Huonon suuhygienian vaikutukset terveyteen
Suun terveydestä huolehtiminen liittyy koko kehon yleiseen hyvinvointiin. Siksi huonon suuhygienian vaikutukset voivat olla erittäin haitallisia.
Hyvä suu- ja hammashygienia on välttämätöntä terveytemme ylläpitämiseksi. Valkoinen hymy ja raikas hengitys ovat peruselementtejä henkilökohtaisessa imagossa, ja suusta huolehtiminen on tärkeä osa hyvää terveyttä.
Miten suun terveys liittyy yleiseen hyvinvointiimme?
Kuten monet ihmiskehon osat, suu on täynnä bakteereja, joista monet ovat terveydelle vaarattomia. Luonnollinen immuunisuoja sekä hyvä suuhygienia riittävät yleensä pitämään ne hallinnassa.
Ilman asianmukaista hoitoa bakteerit voivat kuitenkin aiheuttaa infektioita suussa, mikä voi johtaa hampaiden reikiintymiseen ja iensairauksiin. Pahimmassa tapauksessa huono suuhygienia voi johtaa vakavien sairauksien kehittymiseen.
Suun sairauksien yleisimmät aiheuttajat
Maailman terveysjärjestön (WHO) mukaan useimpiin suun sairauksiin liittyy neljä riskitekijää:
- Huono terveys
- Tupakointi
- Huono suuhygienia
- Runsas alkoholijuomien kulutus
Itse asiassa WHO kertoo, että kaikki yllä mainitut tekijät liittyvät kolmeen vakavaan krooniseen sairauteen: syöpään, sydän- ja verisuonisairauksiin sekä kroonisiin hengityselinten sairauksiin. Tämä ei tarkoita, että huono hammashygienia suoraan aiheuttaa nämä sairaudet, mutta se edesauttaa niiden kehittymistä.
Näiden terveyskomplikaatioiden esiintyvyys vaihtelee maantieteellisesti sekä suun terveyteen liittyvien palvelujen saatavuuden mukaan. Samoin joillakin sosiaalisilla ominaisuuksilla on roolinsa. Huono suuhygienia on kuitenkin mainittu yhdeksi näiden ongelmien pääasiallisista syistä. Alla tarkastelemme yksityiskohtaisemmin sitä, mitkä ovat huonon suuhygienian vaikutukset terveyteen.
Lue myös: Hammashygienia keliakiaa sairastavilla
Huonon suuhygienian seuraukset
1. Hampaiden reikiintyminen
Hampaiden reikiintyminen on yksi yleisimmistä suusairauksista, erityisesti lapsilla. US National Library of Medicine selittää, että hampaiden reikiintyminen tarkoittaa hammaskudoksen tuhoutumista. Tämä johtuu hampaiden pinnalla olevien plakkibakteerien tuottamista hapoista. Seuraavat tekijät vaikuttavat karieksen esiintymiseen:
- Ruokavalio
- Hampaiden hoito
- Geneettiset tekijät
- Fluorin esiintyminen suolassa ja hammastahnassa
WHO:n lukujen mukaan 60–90 prosentilla kouluikäisistä lapsista on reikiä, kuten lähes kaikilla aikuisilla. Niihin liittyy usein kipua tai muunlaista epämukavuutta.
2. Parodontaalisairaus
Nämä tunnetaan myös iensairauksina. Iensairaudella tarkoitetaan infektiota kudoksessa, joka pitää hampaat paikoillaan. Se johtuu yleensä huonosta suuhygieniasta, joka johtaa plakin kerääntymiseen hampaan pinnalle, kuten useat tutkimukset ovat osoittaneet.
Edistyneimmissä vaiheissaan se voi aiheuttaa kipua ja verenvuotoa ikenissä, kipua pureskelussa ja hampaiden menetystä. WHO arvioi, että 15–20 % 35–44-vuotiaista aikuisista on menettänyt hampaita tämän taudin takia.
3. Huono hammashygienia ja halitoosi
Pahanhajuinen hengitys johtuu pääasiassa bakteerien kertymisestä hampaiden, limakalvojen sekä kielen pinnalle.
Pahanhajuinen hengitys johtuu suussa elävistä bakteereista. Tämä on yksi huonon suuhygienian aiheuttamista ongelmista. Se on lievä, vaikkakin ärsyttävä ongelma.
