet ja jalat.
 • Juota lapselle lämmintä juomaa ja anna jotain energiapitoista ruokaa.
 • Älä jätä lasta yksin missään vaiheessa, sillä oireet saattavat vielä pahentua.

Yleisesti ottaen ruumiinlämpö palautuu normaaliksi suhteellisen lyhyessä ajassa näiden toimenpiteiden jälkeen. Jos ruumiinlämpö ei palaudu ja lapsen tila pahenee, vie hänet välittömästi päivystykseen tai soita ambulanssi paikalle.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Burger, L., & Fitzpatrick, J. (2014). Prevention of inadvertent perioperative hypothermia. British Journal of Nursing. https://doi.org/10.12968/bjon.2009.18.18.44553
 • Gelb, D. (2014). Hypothermia. In Encyclopedia of the Neurological Sciences. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-385157-4.00059-2
 • Sefrin, P. (2018). Accidental Hypothermia. Notarzt. https://doi.org/10.1055/a-0752-6485
 • So, H. Y. (2010). Therapeutic hypothermia. Korean Journal of Anesthesiology. https://doi.org/10.4097/kjae.2010.59.5.299

 

 


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.