Logo image
Logo image

Herkullinen resepti labneh-jogurttijuuston valmistukseen

3 minuuttia
Labneh on Lähi-idästä peräisin oleva jogurttijuusto, joka muistuttaa tuorejuustoa. Se toimii täydellisesti levitteenä sekä makeiden ja suolaisten ruokien lisukkeena.
Herkullinen resepti labneh-jogurttijuuston valmistukseen
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Onko olemassa terveellistä ja kevyttä, mutta maukasta tuorejuustoa? Jo vain! On olemassa monia vaihtoehtoja, ja yksi niistä on labneh-jogurttijuusto. Tänään jaamme kanssasi reseptin tämän herkullisen labneh-jogurttijuuston valmistukseen.

Jos haluat tietää, kuinka labneh valmistetaan, jatka lukemista! Saat täydellisesti levittyvää terveellistä juustoa, jota voit maustaa haluamillasi mausteilla.

Labneh-jogurttijuusto – välimerellinen juustolevite

Some figure
Labneh on valmistettu jogurtista ja suolasta, ja sen valmistaminen vaatii hieman aikaa ja kärsivällisyyttä.

Tämä kermainen jogurttijuusto on luokiteltu joidenkin maiden, kuten Syyrian, Turkin, Jordanian, Libanonin ja Kreikan yhdeksi perinneruuista. Vaikka labnehia voi ostaa myös ruokakaupasta, monet haluavat valmistaa sen itse.

Se on helposti valmistettavissa monesta syystä. Tarvitset vain kaksi raaka-ainetta: jogurttia ja suolaa. Lisäksi tarvitset vain pari keittiövälinettä, eikä sitä tarvitse lainkaan lämmittää. Ajan ja kärsivällisyyden kanssa saat aikaan loistavan ruokalajin!

Sen neutraalin maun ja koostumuksen ansiosta labneh on hyvin monikäyttöinen. Sitä voi hummuksen lailla käyttää leivän, paahtoleivän tai kasvissuikaleiden dippaamiseen. Sitä voi käyttää myös voileipien täytteenä tai salaatin lisukkeena.

Olemme varmoja, että sinä ja perheesi tulette pitämään labnehista, sillä se on niin monikäyttöinen sekä helppo valmistaa.

Herkullinen resepti labneh-jogurttijuuston valmistukseen

Kuten muidenkin reseptien kohdalla, myös tässä ainesten määriä voi vaihdella sen mukaan, kuinka monta henkeä sitä on syömässä ja kuinka paljon tulet labnehia tarvitsemaan.

Ainekset

 • 500 g maustamatonta jogurttia
 • 1/4 tl suolaa
 • Tarjoillessa: ekstra-neitsytoliiviöljyä, mausteita tai tuoreita yrttejä maun mukaan.
 • Paksua puuvillaa, harsoa tai muunlainen liina, jotta jogurtti ei pääse vuotamaan läpi.
 • Suuri kulho
 • Siivilä

Valmistus

 • Aseta puuvillaliina siivilän päälle. Siivilän on hyvä olla hyvin pientä verkkoa. Laita puuvillaliina ja siivilä kulhon päälle niin, että siinä on tarpeeksi tilaa  valuttaa jogurttia.
 • Kaada jogurtti astiaan, lisää siihen suola ja sekoita vispilää apuna käyttäen.
 • Kaada seos varovasti liinan päälle. Sido liina tiukasti narun tai pihtien avulla. Säilytä jääkaapissa.
 • Jos haluat, että lopputuloksena on levitettävää juustoa, 8-10 tuntia valutusta riittää. Kaada jogurtiseos pois liinasta astiaan, ja mausta oliiviöljyllä, mausteilla tai tuoreilla yrteillä maun mukaan. Jos labnehia ei ole tarkoitus syödä kaikkea kerralla, säilö sitä ilmatiiviissä astiassa jääkaapissa.
 • Voit tehdä juustosta sakeampaa valuttamalla sitä pidempään, 24-36 tuntia. Kun otat seoksen pois jääkaapista, voit tehdä juustosta palloja lusikan avulla. Laita juustopallot lasipurkkiin yhdessä oliiviöljyn ja muiden mausteiden kanssa, mikäli haluat siihen lisää makua.