Spanish Society of Periodontology and Osseointegration (SEPA) -järjestön keräämien tietojen mukaan 90 % halitoositapauksista johtuu huonosta suuhygieniasta. 70 % johtuu kielen takaosassa olevista bakteereista ja 30 % ienongelmista.
Nämä kolme ensimmäistä sairautta ovat suoria seurauksia riittämättömistä suuhygieniasta. On kuitenkin olemassa muitakin, herkempiä suun terveyteen liittyviä tiloja.
Pidätkö tästä artikkelista? Saatat myös haluta lukea: Suuhygienian ja oikomishoidon yhdistäminen: 7 avaintekijää
4. Endokardiitti ja huono suuhygienia
Tällä tarkoitetaan sydämen sisäkalvon tulehdusta, joka tunnetaan myös nimellä endokardiumi. Se johtuu yleensä bakteeri- ja joskus sieni-infektiosta, joka ilmenee, kun bakteerit pääsevät verenkiertoon toisesta kehon osasta, kuten suusta. Sitten ne saavuttavat sydämen ja hyökkäävät toiseen kehon osaan.
5. Sydän- ja verisuonisairaudet
Vuonna 2008 Bristolin yliopiston tutkimuksessa todettiin, että ihmiset, jotka kärsivät huonosta hammashygieniasta johtuvasta ientulehduksesta, kärsivät todennäköisemmin sydänsairauksista.
Tutkimus osoitti, että suussa olevat bakteerit voivat päästä verenkiertoon ja tarttua verihiutaleisiin, mikä voi johtaa verihyytymiin sekä myöhemmin sydänkohtaukseen.
6. Ennenaikainen synnytys
Eräs tutkimus on yhdistänyt parodontiitin ennenaikaiseen synnytykseen ja vastasyntyneiden alhaiseen syntymäpainoon. Tämä muodostaa ison riskitekijän raskauden aikana. Tämä hammassairaus aiheuttaa prostaglandiinien, hormonien, jotka vastaavat supistuksista synnytyksen aikana, vapautumista.
7. Huonosta hammashygieniasta johtuvat krooniset sairaudet
Jotkut krooniset sairaudet pahenevat huonon suuhygienian vuoksi.
Riittämättömällä suuhygienialla voi olla jonkin verran vaikutusta useiden rappeuttavien sairauksien kehittymiseen, mukaan lukien:
- Diabetes
- Alzheimerin tauti
- Osteoporoosi
Kuinka parantaa suuhygieniaa?
Ensimmäinen asia on noudattaa hampaiden hoitorutiinia, mukaan lukien harjaus, hammaslangan käyttö ja suuveden käyttö. Samoin tulee välttää tupakan ja alkoholin liiallista käyttöä.
On tärkeää käydä hammaslääkärin vastaanotolla säännöllisesti. Tällä tavalla hampaiden kunto pysyy hallinnassa ja mahdolliset ongelmat voidaan hoitaa ajoissa.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- OMS | Salud bucodental. https://www.who.int/es/news-room/fact-sheets/detail/oral-health
- https://www.sepa.es/images/stories/SEPA/ESTAR_al_DIA/HALITOSIS/InformeHalitosis.pdf
- Fröhlich, H., Herrmann, K., Franke, J., Karimi, A., Täger, T., Cebola, R., … Frankenstein, L. (2016). Periodontitis in Chronic Heart Failure. Texas Heart Institute Journal. https://doi.org/10.14503/THIJ-15-5200
- Mancini, M., Grappasonni, I., Scuri, S., & Amenta, F. (2010). Oral health in Alzheimer’s disease: a review. Current Alzheimer Research. https://doi.org/10.2174/156720510791162359
- MedlinePlus. Caries. https://medlineplus.gov/spanish/toothdecay.html
- Rev. Clin. Periodoncia Implantol. Rehabil. Oral vol.9 no.2 Santiago ago. 2016. Enfermedades periodontales como un problema de salud pública: el desafío del nivel primario de atención en salud. https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0719-01072016000200016
- MedlinePlus. Endocarditis. https://medlineplus.gov/spanish/endocarditis.html
- Universidad de Bristol. Bleeding gums increase risk of heart disease. https://www.bristol.ac.uk/news/2008/5880.html
- Avances en Periodoncia vol.16 no.2 Madrid ago. 2004. Relación entre enfermedad periodontal y parto prematuro. Bajo peso al nacimiento: una revisión de la literatura. http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1699-65852004000200004
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.