Höyrytetyt kasvikset – kaksi herkullista reseptiä
Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Eliana Delgado Villanueva
Jos tykkäät syödä terveellisesti tinkimättä ruoan mausta, tutustu seuraaviin kasvisresepteihin. Ne ovat paitsi kekseliäitä ja helppoja myös hyvänmakuisia. Höyryttäminen helpottaa huomattavasti arkea. Tässä artikkelissa esittelemme kaksi reseptiä, joilla valmistuu herkulliset höyrytetyt kasvikset!
Vihannekset, aivan kuten hedelmätkin, ovat täynnä vitamiineja, kivennäisaineita, antioksidantteja ja kuitua, jotka ovat tärkeitä elimistön oikean toiminnan kannalta. Moni jättää kasvikset syömättä, koska ei pidä niiden mausta tai koostumuksesta. Näin on erityisesti lasten kohdalla. Onkin tärkeää oppia valmistamaan vihannekset oikein ja tietää, millaisten ruokien kanssa ne sopivat parhaiten.
Höyrytetyt kasvikset kannattaa valmistaa laadukkaista aineksista. Kukaan ei voi kiistää, etteivätkö nämä reseptit olisi herkullisia. Jatka lukemista ja tutustu uusiin, hauskoihin tapoihin kokata vihanneksia!
Höyrytetyt kasvikset
1. Spagettia valkokastikkeen ja höyrytettyjen kasvisten kera
Spagetti on yksi parhaimmista lisukkeista mihin tahansa ateriaan. Jos rakastat italialaista ruokaa, pidät varmasti tästä reseptistä. Se on helppo valmistaa alle tunnissa.
Ainekset
- 1 sipuli
- 1 punainen paprika
- Suolaa
- 225 ml maitoa
- 100 ml vettä
- 50 g parsaa
- 3 rkl margariinia
- 1 kg spagettia
- 1 rkl oliiviöljyä
- 4 rkl vehnäjauhoja
- 2 tl kuivattua rosmariinia
Valmistus
- Paloittele ensin sipuli ja paprika kuutioiksi. Laita ruokalusikallinen oliiviöljyä ja pilkotut vihannekset höyrykattilaan.
- Ripottele joukkoon 1 tl suolaa ja 2 tl rosmariinia. Kuullota kasviksia muutaman minuutin ajan, lisää vesi ja peitä kannella. Höyrytä kasviksia 20 minuuttia, kunnes ne ovat pehmenneet.
- Lämmitä maitoa erillisessä kattilassa matalalla lämmöllä kunnes se kiehuu. Voit lisätä halutessasi puolikkaan sipulin.
- Sulata erillisessä kattilassa margariini miedolla lämmöllä.
- Lisää vehnäjauhot ja sekoita taikinamaiseksi.
- Kun maito ja margariini-vehnäjauhoseos ovat valmiit, laita molemmat samaan kattilaan matalalle lämmölle ja vispilöi paakuttomaksi.
- Tästä seoksesta muodostuu valkokastike. Sekoita joukkoon vielä 1 tl suolaa.
- Poista kasvikset höyrykattilasta ja sekoita ne valkokastikkeen kanssa.
- Valmista lopuksi spagetti erillisessä kattilassa. Kun se on kypsää, annostele lautaselle ja kaada päälle valkokastiketta ja höyrytettyjä kasviksia.
Lue tämäkin: Kasvisreseptejä pastan, riisin ja perunoiden tilalle
2. Piiras höyrytetyistä kasviksista
Tämä on maukas ja omaperäinen tapa valmistaa höyrytettyjä kasviksia. Resepti on todellisuudessa helppo valmistaa, vaikka se saattaakin vaikuttaa monimutkaiselta.
Ainekset
- 3 sipulia
- 5 kanamunaa
- 200 g perunoita
- 5 porkkanaa
- 1 piirakkapohja
- 300 g pinaattia
- 2 tl suolaa
- 1 tl persiljaa
- 1 tl oreganoa
- 100 g tuorejuustoa
- 1 tl oliiviöljyä
- ½ vihreä paprika pieneksi paloiteltuna
Valmistus
- Kuori ensin porkkanat ja perunat ja pilko ne sitten puolen sentin viipaleiksi. Paloittele sipuli pieniksi palasiksi.
- Höyrytä kasviksia 15 minuuttia. Ripottele joukkoon 1 tl suolaa.
- Laita seuraavaksi vesi ja 1 tl suolaa toiseen kattilaan keskilämmölle. Odota kunnes vesi kiehuu ja lisää pinaatti. Anna olla 5-8 minuuttia.
- Asettele piirakkapohja vuokaan ja voitele taikinan päälle teelusikallinen oliiviöljyä, jotta täyte ei tarraudu kiinni.
- Vatkaa 5 munaa kulhossa persijan, oreganon ja vihreän paprikan kanssa. Laita seos sivuun.
- Nyt voit täyttää piirakan. Laita kasvikset vuokaan tässä järjestyksessä: porkkanat, perunat, sipuli ja pinaatti.
- Kaada munaseos piirakan päälle ja tuorejuusto päällimmäiseksi kerrokseksi.
- Paista piirakkaa 200ºC:ssa 30 minuuttia. Tarjoile.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Blekkenhorst LC, Sim M, Bondonno CP, et al. Cardiovascular Health Benefits of Specific Vegetable Types: A Narrative Review. Nutrients. 2018;10(5):595. Published 2018 May 11. doi:10.3390/nu10050595
- Zeng, C. (2013). Effects of different cooking methods on the vitamin C content of selected vegetables. Nutrition and Food Science, 43(5), 438–443. https://doi.org/10.1108/NFS-11-2012-0123
- Gidón, José Manuel. Cocina Anticolesterol. 100 recetas exquisitas dulces y saladas. Ediciones Lea, 2007.
- Huerta, Gloria Cabezuelo, and Pedro Frontera Izquierdo. Enséñame a comer: Hábitos, pautas y recetas para evitar la obesidad infantil. Vol. 24. Edaf, 2007.
- Kousmine, Catherine. Salve su cuerpo. Buenos Aires, 1988.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.