Jotkut käyttävät reseptissä myös täysmaitoa. Tällöin keitä ensiksi maito ja sekoita se sitten jogurtin kanssa. Tuloksena on yhtä kermaisa ja herkullinen labneh-jogurttijuusto.

Tapoja nauttia labneh-jogurttijuustoa

Some figure
Labnehia voi syödä yhdessä paahtoleivän, pitaleivän, kasvisten sekä makeiden tai suolaisten ruokien kanssa.

Voit lisätä tätä jogurttijuustoa niin makeisiin kuin suolaisiinkin ruokiin. Sitä käytetään usein meze-alkupaloissa tai muissa perinteisissä välimerellisissä tai Lähi-idän alueen alkupaloissa. Yhdessä oliivien, tomaatin ja kurkun kanssa se on tyypillinen aamupala.

Yleensä labnehia levitetään pitaleivän, paahtoleivän tai kasvissuikaleiden päälle, aivan kuten hummusta tai baba ganoushia eli munakoisotahnaa.

Sitä voi käyttää myös kastikkeena tai salaatinkastikkeena. Kummassakin tapauksessa labneh kannattaa maustaa muilla raaka-aineilla, kuten tuoreilla yrteillä, mausteilla tai murskatuilla pähkinöillä. Lisäämällä kuminaa tai za’atar-mausteseosta saat sen maistumaan juuri siltä, kuin se alunperin on Lähi-idän maissa maistunut.

Jotkut käyttävät labnehia myös juustokakun valmistukseen. Jos sokerihammasta kolottaa tai kaipaat uutta jälkiruokaa, labneh sopii loistavasti yhteen hedelmien, hillokkeiden, pähkinöiden ja hunajan kanssa.

Yksi vaihtoehto on valmistaa maustettuja labneh-palloja, joita voi lisätä salaatteihin, pasta-aterioihin tai tarjoilla seesamilla kuorrutettuina alkupaloina.

Mitä kannattaa muistaa?

Saadaksesi parhaan tuloksen, käytä laadukasta jogurttia, sillä raaka-aine on avain menestykseen tässä reseptissä. Valitse täysmaitoa sekä maitohappobakteereja sisältävää jogurttia ilman muita lisättyjä ainesosia.

Niissä maissa, joissa labnehia pidetään perinneruokana, sen jogurtti valmistetaan lampaan tai lehmän maidosta. Voit myös halutessasi käyttää vuohenmaidosta valmistettua jogurttia. Lehmänmaitojogurtti antaa sille hieman pehmeämmän ja neutraalimman maun. Voit myös käyttää fermentoitua maitoa ja rasvaista proteiinijogurttia, joka ei sisällä sokeria.

Voit myös valita joko vähärasvaisen tai tavallisen jogurtin. Jos käytät labneh-jogurttijuuston valmistukseen vähärasvaista jogurttia, saattaa sen maku olla hieman kevyempi, miedompi eikä niin kermainen. Hyviä vaihtoehtoja ovat kreikkalainen (sokeroimaton) jogurtti sekä kotitekoinen jogurtti.

Muista laittaa labneh jääkaappiin kun se on valmista. Kermainen labneh säilyy ilmatiiviissä astiassa jääkaapissa säilöttynä korkeintaan kolme-neljä päivää. Jos labneh on marinoitu oliiviöljyssä, se saattaa kestää hieman pidempään ja sitä voi nauttia vielä kuukaudenkin päästä.

Ota labneh jääkaapista noin 15 minuuttia ennen syömistä, jotta se lämpenee huoneenlämmössä ja sen maut pääsevät oikeuksiinsa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Al-Kadamany E, et al. Determination of shelf life of concentrated yogurt (labneh) produced by in-bag straining of set yogurt using hazard analysis. Journal of dairy science. Mayo 2002. 85(5):1023-30.
 • Atamian S, et al. The characterization of the physicochemical and sensory properties of full-fat, reduced-fat and low-fat bovine, caprine, and ovine Greek yogurt (Labneh). Food science & nutrition. Marzo  2014. 2(2):164-73.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.